Het overlijden van je partner is al erg genoeg. Al denk je er liever niet aan, toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zeker als je er alleen voor komt te staan. Red jij je dan? Wij geven tips over wat je nu al kunt doen.
Praat samen over later.
Dat is het advies van de deelnemers aan ons onderzoek. Ook al is het geen leuk onderwerp, en krijg je er misschien de komende 40, 50 of 60 jaar niet mee te maken. De confrontatie met de realiteit is hard als je er wél mee te maken krijgt, en te vaak komt het voor dat er weinig tot niets is geregeld wanneer je partner overlijdt.
Het praten over het overlijden van 1 van jullie, is geen makkelijk onderwerp. Daarom helpen we je graag op weg met de
Interpolis kletspot. Met verschillende vragen en gespreksonderwerpen over overlijden, helpt de kletspot om er op een natuurlijke en open manier met elkaar over te praten.
Je samenlevingsvorm is belangrijk.
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, zijn er veel zaken automatisch geregeld. Je bent bijvoorbeeld automatisch elkaars erfgenaam. En je hebt recht op nabestaandenpensioen als dat geregeld is in de pensioenregeling van je partner. Dat is anders wanneer je samenwoont met of zonder samenlevingscontract. Dan zul je zelf dingen moeten regelen. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de juridische gevolgen van je samenlevingsvorm. Zodat je de juiste keuzes kunt maken en dingen op tijd kunt regelen.
Leg in een testament vast wie wat erft.
Woon je ongehuwd samen? En heb je geen geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract? Dan erf je volgens de wet niets van elkaar. Wil je dit wel, dan regel je dit met een testament.
Je legt in een testament precies vast wie wat van jou erft.
Het belang van een financiële planning.
De nabestaanden in ons onderzoek geven onafhankelijk van elkaar aan, dat ze zich na het overlijden van hun partner pas realiseerden hoe belangrijk het is dat mensen zich te allen tijde financieel alleen kunnen redden. Heb je hierbij hulp nodig?
Het kosteloze huishoudboekje van Rabobank kan je helpen om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen.
Algemene Nabestaanden Wet (ANW).
Heb je na het overlijden van je partner geen of weinig inkomsten? En heb je een kind jonger dan 18 jaar dat bij je in huis woont? Of ben je arbeidsongeschikt? Dan biedt de
ANW misschien een vangnet. Het maakt niet uit of je getrouwd bent, maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Let wel: de ANW is geen vetpot. De maximale uitkering is afhankelijk van het wettelijk minimumloon.
Bekijk de nabestaandenregeling in de pensioenregeling van je partner.
De meeste pensioenregelingen hebben een nabestaandenregeling. Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op dat nabestaandenpensioen. Woon je samen? Dan kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of -verzekeraar. Check bij je pensioenfonds of verzekeraar of daar voorwaarden aan verbonden zijn, en welke dat zijn. Een belletje is vaak genoeg.
Overweeg een overlijdensrisicoverzekering.
Als er geen pensioenregeling is, of als de regeling onvoldoende dekking biedt, kun je overwegen om een
overlijdensrisicoverzekering (ORV) op elkaars leven af te sluiten. De overlijdensrisicoverzekering keert een eenmalig bedrag uit als je partner komt te overlijden.