Auto lenen, delen of verhuren; hoe zit dat met de verzekering?

Een auto die stilstaat, kost alleen maar geld. Daarom groeit de populariteit van het lenen, delen en huren van auto's snel. Het is belangrijk om vooraf goed uit te zoeken hoe je verzekerd bent en wat de gevolgen zijn voor je autoverzekering als je je auto uitleent, deelt of verhuurt. In dit artikel geven we uitleg over verzekeringen bij het lenen, delen of huren van auto's.

Financiële voordelen van het delen of verhuren van je auto

Ook als je je auto niet of niet vaak gebruikt lopen de kosten van wegenbelasting, verzekeringen en onderhoud gewoon door. Het uitlenen, delen of verhuren van je auto kan dan aantrekkelijk zijn, omdat je dan nog iets aan je auto verdient als je deze zelf niet gebruikt. Let wel op dat als je je auto uitleent of deelt en hiervoor geld ontvangt, dit wordt gezien als verhuren. De meeste leasemaatschappijen verbieden het verhuren van een lease auto en de meeste autoverzekeringen dekken geen kosten bij een ongeval als je je eigen auto verhuurt.

Welke dekkingen van een autoverzekering zijn er?

Iedereen in Nederland die een auto heeft is verplicht om een autoverzekering met een WA dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Met een autoverzekering verzeker je het voertuig. De polis staat op de auto (via het kenteken) en dus niet op een persoon. Je kunt bij een autoverzekering kiezen voor verschillende dekkingen en aanvullingen. Welke dekking je kiest is meestal afhankelijk van de leeftijd van je auto. Dit zijn de 3 vormen die Interpolis aanbiedt:

  • WA: Dit is de meest gekozen dekking voor auto's ouder dan 10 jaar. Hiermee wordt alleen de schade gedekt die je met je voertuig toebrengt aan anderen. Schade aan je eigen voertuig is niet gedekt.
  • WA + Beperkt casco: Dit is de meest gekozen dekking voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud. Hiemee wordt naast schade aan anderen ook schade aan je eigen voertuig beperkt gedekt, zoals ruitschade of diefstal.
  • WA + Volledig casco: Deze dekking is het meest gekozen voor auto's jonger dan 6 jaar. Met deze dekking is schade aan andere voertuigen en je eigen voertuig volledig gedekt. Ook als het schade door eigen schuld is.

Wat voor verzekering heb je nodig bij het uitlenen van je auto?

Voor het uitlenen van je auto heb je geen aanvullende verzekering nodig als je geen geld ontvangt voor het uitlenen. Leen je bijvoorbeeld je auto uit aan je buurvrouw en krijg je hier niets voor dan is een extra verzekering niet nodig. Let wel op dat als er sprake is van een ongeluk en de schade wordt veroorzaakt terwijl iemand in jouw auto rijdt, de schade wordt verhaald op jouw autoverzekering. Dit kan gevolgen hebben voor je premie en je schadevrije jaren.

Heb je een aparte verzekering nodig als je je auto gaat delen?

We spreken van verhuren als je je auto uitleent aan iemand die daarvoor betaalt. Bijvoorbeeld een kennis met wie je afspreekt om zowel het gebruik van de auto als de kosten te delen. Of als dit gaat via deel- of bemiddelingsplatformen zoals MyWheels of SnappCar. Alle vormen van autodelen waarbij je een vergoeding krijgt, wordt gezien als verhuur. Wil je je auto delen met anderen tegen een vergoeding, dan is schade die door de gebruiker (huurder) wordt veroorzaakt, niet verzekerd op jouw autoverzekering.

Welke verzekering heb je nodig als je je auto gaat verhuren?

Voor het verhuren van je auto heb je een aparte verzekering nodig. Dit geldt ook voor het delen of uitlenen van je auto voor geld. Dit wordt namelijk allemaal gezien als verhuren. Een standaard autoverzekering dekt geen enkele schade die veroorzaakt is als je je auto verhuurd hebt aan een ander. Ben je van plan je auto te delen, uit te lenen of te verhuren tegen betaling, zorg er dan voor dat je dit doet via een platform of een verhuurbedrijf. Veel van deze bemiddelaars werken samen met een verzekeraar. De verzekeraar zorgt ervoor dat jouw verhuurde auto verzekerd is bij schade. Let dus altijd goed op de voorwaarden en verzekeringsmogelijkheden als je je auto wilt delen, uitlenen of verhuren voor geld.

Hoe zijn inzittenden verzekerd als je zelf een auto leent of je auto uitleent?

Op een standaard autoverzekering zijn inzittenden niet meeverzekerd, hiervoor sluit je apart een inzittendenverzekering af. Met de inzittendenverzekering van Interpolis zijn de bestuurder en alle inzittenden, en de spullen die zij mee hebben, verzekerd bij een ongeval. Het maakt hierbij niet uit of je zelf de veroorzaker bent van het ongeval of niet.

Moet je een verzekering hebben als je zelf een auto gaat lenen?

Leen je een auto van iemand anders en hoef je daar niet voor te betalen, dan hoef je hiervoor geen aparte verzekering af te sluiten. Het voertuig is verzekerd op de autoverzekering van degene van wie je de auto leent. Let wel op hoe de auto verzekerd is (WA, WA+ Beperkt Casco of WA + Volledig Casco) en of er een inzittendenverzekering is.

Moet je een verzekering hebben als je zelf een auto gaat huren?

Als je een auto huurt via een verhuurbedrijf, of een platform voor autodelen, dan is de auto altijd verzekerd door het verhuurbedrijf of het platform. Soms zijn aanvullende verzekeringen gewenst. Check altijd vooraf of en hoe de auto die je huurt verzekerd is.

Wat is er wel en niet gedekt als je je auto deelt, uitleent of verhuurt?

Samenvattend: Leen je je auto uit, of deel je je auto voor geld, dan spreken we van verhuren. Schade die gemaakt wordt als je je auto verhuurd hebt, wordt niet gedekt door je autoverzekering.

Als je je auto uitleent zonder hier geld voor te ontvangen, dan is de schade gedekt, ook als iemand anders in jouw auto rijdt. Een autoverzekering sluit je namelijk af op kenteken en niet op de persoon. Welke schade precies vergoed wordt, is afhankelijk van hoe je auto verzekerd is (WA, WA+ of WA+volledig casco).

Meer weten? Alles wat je wilt weten over de dekking van je autoverzekering en de mogelijkheden voor jouw auto, vind je hier!