Het aantal elektrische auto's in Nederland neemt steeds sneller toe. Het is belangrijk om te weten hoe je een elektrische auto veilig oplaadt. We vroegen het aan Theo Dijkmans, expert zwaar materiaal en techniek bij Achmea.
Toch blijft het belangrijk om je elektrische auto veilig op te laden. Een risico dat veel elektrische autobezitters over het hoofd zien, heeft te maken met de laadkabel. Om het risico dat er iets misgaat zo klein mogelijk te houden, geeft Dijkmans de volgende tips:
Wil je niet alleen gebruik maken van openbare laadpalen, maar ook een eigen laadpaal voor de deur laten plaatsen? Bekijk wat er nodig is voor het plaatsen van een laadpaal.
Wist je dat de laadkabel van een elektrische auto is meeverzekerd bij de Interpolis Autoverzekering, speciaal voor elektrische auto's?
'In principe is de accu van een elektrische auto vergelijkbaar met de accu van een smartphone of een elektrische fiets.' legt Dijkmans uit. 'Iedereen weet inmiddels wel dat je een accu regelmatig moet gebruiken om hem goed te houden. Maar dat geldt ook voor de accu van een auto die op fossiele brandstof rijdt. Daar zijn er best wat van gesneuveld toen bijna iedereen thuiszat vanwege corona.'
Waar de accu van een auto op fossiele brandstof relatief makkelijk te vervangen is, is dat een ander verhaal voor het accupakket van een elektrische auto. 'Die kosten zomaar € 10.000,- per stuk.' Toch hoeven we daar niet heel bang voor te zijn, geeft Dijkmans aan: 'Accu's van elektrische auto's zijn gewoon erg goed. Ze geven het ruim op tijd aan als je moet gaan laden en stoppen ook weer op tijd, dat regelt zichzelf. Het enige wat je niet moet doen, is de auto leegrijden en 'm dan een paar maanden stil laten staan.'
Sta je toch een keer met een lege accu langs de weg? Met de Autoverzekering van Interpolis kun je rekenen op pechhulp, speciaal voor elektrische auto's. Je wordt dan bij een lege accu gratis naar de dichtstbijzijnde laadpaal of een locatie naar keuze gesleept. En accessoires, zoals de laadkabel, zijn onbeperkt meeverzekerd.