Verkeersveiligheid voorop: schade door mobiel gebruik in verkeer niet langer verzekerd.

Om de verkeersveiligheid te bevorderen, scherpt Interpolis per 1 december de voorwaarden van de mobiliteitsverzekeringen van de Alles in één Polis en AutoBewust aan. Schade die ontstaat doordat bestuurders hun telefoon niet-handsfree gebruiken, valt niet langer onder de dekking. De wijziging volgt op onderzoeksresultaten van eerder dit jaar, waaruit bleek dat het telefoongebruik in het verkeer in vergelijking met 6 jaar geleden met ruim 13% is gestegen.

Met de wijziging stelt Interpolis niet-handsfree bellen gelijk aan het rijden onder invloed van alcohol en drugs. Dat betekent dat indien een bestuurder na 1 december 2024 schade of letsel veroorzaakt door niet-handsfree mobiel gebruik, diegene niet verzekerd is. Dit houdt in dat de schade aan het eigen voertuig, maar ook de (letsel)schade aan de tegenpartij, zelf moet worden betaald. Uiteraard wordt de tegenpartij schadeloos gesteld, maar Interpolis behoudt zich het recht voor om de schade in rekening te brengen bij de bestuurder. Met de wijziging van de voorwaarden wil Interpolis nogmaals onderstrepen dat mobiel gebruik achter het stuur tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Het belang van de maatregel wordt extra benadrukt in de aanloop naar de Internationale Dag van de Herdenking van Verkeersslachtoffers op 17 november. 

Het gevaar van afleiding in het verkeer.

Afleiding in het verkeer kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Dat beeld wordt ondersteund door representatief marktonderzoek van Interpolis, uitgevoerd door Motivaction in november 2024. Daarin geeft 15% van de respondenten aan enkele of meerdere keren in een gevaarlijke situatie terecht te zijn gekomen door gebruik van de telefoon in het verkeer. Ook is 1 op de 5 het (zeer) eens met de stelling dat ze vaak afgeleid worden door de telefoon in het verkeer, zelfs als ze er niet actief mee bezig zijn. 64% van de deelnemers van het onderzoek is bereid volledig offline te rijden, maar toch wordt dat niet altijd gedaan. De mobiele telefoon leidt nog vaak tot onverantwoord gedrag. Ook blijkt dat de meeste mensen terughoudend zijn om anderen aan te spreken op hun telefoongebruik in het verkeer vanwege angst voor agressieve reacties en mogelijke confrontaties. Veel respondenten geven aan dat ze bang zijn voor verbaal of fysiek geweld, en dat ze liever conflicten vermijden.

Inzetten op gedragsverandering.

Uit de meting blijkt desondanks dat Nederlanders zich zeer bewust zijn van de gevaren van het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer. Zo is ruim 3 op de 4 respondenten (83%) het (zeer) eens met de stelling dat er zwaardere straffen moeten zijn voor bestuurders die hun telefoon niet-handsfree gebruiken tijdens het autorijden. Ondanks dat 68% bereid is om anderen aan te spreken op telefoongebruik in het verkeer, ziet men ook een rol voor politie en verzekeraars om strenger te handhaven. Zo geeft 77% aan dat verzekeraars strenger zouden moeten zijn op telefoongebruik in het verkeer. De aanscherping van de voorwaarden sluit aan bij de inzet van de verzekeraar om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren en haar bredere doel van nul verkeersslachtoffers in 2050. 

Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis: 'Uit onze Mobiliteitsbarometer weten we dat telefoongebruik in het verkeer hardnekkig is en zelfs toeneemt. Men ziet wel in dat het niet hoort en gevaarlijk is, maar verandert het eigen gedrag zelden. 45% van de verkeersdeelnemers geeft aan de telefoon niet te gebruiken in het verkeer als hij/zij weet dat schade en letsel door niet-handsfree bellen niet verzekerd is. Behalve dat we mensen bewust willen maken van de risico’s van afleiding door de telefoon, willen we mensen ook aanzetten om na te denken over de mogelijke financiële gevolgen hiervan. Deze voorwaardenwijziging kan daarin een rol spelen'.