Formule 1-fans vs. niet-fans: de verschillen in verkeersgedrag.

Zit jij ieder weekend vastgekluisterd aan de buis, als Max Verstappen aan zijn race begint? Of heb je zelf niet zoveel met autosport en breng je het weekend liever op een andere manier door? In dit artikel duiken we in de opvallende verschillen tussen het verkeersgedrag van Formule 1-fans en niet-fans, en geeft oud-Formule 1-coureur Robert Doornbos tips om bewuster te rijden.

Uit ons onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, blijkt dat Formule 1-fans over het algemeen een zelfverzekerde en avontuurlijke rijstijl tonen. In vergelijking met niet-fans laten ze hun rijgedrag minder snel beïnvloeden door externe factoren zoals het weer of een gesprek in de auto. Wel hebben Formule 1-fans vaker meer dan 1 keer iets geraakt tijdens het manoeuvreren (3%) en zijn zij vaker achterop een andere auto gereden (3%). Dit benadrukt dan ook de noodzaak van bewust rijgedrag.

Comfortabeler achter het stuur.

Formule 1-fans schatten zichzelf een stuk hoger in als goede bestuurder dan niet-fans, met indrukwekkende gemiddelde scores van 8,1 voor 'goede bestuurder', 'veilige bestuurder' en 'ervaren bestuurder'. Het onderzoek laat zien dat Formule 1-fans overtuigd zijn van hun kwaliteiten achter het stuur, en denken dat anderen deze ook zien. Formule 1-fans voelen zich over het algemeen comfortabeler tijdens autorijden, ongeacht de verkeerssituatie of hun gemoedstoestand. Opmerkelijk is dat ze zich in vergelijking met niet-fans ook minder laten beïnvloeden door stressoorzaken zoals tijdsdruk, haast en onduidelijke navigatie.

Avontuurlijk rijden en zorg voor de auto.

Formule 1-fans rijden avontuurlijker dan niet-fans en hebben meer plezier in het rijden. Ze zitten het liefst zelf achter het stuur, voelen zich meer verbonden met hun voertuig, en beschouwen hun auto als een verlengstuk van henzelf, waar ze met grote zorg voor zorgen.

Ondanks dat Formule 1-fans avontuurlijker rijden, nemen zij voor ze de auto instappen meer proactieve maatregelen. Zo controleren ze vaker de bandenspanning en verlichting. Niet-fans focussen zich dan weer meer op het vinden van parkeermogelijkheden op hun eindbestemming.

Vaker bewust te hard rijden.

Formule 1-fans rijden vaker bewust sneller dan de maximumsnelheid. Deze groep is minder gevoelig voor de mening van anderen over hun rijstijl, en ervaart minder onzekerheid als anderen commentaar leveren. Het rijgedrag van Formule 1-fans brengt risico's met zich mee: zo zien ze het vaker als sport om tijd van de navigatie af te rijden.
Een visuele weergave van de verschillen in verkeersgedrag tussen Formule 1-fans en niet-fans.

Tips van Robert Doornbos om bewuster te rijden:

Zelfvertrouwen hebben achter het stuur is natuurlijk erg belangrijk in verkeer. Toch is het van belang om altijd scherp te blijven, ook in gevaarlijke situaties. Oud-Formule 1-coureur Robert Doornbos geeft 3 tips hoe rijgedrag van professionele autocoureurs kan helpen in het dagelijks verkeer:

  1. Richt je aandacht op de binnenkant van de bocht. Kijk vooruit tijdens bochten, niet te ver, maar naar waar je naartoe wilt.
  2. Blijf kalm bij naderend gevaar. Kijk naar de lege ruimte, stuur ernaartoe, en breng de auto tot stilstand.
  3. Kijk minimaal 200 meter voor je uit. Gebruik eerdere ervaringen om verkeerssituaties te voorspellen.

BewustBestuurd.

Benieuwd naar de andere verschillen tussen een gemiddelde automobilist en een autocoureur? Bekijk dan hieronder de aflevering van BewustBestuurd met Victor Mids en Robert Doornbos.

Rij bewust, verzeker bewust.

Bewust aan het verkeer deelnemen is belangrijk. Net als de keuze die je maakt voor het verzekeren van je auto. Met onze nieuwe autoverzekering AutoBewust kies je zelf wat je wel en niet verzekert, en houd je je premie laag.
Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Interpolis zet zich in voor de veiligheid en het welzijn van haar klanten. Met de BewustBestuurd campagne wil Interpolis een positieve impact hebben op het rijgedrag van Nederlandse automobilisten en bijdragen aan een veiliger verkeersklimaat.