Welke verzekeringen zijn verplicht voor zzp’ers?

Als zzp'er heb je veel vrijheid om op jouw manier te ondernemen. Jij weet immers zelf het beste hoe je jouw bedrijf wilt runnen. Toch zijn er ook een aantal risico's waarbij het verplicht is om een verzekering af te sluiten.

(Zakelijke) autoverzekering.

Ben je eigenaar van een (bestel)auto? Dan heb je een WA-verzekering nodig. Je bent dan verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Schade aan je eigen auto is hiermee niet verzekerd. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking:

  • WA+-verzekering of WA+Beperkt Casco dekking: hierbij is schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand- of hagelschade ook verzekerd.
  • Allriskverzekering of WA+Volledig Casco dekking: dit is de meest uitgebreide dekking. Hierbij is bij een aanrijding ook de schade aan je eigen auto verzekerd.

Als zzp'er heb je de keuze om je auto privé of zakelijk te rijden. Als je een auto op naam van de zaak hebt, heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Rijd je een bestelauto? Dan sluit je een bestelautoverzekering af.

Vanaf 2027: verplichte arbeids­ongeschiktheids­verzekering voor zzp’ers.

De verplichte arbeids­ongeschiktheids­verzekering (AOV) voor zzp'ers is de laatste jaren veel in het nieuws. Het vorige kabinet vond het namelijk niet wenselijk dat zzp'ers die arbeidsongeschikt raken, geen financieel vangnet hebben. De verplichte AOV krijgt een zeer beperkte dekking, op het niveau van een minimumloon. Lees meer over de verplichte AOV.

Krijg je te maken met ziekte of een ongeval? En kun je daardoor langere tijd niet werken? Onze arbeids­ongeschiktheids­verzekering geeft je inkomenszekerheid. Het is slim om niet te wachten tot de verplichting wordt ingevoerd, en je alvast te verdiepen in de mogelijkheden die passen bij jouw situatie.

In dit artikel leggen we je alles uit over de arbeids­ongeschiktheids­verzekering.

Welke verzekeringen zijn niet verplicht als zzp’er, maar wel verstandig?

Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook verzekeringen die niet verplicht zijn voor zzp'ers, maar wel verstandig zijn om af te sluiten.

  • Rechtsbijstandverzekering zzp
    Als zzp'er doe je natuurlijk je uiterste best om goede relaties te behouden met je klanten en leveranciers. Toch kan het gebeuren dat je in een juridisch conflict belandt, bijvoorbeeld omdat je onenigheid met een van je klanten krijgt over je leveringsvoorwaarden. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand, en voorkomt dat je zelf moet betalen voor bijvoorbeeld een advocaat. Ook krijg je juridisch advies om te zorgen dat je sterker staat in een eventuele rechtszaak. Dit kan je veel zorgen en hoge kosten besparen.
  • Bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering (AVB)
    Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor het werk dat je aflevert. Als jij schade aan anderen of aan hun spullen veroorzaakt, kunnen ze je hiervoor aansprakelijk stellen. Dit kan flink in de papieren lopen. Een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering beschermt jou als zzp'er wanneer je aansprakelijk gesteld wordt. Sommige mensen vragen zich af: is een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering voor zzp'ers verplicht? Wettelijk is deze verzekering niet verplicht, maar soms eist een klant een aansprakelijkheids­verzekering voordat hij met jou in zee gaat.
  • Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering (BAV)
    Het kan ook voorkomen dat je als ondernemer beroepsfouten maakt. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar je onbedoeld verkeerd advies geeft, of op een andere manier vermogensschade aanricht bij klanten. In dat geval kan een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering je bescherming bieden tegen deze financiële gevolgen.

    In dit artikel leggen we uit waarom een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering belangrijk is, voor welke zzp'ers deze verzekering geschikt is, en we vertellen meer over de kosten.
     

Welke verzekeringen zijn nog meer interessant voor zzp’ers?

Afhankelijk van de aard van je werkzaamheden en specifieke behoeften, kunnen de volgende verzekeringen ook interessant zijn voor jou:

  • Inventarisverzekering
    Heb je eigen bureaus, machines en/of gereedschappen die je nodig hebt om te kunnen ondernemen? Dan is een inventarisverzekering geen overbodige luxe. In dit artikel leggen we je uit waarom het belangrijk is om je inventaris en voorraad te verzekeren.
  • Voorraadverzekering
    Als je een voorraad hebt, is het een goed idee om deze te verzekeren met een voorraadverzekering. Zo kom je niet in de problemen bij diefstal, of bij water- of brandschade.
  • Bedrijfsschadeverzekering
    Na bijvoorbeeld een brandschade kan je bedrijf stilvallen en heb je geen of minder omzet. Een bedrijfsschade­verzekering vergoedt de gedaalde brutowinst.
  • Gebouwenverzekering
    Is je bedrijfspand van jou? Dan is het slim om deze te verzekeren. Als je schade hebt aan het gebouw, wordt die met de gebouwenverzekering vergoed. 
  • Huurdersbelangverzekering
    Heb je je bedrijfspand gehuurd en heb je verbeteringen aangebracht? Deze verbeteringen verzeker je met de huurdersbelang­verzekering.
  • Transportverzekering
    Schade aan of diefstal van je spullen in je bestelauto zijn niet verzekerd met je bestelautoverzekering. Met de transportverzekering verzeker je schade aan en diefstal van je spullen tijdens transport. Ook voor schade die ontstaat tijdens vervoer, laden en lossen. 
  • GripOpCyber
    De gevolgen van een cyberaanval zijn groot. Zo kan het weken duren voordat je weer helemaal in bedrijf bent. Met GripOpCyber bescherm je jouw bedrijf tegen cyberrisico’s.
 

Ontdek welke verzekeringen passen bij jouw situatie.

Met onze handige online keuzehulp krijg je direct inzicht in welke verzekeringen passen bij jouw situatie. Ook als je wilt weten of je huidige verzekeringen nog voldoen. Ben je ondernemer in de bouw? Vul dan onze bouw keuzehulp in.