Op fietsvakantie, hoe pak je dat aan?

Niets geeft je meer vrijheid dan een fietsvakantie. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je zelf wilt. Maar de planning en voorbereiding hiervan is vaak een uitdaging. Wij geven je 6 tips voor de beste voorbereiding, zodat je veilig op fietsvakantie kunt gaan.

1. Doe vooraf een goede fietscheck.

Je fiets is natuurlijk onmisbaar voor de fietsvakantie. Hierom is het belangrijk dat je deze vooraf goed controleert. Net als bij een auto, is het verstandig om je bandenspanning en profiel te controleren. Een verkeerde bandenspanning of slecht profiel zorgt voor extra slijtage, wat een lekke band tot gevolg kan hebben.

Daarnaast komt tijdens het fietsen vaak veel vuil tussen de onderdelen. Maak je fiets daarom voor vertrek een keer goed schoon. Vergeet bij de schoonmaak ook niet de ketting te smeren. Zo zorg je ervoor dat deze niet vastloopt en dat je soepel op weg kunt. Lees meer tips om fietsongemakken te voorkomen.

2. Begin thuis vast met trainen.

Begin voor je fietsvakantie al met trainen om conditie op te bouwen. Ga je naar het buitenland op fietsvakantie, dan krijg je vaak te maken met andere landschappen dan in Nederland. Door te oefenen met fietsen wennen je spieren alvast en verminder je de kans op blessures. Tijdens het trainen is het ook goed om te testen hoeveel gewicht je mee kunt nemen en hoe lang je achter elkaar kunt fietsen. Dit helpt om gemakkelijk de juiste routes en afstanden te bepalen. Test voorafgaand aan de fietsvakantie ook eens wat je zelf thuis kunt repareren aan je fiets.

3. Check de regels voor het vervoeren van je fiets.

Ga je met de auto op reis en vervoer je je fiets op een fietsendrager? Met deze tips doe je dit veilig:

  • Zorg ervoor dat je fietstassen en andere losse onderdelen van je fiets haalt.
  • Controleer of de fiets goed vastzit.
  • Check of het gewicht van je fiets of e-bike de kogeldruk van je auto niet overschrijdt. De kogeldruk is het maximale verticale gewicht dat je mag uitoefenen op de trekhaak van je auto. E-bikes wegen vaak veel meer dan een reguliere fiets. Verlaag het gewicht door bijvoorbeeld de accu in de auto te vervoeren.
  • Rijd als automobilist extra voorzichtig en verminder je snelheid in bochten.

Neem je je fiets mee in het vliegtuig? Dan brengt dit vaak extra kosten met zich mee, die variëren per vliegtuigmaatschappij. Ook de regels kunnen hierin verschillen. Bekijk daarom van tevoren de voorwaarden van je vliegmaatschappij. Check je fiets apart in als ruimbagage en zorg ervoor dat je fiets tijdens de vlucht niet kan beschadigen. Dit doe je door de fiets in een fietsdoos of hoes in te pakken. Soms is het handiger om fietsonderdelen te demonteren, zodat de fiets zo compact mogelijk kan worden meegenomen. 

4. Haal de juiste uitrusting in huis.

Het is belangrijk dat je tijdens de fietsvakantie niet te zwaar bepakt bent. Je moet al het gewicht tenslotte zelf verplaatsen. Om veilig op pad te kunnen, mogen een aantal dingen natuurlijk niet ontbreken in je uitrusting. Maak daarom een paklijst voor je fietsvakantie waarin je denkt aan de volgende zaken:

5. Wees je bewust van je veiligheid onderweg.

Je zult tijdens je fietsvakantie ongetwijfeld veel tijd doorbrengen op de weg. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de actuele verkeersregels op je vakantiebestemming. Ken zowel de verkeersregels als regels over borden, juiste fietsverlichting en het dragen van een fietshelm. In een aantal landen is het dragen van een fietshelm namelijk verplicht als je op een speed pedelec fietst. In landen als Spanje, Oostenrijk, Kroatië en Frankrijk geldt een helmplicht voor kinderen.

Zorg er ook voor dat je altijd je aandacht bij het fietsen houdt. Laat je tijdens het rijden niet teveel afleiden door het mooie landschap of door je mobiele telefoon of navigatie. Ga even stilstaan als je om je heen wilt kijken of als je iets moet opzoeken.

6. Zorg voor de juiste verzekeringen.

Controleer voor je fietsvakantie of je goed verzekerd bent. Met een fietsverzekering verzeker je schade en diefstal van je fiets. Blijf je in Nederland? Dan ben je ook verzekerd bij pech onderweg. Ook bij kleinere pechgevallen zoals een lekke band of kapotte verlichting en bij een lege accu van je elektrische fiets. Bij pech brengen we je naar de start, eindbestemming of een plek naar keuze binnen 25 kilometer.

Denk ook aan een passende reisverzekering. Je dekt hiermee de onvoorziene kosten van schade of een ongeval. Wat wel en niet verzekerd is met een reisverzekering en welke je nodig hebt, lees je in dit artikel.