Zorg over internetcriminaliteit stijgt fors.

Dat blijkt deze week uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van Interpolis. Zo’n 55% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de gevaren van cybercrime en de gevolgen daarvan. Ten opzichte van een jaar geleden is er sprake van een significante stijging van 15 procentpunt.

Volgens de meest recente versie van de Woonmonitor, die wordt uitgevoerd door onderzoeks­bureau Ipsos I&O, vrezen Nederlanders het meest voor identiteitsfraude, voor aan- en inkoopfraude, en om gehackt te worden op hun bankrekening. Maatregelen die mensen nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van internet­criminaliteit zijn onder andere het controleren van afzenders van berichten (83% meestal/altijd), en het installeren van updates (81% meestal/altijd) en antivirus­programma’s (73% meestal/altijd). Password­managers (43% meestal/altijd) en VPN-verbindingen (32% meestal/altijd) worden minder gebruikt. Een derde ziet die als niet nodig. Toch zijn dat bewezen 'tools' die het criminelen lastig maken.

Schaamte speelt een rol.

Een kwart van de Nederlanders (26%) had afgelopen jaar te maken met phishing, waarvan vaker niet dan wel een melding wordt gedaan. 'We zien dat schaamte bij slachtoffers een grote rol speelt, en dat zij er daarom vaak niet over praten met familie en vrienden. Aangifte doen bij de politie blijft dan ook uit. En dat terwijl het nodig is om elkaar te informeren om zo meer leed te voorkomen. Of om emotionele schade te verwerken. Die is toch vaak groot. Dat wordt onderschat', stelt Mireille van den Boom van Interpolis.

Ontwikkeling van de CyberCheck.

Interpolis focust op preventie en gedragsverandering. Een voorbeeld van wat Interpolis heeft ontwikkeld om bij mensen meer bewustwording te creëren en gedrag te veranderen, is de zogeheten CyberCheck. Van der Boom: 'Daarmee bieden we mensen direct inzicht in hun online gedrag. Het doel is om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. De CyberCheck is er om aan de hand van verschillende thema's en vragenlijsten je online veiligheid te vergroten. Na het invullen van de CyberCheck weet je hoe je er op de verschillende thema’s voor staat.'

Inzicht met de Woonmonitor.

In opdracht van Interpolis wordt 4 keer per jaar de Woonmonitor uitgevoerd door onderzoeks­bureau Ipsos I&O. In deze editie, die voor het 3e opvolgende jaar wordt opgesteld, komen diverse onderwerpen uit het domein Wonen aan bod. Naast internet­criminaliteit zijn dat onder andere 'tevredenheid van woning en buurt, veiligheid woning, en duurzaamheid en klimaatbestendig wonen'. Aan dit onderzoek hebben 2.034 zelfstandig wonende Nederlanders van 18 jaar en ouder meegewerkt. De online vragenlijst kon worden ingevuld van 15 april tot en met 23 april. De resultaten zijn gewogen op leeftijd en geslacht, zodat zij een representatief beeld vormen van Nederlanders die zelfstandig wonen.
Interpolis mobiliseert Nederland om de samenleving elke dag te laten focussen op wat voor hen echt belangrijk is: in het verkeer, in de leefomgeving van mensen, in bedrijven. Daartoe willen wij de autonome kracht en zelfredzaamheid van alle betrokkenen vergroten, reiken we oplossingen aan die de kans op ontwrichtende gebeurtenissen verkleinen, en zoeken we voortdurend met een groeiend netwerk van geschikte partners naar nieuwe inzichten en oplossingen.