Alles over de AOV voor de bouwsector.

Een ongeluk of ziekte kan iedereen overkomen, juist als zelfstandige in een fysiek zwaar beroep. Met een arbeids­ongeschiktheids­verzekering voor zzp'ers in de bouw voorkom je dat je zonder inkomen komt te zitten als je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Lees alles over de specifieke risico's die je loopt en hoe een AOV voor de bouw je kan beschermen tegen inkomensverlies.

Wat is een arbeids­ongeschiktheids­verzekering voor de bouw?

Wist je dat ongevallen op de werkvloer relatief vaak voorkomen in de bouwsector? Dat komt doordat het werk vaak lichamelijk zwaar is, en dat je soms met gevaarlijke materialen en machines werkt. Een arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV)  is daarom heel belangrijk voor zelfstandigen in de bouw. Je voorkomt ermee dat je bij arbeids­ongeschiktheid zonder inkomen komt te zitten.

Een AOV biedt specifieke voordelen voor de bouwsector. Je kunt bijvoorbeeld vaak gebruikmaken van een werkplek­onderzoek dat je helpt om veilig te werken. Zo maak je de kans op een ongeval kleiner en leer je hoe je het werk minder belastend kunt maken. Als je toch een ongeval krijgt en daardoor arbeids­ongeschikt wordt, ondersteunt een verzekeraar jou als zelfstandige met persoonlijke begeleiding om weer aan het werk te gaan. Hierdoor wordt de kans op succesvol herstel en terugkeer naar het werk een stuk groter.

Wat als jij arbeid­songeschikt wordt?

Stel, je bent lekker aan het werk als ineens een zwaar gereedschap op je voet valt. Je kunt dan waarschijnlijk een aantal maanden niet werken. Als zelfstandige komt er dan geen geld binnen. Met een arbeids­ongeschiktheids­verzekering betaalt jouw verzekeraar in zo'n geval uit, zodat jij je kunt focussen op je herstel.

Nu is een aantal maanden te overzien, maar wat als je langdurig ziek wordt? Als je jarenlang lichamelijk (te) zwaar werk doet, kan dit leiden tot langdurige problemen. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten als je jarenlang voorovergebogen werkt. Ook in dit soort gevallen keert een AOV voor de bouw uit. Je bent dan verzekerd van een inkomen tot de einddatum die je hebt gekozen.

Ik zet geld apart voor als ik ziek word. Is dit voldoende?

Een spaarpotje is meestal alleen genoeg om een aantal maanden ziekte te overbruggen. Het is niet voldoende bij langdurige arbeids­ongeschiktheid. Een goede arbeids­ongeschiktheids­verzekering, zoals onze AOV voor zware beroepen, verzekert je de hele periode dat je arbeids­ongeschikt bent.

Het unieke aan deze verzekering is dat het niet alleen een uitkering biedt tijdens de periode van arbeids­ongeschiktheid. Je krijgt ook ondersteuning bij het terugkeren naar het werk. Ook biedt de AOV onderzoek van je werkplek en omscholings­advies als je dat nodig hebt.

Is een AOV in de bouw verplicht?

Nee, een AOV is niet verplicht in de bouw, al werkt de regering wel aan zo'n verplichting voor alle zelfstandig ondernemers. Toch wordt het sterk aangeraden om zo'n verzekering af te sluiten. Als zzp'er in de bouwsector loop je nou eenmaal meer risico op ziekte of ongevallen door het zware dagelijkse werk. Dat geldt zeker wanneer het gaat om langdurige fysieke inspanning en werken met zware machines of op hoogte.

Door een AOV af te sluiten, verzeker je jezelf van een inkomen in het geval dat je door lichamelijke of mentale problemen tijdelijk of permanent niet in staat bent te werken. Het is een investering in je ondernemerschap en persoonlijke gezondheid.

Arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) zware beroepen.

