Je kind fietst een rondje op de fiets van de buurjongen, hij valt en de fiets is kapot. Wie draait er op voor de schade? Of, je huurt een auto en botst per ongeluk tegen een paaltje. Wie is er dan verantwoordelijk? Schade aan geleende of gehuurde spullen is vervelend, en soms is niet direct duidelijk wie er nu verantwoordelijk is. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen huren en lenen van spullen, wie er verantwoordelijk is bij schade en welke verzekeringen je nodig hebt.
Stel dat je een kind hebt en jouw kind leent een fiets van de buren. Tijdens het fietsen komt je kind ten val en de fiets is beschadigd. In zo’n geval kun je de schade verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die jij, of een van je gezinsleden, veroorzaakt aan spullen van anderen. Of als iemand door jouw schuld letsel oploopt. Let op: schade aan geleende spullen wordt meestal vergoed tot een maximumbedrag, check dit bij je verzekeraar.
Degene die iets leent of gebruikt van een ander, is dus in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de schade. Dit geldt niet voor schade aan geleende auto’s, geleende aanhangers en caravans (tenzij losgekoppeld en stilstaand) of geleende vliegtuigen omdat deze zaken onder een andere verzekering vallen.
Huur je een auto en rijd je schade aan de huurauto? Dan kun je deze schade niet verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering of op je reisverzekering als je in het buitenland bent. Zowel in het buitenland als in Nederland is een standaard WA-verzekering vrijwel altijd bij de huurprijs inbegrepen omdat een dergelijke verzekering in de meeste landen verplicht is. Vaak vraagt de verhuurmaatschappij wel een eigen risico bij deze verzekering. Dit betekent dat je bij schade of diefstal het eigen risico bedrag, of een deel daarvan, moet betalen.
Veel verhuurbedrijven vragen of je een aansprakelijkheidsverzekering of aanvullende verzekering wil afsluiten. Zorg ervoor dat je vooraf goed weet waarvoor je wel en niet verzekerd bent als je een auto huurt en let ook op dat je geen dubbele verzekeringen afsluit. Je kunt de verhuurder altijd vragen hoe de huurauto verzekerd is en voor welke risico’s. Een aanvullende verzekering is namelijk niet altijd nodig.
Voor een aanhanger of caravan is, in tegenstelling tot een auto, een aparte verzekering niet verplicht. De verplichte WA-dekking is voor een aanhanger of caravan en de inhoud hiervan namelijk meeverzekerd op de verzekering van het trekkende voertuig. Leen jij dus een aanhanger of caravan die je trekt met je eigen auto, dan is eventuele schade die je daarmee toebrengt aan anderen meeverzekerd op jouw eigen autoverzekering. Voor schade aan de aanhanger of caravan zelf is er wel een aparte aanhanger- of caravanverzekering nodig.
Het kan ook zijn dat je schade toebrengt aan anderen met een aanhanger of caravan. Alleen als je schade met een aanhanger of caravan toebrengt nadat deze afgekoppeld is en veilig geparkeerd staat, is de schade mogelijk gedekt op je aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan een geleende aanhanger of caravan is nooit verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering.
Wie aansprakelijk is, verschilt dus per schadegeval. Check dit daarom altijd direct bij je verzekeraar. Ook als jij niet verantwoordelijk bent kan jouw verzekeraar je helpen en uitleggen welke stappen je moet ondernemen om de schade te kunnen verhalen. Wil je weten waarvoor je bent verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering van Interpolis, bekijk dan dit handige overzicht.