Zo kies je de meest geschikte fietsverlichting.

Fietsverlichting is belangrijk voor jouw veiligheid op de weg. Zeker wanneer het in de wintermaanden eerder donker wordt, loop je meer risico. Goede verlichting zorgt ervoor dat anderen je zien en jij zelf obstakels kunt vermijden. Maar welke verlichting past bij jou? In dit artikel ontdek je de verschillende opties en hoe je ze het beste gebruikt.

Waarom goede fietsverlichting belangrijk is.

Goede verlichting en reflectie verkleinen de kans op een ongeval in het donker met 20%. Want automobilisten, voetgangers en andere fietsers zien je sneller. Daarnaast zie je zelf ook beter waar je fietst.

Boete voor fietsen zonder licht.

Fiets je zonder licht? Dan riskeer je niet alleen je veiligheid, maar ook een boete. Wil je weten hoe hoog die boete is? In dit artikel zetten we verschillende fietsboetes op een rij.

Welke soorten verlichting zijn er?

Er zijn 4 veelgebruikte soorten fietsverlichting. Kies de lamp die het beste past bij jouw situatie:

Fietsdynamo:

Met een dynamo heb je altijd licht zonder batterijen. Naafdynamo’s zijn moderner en maken minder geluid. Ze geven weinig weerstand bij het fietsen, maar zijn wel prijziger. Zeker wanneer je deze achteraf wilt laten monteren.

Batterijverlichting:

Deze lampen werken op batterijen en kunnen vast aan je fiets zitten of los in een houder. Ze blijven branden, ook als je stilstaat. Let wel op: de batterijen kunnen onverwacht leeg raken. Onder batterijverlichting vallen ook de bekende (en vaak goedkope) minilampjes. Deze lampjes zijn net voldoende om zichtbaar te zijn, maar geven in tegenstelling tot andere fietslampen weinig licht.

USB-oplaadbare verlichting:

Je laadt deze lampen op met een USB-kabel. Ze zijn krachtig en energiezuinig, maar je moet er wel aan denken om ze van te voren op te laden.

Geïntegreerde verlichting:

Bij elektrische fietsen werkt de verlichting op de accu. Dit is handig, want je hoeft geen losse lampen mee te nemen. Zelfs met een lege accu blijft de verlichting nog even werken.

Hoeveel licht heb je nodig?

Je denkt misschien: een fietslamp is een fietslamp, toch? Dat is niet helemaal waar. Sommige lampen zorgen ervoor dat anderen jou goed zien, terwijl andere lampen jou ook helpen om zelf goed te zien. De lichtsterkte van je fietslamp is belangrijk. Dit wordt gemeten in lumen en lux:

  • Lumen: geeft aan hoe fel het licht is. Hoe hoger de waarde, hoe feller de verlichting en hoe beter je zichtbaar bent.
  • Lux: bepaalt hoe geconcentreerd de lichtstraal is. Een hoge lux is handig voor donkere paden.

Aanbevolen lichtsterktes:

  • Fiets je in de stad op verlichte wegen, dan is tot 100 lumen met een lage lux voor een voorlicht vaak voldoende. In de stad heb je namelijk minder helderheid nodig, omdat er al straatverlichting is.
  • Fiets je buiten de stad op onverlichte wegen, kies dan voor 100-400 lumen met een hoge lux. Op donkere wegen zonder straatverlichting is meer lichtkracht en een gerichte bundel nodig om goed zicht te hebben en gezien te worden.
  • Fiets of mountainbike je in een zeer donkere omgeving, zoals door een bos? Dan is 400-1.000 lumen (of meer) en een hoge lux aan te raden. Dit zorgt voor voldoende licht op onverlichte, hobbelige paden.

Waar moet je nog meer op letten?

Naast verlichting moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen of banden. Het voorlicht moet geel of wit zijn en het achterlicht rood. Zorg daarnaast dat je verlichting recht naar voren en achteren schijnt. Een knipperlicht op je fiets is verboden, omdat dit het voor andere weggebruikers lastig maakt om je snelheid en afstand in te schatten. Extra verlichting is ook verboden. Controleer je lampen regelmatig en zorg dat de batterijen altijd goed opgeladen zijn.

Reflecterende kleding.

Goede fietsverlichting is essentieel, maar je kunt nog meer doen om op te vallen. Denk bijvoorbeeld aan reflecterende strepen op je jas of rugzak. Zo ben je nóg beter zichtbaar voor andere weggebruikers.

Let op het RAI keurmerk.

Als je een écht goede en veilige fietslamp zoekt, kies er dan een met het RAI keurmerk fietsverlichting (RKF), te herkennen aan de RKF-sticker. Dit keurmerk adviseert in het gebruik van veilige verlichting om niet alleen gezien te worden, maar ook zelf goed te zien. Let ook op of het lampje waterdicht of spatwaterdicht is, zodat het goed blijft werken in slecht weer.

Zorg voor extra zekerheid met een fietsverzekering.

Goede fietsverlichting verkleint de kans op ongelukken. Maar zelfs met de beste verlichting voorkom je niet altijd schade. Daarom is het verstandig om naast goede verlichting ook te denken aan een goede fietsverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen schade, diefstal en pech. Zo kun je snel weer op weg, ook als je iets onverwachts overkomt.