Na een flinke dip door de crisis stijgt het inbraakrisico weer.

Nadat het aantal inbraken als gevolg van de maatregelen historisch laag was, neemt de kans op een woninginbraak voor het eerst sinds de start van de coronacrisis weer toe, blijkt uit de InbraakBarometer van Interpolis.

Aantal inbraken neemt met name in Noord-Holland en Zuid-Holland toe

Het aantal inbraken stijgt weer. Afgelopen week was het aantal meldingen van inbraak bij de politie al 51% hoger dan 3 weken daarvoor, toen het aantal inbraken het laagst was. Het risico op een inbraak is enorm toegenomen, laat ook de InbraakBarometer zien.

Vooral in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland profiteren inbrekers van het feit dat mensen steeds vaker de deur uitgaan. Zo is bijvoorbeeld het inbraakrisico in Amsterdam gestegen met 41%, blijkt uit data van de InbraakBarometer. Opvallend is dat de top-10-postcodes met het grootste inbraakrisico allemaal in Amsterdam liggen.

Over 3 weken is het aantal inbraken weer terug op het oude inbraakniveau

Als deze trend doorzet voorspelt Interpolis, onderdeel van coöperatieve verzekeraar Achmea, dat het inbraakrisico over weken weer op het oude niveau zit. Youri van der Avoird, binnen Interpolis verantwoordelijk voor Slimme Oplossingen Wonen: ‘De toename die we zien in het aantal inbraken loopt parallel aan de versoepelingen van het RIVM. We weten dat ‘van huis zijn’ een belangrijke voorspeller is voor het inbraakrisico. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in ‘inbraakseizoenen’ zoals de vakanties en de feestdagen. Daarnaast is het aantal inbraken dat de afgelopen dagen gemeld is bij de politie een belangrijke graadmeter voor de kans op toekomstige inbraken in hetzelfde postcodegebied. Die trend zien we dus ook terug in de InbraakBarometer. Vaak wordt er na een eerste inbraak in de periode daarna meerdere keren in een buurt ingebroken, meestal zo’n 5 of 6 keer in korte tijd.’

Tips om je huis veilig achter te laten

Ga je na maanden van thuis zitten weer wat vaker op pad? Dan is het verstandig een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Inbrekers hebben een voorkeur voor huizen waar niemand thuis lijkt te zijn. Doe alsof je thuis bent door verlichting automatisch te laten in- en uitschakelen door een timer. Doe niet alle gordijnen en rolluiken potdicht.
  • Buitenverlichting met een sensor bij je voor- of achterdeur is ook een goed idee. Inbrekers werken namelijk niet graag in het zicht.
  • Check ook eens je hang- en sluitwerk. Goede sloten houden inbrekers buiten, dus het is zeker de moeite waard om daar kritisch naar te kijken en in te investeren. Met hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen verklein je de kans op inbraak. Deze sloten herken je aan het SKG®-logo. En draai natuurlijk de deur goed op slot als je vertrekt.

De InbraakBarometer

Benieuwd naar de inbraakcijfers van jouw wijk? Kijk op inbraakbarometer.nl.