Mantelzorg vergoeding: wat is het en hoe vraag je het aan?

We hebben in Nederland veel mantelzorgers. Zij zorgen vrijwillig voor een naaste, zoals een ouder, partner of vriend. Hoewel deze mantelzorg onbetaald is, zijn er vaak vergoedingen en hulpmiddelen beschikbaar om mantelzorgers te ondersteunen. Denk aan vervangende zorg, cursussen en een mantelzorgmakelaar. In dit artikel leggen we uit wat mantelzorg inhoudt, welke vergoedingen er zijn én hoe je deze kunt aanvragen.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is zorg voor iemand die dicht bij je staat, zoals een ouder, partner, kind of vriend(in). Deze persoon heeft vaak een (chronische) ziekte, beperking of ouderdomsklachten. Het gaat vaak om langdurige zorg en ondersteuning, naast je eigen dagelijkse bezigheden. Je kunt hen bijvoorbeeld helpen door mee te gaan naar de dokter of helpen met persoonlijke verzorging. Maar dit kan ook de administratie of het huishouden zijn.

Welke vergoedingen zijn er voor mantelzorgers?

Mantelzorg is waardevol, maar kan ook zwaar zijn. Zeker als je naast een drukke baan en de zorg voor (jonge) kinderen ook nog voor je ouders zorgt. Het kan voelen alsof je voortdurend alle ballen in de lucht moet houden, terwijl tijd voor jezelf er vaak bij inschiet. Daarom is het goed om te weten welke hulp en vergoedingen er zijn. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit.

Vergoeding vervangende zorg:

Als je tijdelijk je mantelzorgtaken niet kunt uitvoeren, bijvoorbeeld door ziekte of vakantie, kan vervangende zorg worden vergoed door je verzekeraar. Dit betekent dat iemand anders tijdelijk jouw taken overneemt. Met de aanvullende verzekering MeerZeker en ZonderZorgen van de Interpolis zorgverzekering ZorgActief kun je een vergoeding krijgen voor vervangende mantelzorg. Lees meer over de vergoeding en de voorwaarden

Trainingen en coaching:

Voor informatie en begeleiding rondom mantelzorg kun je trainingen en coaching aanvragen, vaak vergoed door je verzekeraar.
  • Mantelzorginstructies:
    Leren hoe je op een veilige manier zorg biedt, zoals tillen van een persoon of medicatie toedienen.
  • Mantelzorgcoaching:
    Een coach helpt je om overbelasting te voorkomen, grenzen te stellen en balans te vinden. Dit verkleint de kans dat je als mantelzorger uitvalt.
  • Mantelzorgcursussen:
    Gericht op zorg voor je naaste én jezelf. Denk aan cursussen over (financiële) regelingen, persoonlijke verzorging, maar ook leren om hulp vragen en je eigen grenzen bewaken.

Met de Interpolis zorgverzekering ZorgActief kun je een vergoeding voor mantelzorginstructies, mantelzorgcoaching en/of mantelzorgcursussen krijgen vanuit een aanvullende verzekeringen MeerZeker en ZonderZorgen. Lees meer over de vergoeding en de voorwaarden.

Mantelzorgmakelaar:

Een mantelzorgmakelaar helpt bij regelwerk en administratie, zoals het aanvragen van zorg, regelen van hulpmiddelen of contact met instanties. Deze mantelzorgondersteuning kan een uitkomst zijn in geval van een overbelaste mantelzorger. Met de aanvullende verzekeringen van de Interpolis zorgverzekering ZorgActief kun je een vergoeding krijgen voor een mantelzorgmakelaar. Lees meer over de vergoeding en de voorwaarden.

Extra kinderbijslag:

Zorg je intensief voor een kind met een beperking? Dan kun je in aanmerking komen voor meer kinderbijslag. Dit helpt de extra kosten voor verzorging en opvoeding te verlichten. Je vraagt de extra kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank.

Persoonsgebonden budget voor mantelzorg:

Een persoonsgebonden budget (pgb) is een bedrag waarmee je zelf zorg, hulp of ondersteuning kunt inkopen die bij jouw situatie past. Je bepaalt zelf wie de zorg levert en hoe deze wordt georganiseerd.

Met een pgb kan degene die zorg nodig heeft, jou als mantelzorger betalen. Als het gaat om huishoudelijke hulp moet je hiervoor naar het Wmo-loket van de gemeente. Je mag alleen worden betaald uit een pgb als je hulp geeft waarvoor het pgb is bedoeld. Ook moet je de afspraken vastleggen in een zorgovereenkomst. Ook als je familie bent, is een zorgovereenkomst verplicht. Je kunt een vast maandloon krijgen of een vergoeding per uur. Meer informatie hierover vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank, die de betalingen doet.

Betaald mantelzorgen via een instelling:

Soms kun je als mantelzorger in dienst treden bij een zorgorganisatie die hulp biedt aan jouw naaste. Voor een zorginstelling is het aannemen van mantelzorgers een manier om het tekort aan zorgmedewerkers te helpen oplossen.

Ben je mantelzorger en heb je interesse in een baan bij de instelling die zorg levert aan jouw naaste? Vraag er eens naar. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt.

Reiskostenvergoeding mantelzorger:

Sommige gemeenten bieden een reiskostenvergoeding voor mantelzorgers. Dit kan handig zijn als je regelmatig reist om zorg te verlenen. Informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden en voorwaarden. Lees meer over reiskostenvergoeding op de website van MantelzorgNL.