32% meer woninginbraken tijdens donkere dagen, onvoorspelbare regionale verschillen.

De donkere wintermaanden zorgen voor een forse toename in het aantal woninginbraken, zo blijkt uit de recente cijfers van de inbraakbarometer van Interpolis. Er is sprake van een stijging van 32% ten opzichte van inbraken die plaatsvinden in de zomertijd. De verzekeraar en Nationale Politie wijzen op grote lokale verschillen en raden aan de kans op inbraak in de eigen buurt te controleren en gepaste maatregelen te nemen. De kans op inbraak per regio is moeilijk te voorspellen. Momenteel spant regio Zuid-Holland de kroon met 's winters gemiddeld 17 inbraken per dag.

In de nacht van zaterdag 26 oktober 2024 op zondag 27 oktober 2024 gaat de wintertijd in en start de periode van donkere dagen. Uit de Inbraakbarometer van Interpolis blijkt dat het aantal woninginbraken in deze periode toeneemt. Echter, uit een extra peiling met onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat 69% van de Nederlanders de kans op inbraak tijdens deze winterperiode niet hoger inschat. 'De donkere dagen worden ook gezien als knus en gezellig. Denk aan de feestdagen. Toch willen we, nu het donkerder wordt, bewustwording creëren. Laten we streven om alert te blijven en de nodige maatregelen te nemen', aldus Mireille van den Boom van Interpolis.

Zuid-Holland spant de kroon.

Uit de cijfers van de Inbraakbarometer van Interpolis blijkt dat de kans op woninginbraak tijdens de donkere dagen fors toeneemt. Landelijk stijgt het gemiddelde aantal woninginbraken en pogingen tot inbraak per dag in deze periode met 32%, van 57 inbraken per dag in de zomer naar 75 per dag in de winter. Regionaal gezien spant Zuid-Holland de kroon. Hier neemt het gemiddeld aantal inbraken en pogingen tot inbraak toe van 12 naar 17 per dag (relatief een stijging van 40%). Ook Noord-Brabant en Noord-Holland zien significante stijgingen in het aantal inbraken, van 8 naar 12 per dag en van 12 naar 14 per dag. Groningen is de enige provincie waar in de afgelopen winter juist een daling van ongeveer 20% in het aantal inbraken zichtbaar was.

Lokaal inzicht van belang.

Hoewel het landelijke aantal inbraken op lange termijn licht blijft dalen, blijven de winterse stijgingen relatief groot. Uit de data is ook af te lezen dat de regionale verschillen jaar op jaar sterk veranderen, wat de voorspelbaarheid op regionaal niveau lastig maakt. Mireille van den Boom van Interpolis: 'Regionaal zien we ieder jaar het aantal inbraken in verschillende provincies stijgen en dalen, zoals nu in Drenthe, Flevoland en Limburg. De regionale verschillen zijn behoorlijk onvoorspelbaar. Op basis van verschillende data kunnen we in onze Inbraakbarometer gelukkig per postcode een indicatie van het inbraakrisico per dag afgeven, zodat men thuis gepaste maatregelen kan treffen.'

Sybren van der Velden-Walda, landelijk projectleider woninginbraak van de Nationale Politie onderstreept de waarde van lokaal inzicht in het inbraakrisico. 'Op het moment dat het inbraakrisico in je buurt toeneemt krijg je automatisch bericht. Daardoor worden mensen alert en wordt het gedeeld in WhatsApp-groepen waardoor veel mensen worden bereikt. Men wil samenwerken aan de veiligheid', aldus Van der Velden-Walda.

Flitspeiling: welke maatregelen treffen Nederlanders deze donkere dagen?

Hieronder worden de meest opvallende resultaten gedeeld uit de extra peiling van Interpolis:

  • 45% geeft aan er deze winter extra op te letten dat alle deuren op slot zijn en alle ramen gesloten zijn.
  • 36% geeft aan deze winter beter op te letten op verdachte situaties.
  • 27% geeft aan de sleutels deze winter niet op plekken rondom het huis bewaren.
  • 24% laat het deze winter aan de buren weten als ze niet thuis zijn.
  • 21% let er deze winter op geen waardevolle spullen in het zicht te laten liggen.
  • In het zuiden van Nederland wordt het vaakst gebruik gemaakt van rolluiken (34%).
  • Vrouwen laten hun buren gemiddeld 2 keer zo vaak weten dat ze niet thuis zijn dan mannen (33% ten opzichte van 16%).

8 tips om inbraken te helpen voorkomen.

Met de verwachte stijging van het aantal inbraken tijdens de donkere maanden delen de verzekeraar en politie tips voor extra maatregelen om het risico in te dammen. 'Maak het inbrekers zo lastig mogelijk.' zegt Mireille van der Boom van Interpolis. Van der Velden-Walda: 'Daarnaast blijft het belangrijk om met je buren op te trekken. Maak gebruik van buurt-apps om elkaar te waarschuwen en werk samen met de wijkagent om verdachte situaties direct te melden.'

  1. Zorg dat je je sloten altijd gebruikt.
    Inbraken voorkomen begint met het op slot doen van ramen en deuren wanneer je van huis gaat. Ook als je alleen even de hond uitlaat. Zelfs een hoogwaardig slot zegt niets als je het niet gebruikt.
  2. Plaats een buitenlamp met sensor.
    Plaats een lamp die aanspringt als er iemand langskomt. Zo zorg je ervoor dat een inbreker schrikt. Misschien stopt hij hierdoor zijn inbraakpoging.
  3. Installeer een deurbel met camera.
    Het installeren van een deurbel met camera is een goede manier om inbraak te voorkomen. Maar let erop dat je de camera volgens de regels installeert.
  4. Doe alsof je thuis bent.
    Een brandende lamp geeft het signaal dat er iemand thuis is. Een inbreker kiest liever voor een huis waar de kans groter is dat er niemand thuis is.
  5. Leg dure spullen uit het zicht.
    Zorg ervoor dat je gelegenheids­inbrekers niet verleidt tot een inbraak. Leg waardevolle spullen daarom altijd uit het zicht.
  6. Zorg voor goed zicht op de voordeur.
    Voorkom dat inbrekers zich kunnen verstoppen terwijl ze werken. Zorg voor goed zicht op je voordeur vanaf de openbare weg.
  7. Voorkom inbraak via je tuin.
    Geef een inbreker niet de kans om eenvoudig je huis binnen te komen. Berg voorwerpen zoals ladders goed op en zorg ervoor dat je tuin is opgeruimd.
  8. Schaf lampen aan met een tijdschakelaar.
    Het wordt eerder donker, vaak al wanneer je nog aan het werk of onderweg naar huis bent. Met lampen met een tijdschakelaar in huis, lijkt het alsof er al iemand thuis is.