Rechtsbijstand­verzekering: wel of niet verstandig?

Heb je als ondernemer een rechtsbijstandverzekering nodig? Het antwoord op die vraag is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Dat hangt helemaal van jouw situatie af. We leggen je graag uit welke redenen er zijn om voor deze verzekering te kiezen.

Een zakelijk juridisch conflict komt vaker voor dan je denkt.

Een juridisch conflict lijkt misschien een ver-van-je-bed-show. 'Dat overkomt mij toch niet', horen we je zeggen. 'Ik los eventuele problemen zelf wel op.' Maar het zal je maar gebeuren: je hebt een klant of opdrachtgever die je nog niet heeft betaald of die helemaal niet wil betalen. Of een leverancier die niet de juiste spullen levert of zelfs helemaal niet levert. Een conflict kan ook een discussie of onenigheid met de gemeente zijn, bijvoorbeeld over een vergunning. Er kunnen meer dingen gebeuren dan je misschien op voorhand denkt. In zulke situaties komt een rechtsbijstandverzekering van pas.

Met een zakelijke rechtsbijstand­verzekering heb je recht op juridische hulp.

Deze juridische bijstand krijg je dan van juristen of specialisten van de verzekeraar. Zij proberen het zakelijke conflict voor je op te lossen. Met een rechtsbijstandverzekering worden de kosten van de juridische ondersteuning en proceskosten betaald door je verzekeraar. Bij Interpolis helpen we je ook bij het voorkomen van eventuele problemen en conflicten.

Is een rechtsbijstand­verzekering duur?

Ja en nee. Als je geen gebruik maakt van de verzekering kan het voelen alsof je voor niets betaalt. Maar als er onverwacht toch iets gebeurt, ben je blij dat je verzekerd bent. Verzekeraars rekenen gemiddeld zo’n € 500,- aan premie per jaar voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Dit is ongeveer gelijk aan tweemaal het uurtarief van een advocaat. Dus als je een advocaat nodig hebt, ben je al snel duurder uit dan wanneer je kiest voor een rechtsbijstandverzekering. Dan is de verzekering ineens niet meer zo duur. Het is maar net hoe je ernaar kijkt.
Een man staat met een schort aan in een bloemenzaak en werkt aan het samenstellen van een boeket.

Een rechtsbijstand­verzekering helpt ook tegen wanbetalers.

De meeste juridische zaken gaan over een klant of opdrachtgever die niet betaalt. Zzp’ers en kleine bedrijven hebben vaker last van achterstallige facturen of wanbetalers. Heeft je klant of opdrachtgever na meerdere waarschuwingen nog steeds niet betaald? Dan kun je gebruikmaken van je rechtsbijstandverzekering. Interpolis helpt dan bijvoorbeeld bij het opstellen en versturen van aanmaningsbrieven. Let wel goed op bij het afsluiten van je verzekering, dat daar dan ook de incassobijstand bij zit. Het is altijd goed om te checken waar je wel en niet voor bent verzekerd voordat je een verzekering afsluit.

Ben ik gelijk verzekerd als ik een rechtsbijstand­verzekering afsluit?

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, dan kun je de term 'wachttijd' tegenkomen. De wachttijd om een beroep te kunnen op je rechtsbijstandverzekering kan bij elke verzekeraar anders zijn. Bij Interpolis heb je geen wachttijd:
  • bij een geschil over een overeenkomst, wanneer die overeenkomst tijdens de verzekering is gesloten;
  • als de nieuwe verzekering aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering, waarbij dit geschil verzekerd zou zijn;
  • bij letsel door een ongeluk;
  • bij een geschil in het verkeer.
Bij overige zaken heb je een wachttijd van 3 maanden na het begin van de verzekering.

Rechtshulp on demand.

Het kan natuurlijk dat je er voor kiest om geen rechtsbijstandverzekering af te sluiten, om wat voor reden dan ook. Wil je toch antwoord op een specifieke juridische vraag of heb je meteen hulp nodig omdat je een conflict hebt? Dan kun je gebruikmaken van onze rechtshulp on demand.

Alvast een handige tip om het risico op conflicten te verkleinen:

Zorg voor goed opgestelde en complete leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden. Hiermee verklein je het risico op conflicten al behoorlijk. Een goede tip is om bijvoorbeeld de branchevoorwaarden over te nemen die voor jouw bedrijf van toepassing is. Deze zijn namelijk al goedgekeurd (en gedeponeerd) en daardoor veilig om te gebruiken. Kies je ervoor om toch zelf voorwaarden op te stellen? Laat deze dan altijd eerst juridisch checken. En welke voorwaarden je ook gebruikt: het is altijd handig om je te laten adviseren over de juiste aanpak van voorwaarden.