Voorbereid op vakantie: Bescherm jezelf tegen extreem weer en natuurgeweld.

Vakantie: een moment om te ontspannen en te genieten. Maar wat als je tijdens je welverdiende vakantie onverwachts te maken krijgt met noodweer of natuurgeweld? Met de juiste voorbereiding bescherm je jezelf tegen onverwachte situaties. Natuurgeweld kan namelijk een flinke impact hebben op je vakantie. Zowel emotioneel, praktisch als financieel. In dit artikel geven we je tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

De impact van natuurgeweld op je vakantie.

Natuurgeweld kan een onvergetelijke vakantie op een nare manier beïnvloeden. Voorbeelden van natuurgeweld zijn: een aardbeving, vulkaanuitbarsting, orkaan, storm, lawine, abnormale sneeuwval, bosbrand en overstroming. Naast de fysieke en mentale impact, kun je ook behoorlijke schade oplopen. Denk hierbij aan:
  • Schade aan je persoonlijke bezittingen. Door extreem weer kunnen deze beschadigen of verloren gaan. Voorbeelden zijn kleding en elektronica.
  • Schade aan je accommodatie. Door het natuurgeweld is je accommodatie niet bereikbaar of niet te gebruiken. Dit kan leiden tot extra kosten voor een nieuw verblijf of een annulering van je geboekte accommodatie.
  • Verloren vakantiedagen. Door het extreme weer moet je de vakantie eerder afbreken of activiteiten annuleren.
  • Onverwachte kosten. Medische zorg, noodzakelijke internet- en telefoonkosten of het regelen van een nieuw reisdocument kunnen nodig zijn.
Je hebt natuurlijk geen invloed op het weer, maar wel op een goede voorbereiding. Dit kan je achteraf een hoop ellende en hoge kosten besparen.

Laat je goed informeren.

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om je te informeren over de weersverwachtingen en mogelijke gevaren in het land van bestemming. De website van de Rijksoverheid biedt betrouwbare informatie over actuele reisadviezen per land. De website Meteoalarm laat alle actuele weerswaarschuwingen van Europese landen zien.

Check je verzekeringen.

Controleer voor vertrek je verzekeringen, dekkingen en de verzekeringsduur. Denk bijvoorbeeld aan bagagedekking, dekking voor geneeskundige kosten, Europa- of Werelddekking, maar ook aan verzekerde bedragen. Heb je onverwachts te maken met natuurgeweld? Dan kun je meestal een beroep doen op je reis- of annuleringsverzekering. Denk aan eerder afbreken van je reis of juist een langer verblijf, en noodzakelijke internet- en telefoonkosten. Wil je precies weten wat er wel en niet verzekerd is rondom natuurgeweld? Bekijk dan de volledige voorwaarden van je reisverzekering.

Rol van het Calamiteitenfonds.

Het Calamiteitenfonds bepaalt of er bij natuurgeweld sprake is van een calamiteit. Als dat zo is, vergoedt het Calamiteitenfonds de extra kosten van reizigers die hun reis boekten bij een bij het fonds aangesloten reisorganisatie. Is je reisorganisatie niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds? Neem in dat geval contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar.

Sla belangrijke nummers op.

Sla de telefoonnummers van de alarmcentrale van je verzekeraar, lokale hulpdiensten, lokale ambassade, reisorganisatie, familie en vrienden op in je telefoon. Zo heb je deze snel bij de hand in geval van nood.

Voorbereiden op locatie.

Houd niet alleen vooraf, maar ook tijdens je vakantie het lokale weerbericht goed in de gaten. Installeer daarom betrouwbare weer-apps op je telefoon. Hieronder geven we nog een aantal andere tips voor wanneer je op locatie bent en er kans is op extreem weer:
  • Vraag bij je accommodatie naar de noodprocedures en waar de veiligste schuilplaatsen zijn in geval van extreem weer.
  • Parkeer je auto zo, dat je in een noodsituatie direct weg kunt rijden. Parkeer in geval van hagel je auto overdekt.
  • Zorg dat je belangrijkste spullen klaarstaan in geval van nood. Denk aan paspoorten, telefoon, belangrijke papieren, autosleutels, bankpassen, water, stevige schoenen en een jas of trui. Zodat je niet op het laatste moment alles bij elkaar hoeft te zoeken.
  • Overnacht je in een tent? Zet deze dan op een hoger gelegen plek. Uit de buurt van rivieren, beekjes en laaggelegen gebieden waar water kan ophopen.
  • Sluit alle ramen en deuren van je tent, caravan of camper.
  • Versterk je tent met extra scheerlijnen en stevige haringen. Berg losse spullen zoveel mogelijk op of zet ze binnen of vast.
  • Haal in geval van storm de luifel van je caravan neer, en zet de voortent extra stevig vast met stormbanden.
  • Kies voor je auto en kampeermiddel een veilige plek als het stormt. Uit de buurt van bomen en hoge gebouwen.
  • Bescherm je auto en kampeermiddel bij hagel door deze af te dekken met hoezen, luchtbedden of slaapzakken. Met een kapotte voorruit, koplamp(en) en spiegels mag je de weg niet op.
  • Is er sprake van extreem weer en twijfel je over wat te doen? Wacht niet te lang met het nemen van een besluit. Beter te vroeg besloten dan te laat. Dit geldt ook voor het nemen van voorzorgsmaatregelen: wacht niet af.
  • Zorg dat je een duidelijke vluchtroute hebt, en dat je weet waar je naartoe moet. Je bent op het moment van nood waarschijnlijk niet de enige die snel weg wil.
  • Informeer familieleden en houd contact.

Problemen op reis.

Heb je op je bestemming te maken met natuurgeweld? Dan word je graag snel geïnformeerd en geholpen. Hier lees je wat je kunt doen en hoe het zit met je verzekering.