Interpolis biedt een speciale arbeids­ongeschiktheids­verzekering voor zware beroepen (waaronder de bouw). 1 van de belangrijkste kenmerken van deze AOV is de focus op het voorkomen van arbeids­ongeschiktheid. Interpolis biedt diverse diensten aan die gericht zijn op het verminderen van de risico's in zware beroepen als de bouw:
  1. Medische check-ups.
    Regelmatige gezondheids­controles helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke gezondheids­problemen voordat deze leiden tot arbeids­ongeschiktheid. Deze check-ups zijn heel belangrijk voor beroepen waar fysieke belasting een rol speelt.
  2. Gratis werkplekonderzoek.
    Hoe veilig is jouw werkplek? Juist in de bouw kunnen zoveel zaken een risico vormen voor je gezondheid. Met een grondig onderzoek kun je erachter komen waar deze risico's liggen. Als je dit eenmaal weet, kun je aanpassingen doen die de kans op arbeids­ongeschiktheid verminderen. 
  3. Persoonlijke begeleiding en omscholing wanneer het werk te zwaar dreigt te worden.
    Wie langer in zijn vak zit, kan steeds meer last krijgen van lichamelijke problemen. Onze gespecialiseerde arbeids­deskundigen kunnen je op zo'n moment helpen om ook dan grip te houden op je carrière, misschien zelfs door middel van een omscholings­traject.

Wat kost een AOV voor zzp’ers in de bouw?

Als je een arbeids­ongeschiktheids­verzekering afsluit, zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Zo is het belangrijk om na te denken over het verzekerde bedrag, de eigenrisico­periode en je looptijd. Deze hebben allemaal invloed op de hoogte van je premie.
  1. Het verzekerde bedrag
    Het verzekerd bedrag is het bedrag dat je ontvangt bij arbeids­ongeschiktheid. Dit bedrag moet voldoende zijn om je normale inkomen te vervangen. Hoeveel heb je realistisch gezien nodig om verder te leven op de manier die je gewend bent?
  2. Eigenrisicoperiode
    De eigenrisico­periode is de periode tussen het moment van arbeids­ongeschiktheid en het moment waarop je uitkering begint. Je kunt een langere eigenrisico­periode kiezen als je eigen geld hebt om deze periode te overbruggen. Hoe langer de eigenrisico­periode, des te lager de premie.
  3. Looptijd
    Tot wanneer wil je dat de verzekering loopt? Dat kies je zelf. Als je verwacht op latere leeftijd minder geld nodig te hebben, kun je voor een lagere eindleeftijd kiezen. Hoe korter de looptijd, des te lager de premie. Wel geldt voor zware beroepen een maximale eindleeftijd van soms 63 jaar of zelfs 58 jaar. Of jouw beroep daaronder valt zie je in de beroepenlijst van Interpolis.
Tip: de premie voor je AOV is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Klantverhalen van zzp’ers in de bouw.

In de praktijk kan een arbeids­ongeschiktheids­verzekering veel opleveren. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van Eddie, een ondernemer in de bouwsector. Na jaren van continue groei en succes begon Eddie te merken dat de werkdruk niet zo goed was voor zijn gezondheid en persoonlijke leven. Met de hulp van een bedrijfscoach leerde hij hoe hij beter kon omgaan met de uitdagingen van zijn werk.

De coaching hielp Eddie niet alleen om efficiënter te werken en zijn tijd beter te managen, maar gaf hem ook de middelen om stress te verminderen en meer tijd vrij te maken voor ontspanning en familie.

Voor wie is de arbeids­ongeschiktheids­verzekering zware beroepen?

De arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) voor zware beroepen van Interpolis is speciaal ontwikkeld voor zelfstandig ondernemers die werkzaam zijn in fysiek zware beroepen, zoals in de bouw. Ondernemers in deze sector lopen door het soort werk dat ze doen meer risico op arbeids­ongeschiktheid door ongevallen en ziekte. Deze AOV is beschikbaar voor alle zelfstandig ondernemers, inclusief V.O.F.'s (Vennootschap onder firma) en B.V.'s (Besloten Vennootschap).