Ga je verhuizen? Neem deze verzekeringen onder de loep

Ga je binnenkort verhuizen? Dan breekt er een spannende periode aan met veel geregel: het rondmaken van de hypotheek, klussen, nieuwe meubels kopen, opruimen, spullen inpakken. En vergeet je verzekeringen niet! Soms is een adreswijziging voldoende, maar een nieuwe woning vraagt vaak om nieuwe verzekeringen. Wij geven je een overzicht van de verzekeringen die af kunt sluiten voor jij je nieuwe stulpje betreedt.

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je nieuwe huis

Je verzekert je spullen in huis dan tegen brand, storm, water en diefstal. Met de dekking all-risk ben je ook verzekerd voor schade door eigen schuld. Je hebt meer inboedel in huis dan je denkt. Bijvoorbeeld je meubels, kleding, elektronica en sieraden. Maar ook de inboedel die je in de tuin gebruikt, telt mee. Net als je fiets en gereedschap in de schuur (die op slot kan).

Met een opstalverzekering verzeker je je woonhuis én alles wat daaraan vastzit

We noemen een opstalverzekering ook wel een woonhuisverzekering. Hiermee ben je in de meeste gevallen verzekerd voor schade aan je opstal door brand, water, storm, diefstal of inbraak. Denk bijvoorbeeld aan een keuken, de badkamer of je mooie houten vloer. Maar ook aan zaken als ramen, zonnepanelen, jouw tuin en garage.

Een woonhuisverzekering wordt door banken bijna altijd verplicht gesteld bij het afsluiten van een hypotheek. Dat is zo, omdat jouw nieuwe huis het onderpand of de borg vormt voor de lening. De hypotheekverstrekker wil voorkomen dat dit onderpand wegvalt door bijvoorbeeld een brand.

Als koper van een huis regel je de woonhuisverzekering zelf en moet je ervoor zorgen dat deze op de dag van de officiële sleuteloverdracht ingaat. Koop je een appartement, dan loopt de verzekering via de Vereniging van Eigenaren. Huur je een huis of appartement? Dan hoef je geen woonhuisverzekering af te sluiten.

Een overlijdensrisicoverzekering kan een verstandige keuze zijn

Tot een paar jaar geleden was het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten bij het afsluiten van je hypotheek. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Toch kan het afsluiten van een ORV alsnog een verstandige keuze zijn. Na jouw overlijden kunnen jouw nabestaanden met de uitkering van deze verzekering de hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossen. Hierdoor dalen de maandlasten en kan je gezin in het huis blijven wonen.

Als je een huis of appartement huurt, denk je misschien minder snel aan een overlijdensrisicoverzekering. Maar ook als je huurt, ga je financiële verplichtingen aan. Het is daarom wel zo fijn dat als degene die achterblijft, niet gedwongen moet verhuizen als de huur te hoog blijkt voor 1 salaris. Door een ORV af te sluiten, kun je dit voorkomen.

 

Ga je verhuizen en heb je al een overlijdensrisicoverzekering? Dan is het slim om deze nog eens onder de loep te nemen en, als dat nodig is, aan te passen. Op die manier sluit de verzekering altijd aan bij jouw persoonlijke situatie.

Bedenk of hypotheekbescherming voor jou van nut kan zijn

Hypotheekbescherming is een tijdelijke oplossing bij inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of het verliezen van je baan. Met de uitkering van deze verzekering kun je de hypotheeklasten betalen en dus in jouw fijne huis blijven wonen. Zo kun jij je focussen op je herstel of op het vinden van een nieuwe baan.

Bekijk welke verzekeringen jullie kunnen samenvoegen als jullie gaan samenwonen

Dat is niet alleen overzichtelijk, maar jullie besparen er in veel gevallen ook geld mee. Je wilt namelijk niet dubbel verzekerd zijn. Lees meer over samenwonen en verzekeren.