Veel Nederlanders voelen zich onveiliger op de weg, zo blijkt uit ons onderzoek in samenwerking met Motivaction onder ruim 2.000 Nederlanders. Dat heeft diverse oorzaken: een deel vindt zichzelf minder handig geworden in het verkeer, we zijn harder gaan rijden en vooral jongeren ervaren stress als ze achter het stuur stappen. Ondertussen neemt de drukte op de Nederlandse wegen toe: 40% van de Nederlanders verwacht weer vaker de weg op te gaan voor werk.
39% van de ondervraagden verwacht zelfs weer gewoon in de file aan te sluiten. Daar hebben ze overigens geen moeite mee: het overgrote deel (82%) van de mensen die terug gaan naar hun oude woon-werkroutine vindt dat erg prettig. Slechts een klein deel van de Nederlanders (9%) verwacht na de zomer op andere tijden naar werk te vertrekken.
Het onderzoek wijst uit dat een derde van de Nederlanders vindt dat het verkeer gevaarlijker is geworden vergeleken met de periode vóór de pandemie. Daarnaast vindt bijna 10% zichzelf minder handig geworden in het verkeer. Bij jongeren ligt dat percentage een stuk hoger, namelijk 26%. De drukte onderweg zorgt daarbij voor een opgejaagd gevoel. Vooral jongeren zeggen zich meer gestrest te voelen in het verkeer. Zo heeft 42% last van een opgejaagd gevoel en ervaart 35% van de jongeren stress als ze achter het stuur stappen.
Het onderzoek laat zien dat 33% van de jongeren harder is gaan rijden. Chantal Vergouw, directievoorzitter Interpolis, maakt zich zorgen over deze cijfers: "We weten dat de jongste bestuurders 10 keer meer kans hebben op een ongeluk dan andere weggebruikers. Dat zij juist sneller zijn gaan rijden is zorgelijk. Enige mate van zelfoverschatting zien we nogal eens bij deze bestuurders. Belangrijk is dus dat jongeren op hun snelheid letten en op andere weggebruikers, als de verkeersintensiteit de komende maanden gaat toenemen."
Voor beginnende bestuurders heeft TeamAlert verkeerstrainingen ontwikkeld, waarmee zij risico’s op de weg beter leren inschatten. Bekijk de Blikveld trainingen.
Tip 1: Laat je collega’s van tevoren weten dat je gaat rijden. Zo weten ze dat ze je niet moeten storen en ze beter op een later moment kunnen bellen.
Tip 2: Bewaar je telefoon op een plek waar je niet bij kunt. Stop hem bijvoorbeeld in een tas en leg deze in je kofferbak of op de achterbank. Zo kom je tijdens het autorijden niet in de verleiding om naar je telefoon te grijpen.
Tip 3: Download de AutoModus app. De app helpt je om je telefoon tijdens het rijden links te laten liggen en schakelt automatisch inkomende oproepen en berichten uit. Met de AutoModus app spaar je ook direct mee voor een goed doel. Je downloadt de AutoModus app gratis in de App Store of Google Play Store.