Een zuinige auto kopen en rijden, zo doe je dat

Autorijden is, zeker de laatste tijd, een dure aangelegenheid. Met sommige auto’s tik je al snel de 100 euro aan bij een tankbeurt. En dan hebben we het nog niet eens over de negatieve effecten die autorijden heeft op het milieu. Er zijn genoeg redenen om op zoek te gaan naar een zuinige auto, én manieren om zuinig te rijden. Maar waar let je dan op? Dat leggen we in dit artikel uit.

Wie een auto koopt, krijgt te maken met 5 soorten kosten: de aanschaf, de brandstof of elektriciteit, het onderhoud, verzekeringen en de motorrijtuigenbelasting (ook wel bekend als wegenbelasting). We nemen ze allemaal met je door, inclusief tips hoe je erop kunt besparen.

1. Een auto kopen, waar let je op?

Goedkoop, is vaak duurkoop. Dat geldt helaas ook vaak voor auto’s. Denk bijvoorbeeld bij oudere auto’s aan hogere onderhoudskosten en vaak ook meer verbruikskosten van benzine of diesel. Vervelend voor je portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. 

Nieuwere auto’s moeten over het algemeen aan strengere milieueisen voldoen. Heb je wat meer geld te besteden voor de aanschaf, dan bespaar je op andere punten. Zo hoef je voor een volledig elektrische auto nog geen wegenbelasting te betalen, is elektriciteit goedkoper dan welke brandstof ook en zelfs het onderhoud is goedkoper. Bij de aanschaf op een elektrische auto heb je vaak ook nog recht op subsidie. Oriënteer je dus goed voor je een auto koopt: welk budget heb je beschikbaar voor de aanschaf en welk budget voor de terugkerende kosten? 

2. Wegenbelasting verschilt per type auto

Elk kwartaal ploft de blauwe envelop weer op de mat (of wordt het automatisch afgeschreven): het is tijd om de motorrijtuigenbelasting (of wegenbelasting) te betalen. Behalve als je een elektrische auto hebt. Dit is een van de maatregelen die de overheid heeft genomen om (volledig) elektrisch rijden te stimuleren. Dat bespaart lekker, want gemiddeld is een eigenaar van een benzine- of dieselauto per maand rond de € 50,- kwijt aan wegenbelasting. Geen budget voor een elektrische auto? Dan betaal je voor een lichte auto minder dan voor een zware. De hoogte van het bedrag is ook afhankelijk van de regio waar je woont. Zo ben je in Groningen het meeste kwijt en in Utrecht het minst. Hiervoor verhuizen heeft dan net weer geen zin, het gaat gemiddeld om enkele tientjes verschil per kwartaal.

3. Brandstof: gas, benzine, diesel of elektriciteit?

Kijk je puur naar de aanschafprijs van gas, benzine, diesel of elektriciteit om een kilometer te kunnen rijden, dan is de uitslag duidelijk. Elektriciteit is het goedkoopst, opgevolgd door gas, diesel en als laatste en dus duurste, benzine. Heb je een elektrische auto, dan is thuis opladen het voordeligst, zeker als je zonnepanelen hebt. We laten in deze berekening de aanschaf van alle onderdelen achterwege (elektrische auto, een laadpaal en zonnepanelen). Autorijden op gas (lpg) is per kilometer goedkoper dan benzine of diesel, maar het is wel slechter voor het milieu. Daarnaast is het minder goed verkrijgbaar, is het slechter voor je motor (waardoor je waarschijnlijk hogere onderhoudskosten hebt), is de wegenbelasting hoger en neemt de gastank waar de lpg in zit veel ruimte in. Diesel is wat de aanschafprijs betreft goedkoper dan benzine. Maar ook hier is dat maar een deel van het verhaal. De wegenbelasting is hoger waardoor het pas vanaf 35.000 kilometer op jaarbasis écht goedkoper wordt om diesel te rijden. Hou er wel rekening mee dat diesels in steeds minder steden welkom zijn. Mede daardoor wordt de prijs van een tweedehands diesel steeds lager. Als je de auto weer wilt verkopen krijg je er dus minder voor terug.

4. Bespaar met tijdig en regelmatig onderhoud aan je auto

Ook voor onderhoud ben je bij een elektrische auto het minste kwijt. Er is bijvoorbeeld geen distributieriem die soms vervangen moet worden, geen motorolie die ververst moet worden en ook filters en bougies ontbreken. Let op: we hebben het hier wat betreft onderhoudskosten over de gemiddelde auto. Voor alle auto’s geldt: tijdig en regelmatig onderhoud helpt grote problemen (en hoge onkosten) grotendeels te voorkomen. In dit artikel vertellen we meer over de onderhoudsbeurt voor je auto

5. Sluit een autoverzekering af die past bij jouw auto

Hoe oud je auto is, bepaalt onder meer welke verzekering je nodig hebt. Interpolis heeft een autoverzekering  voor auto’s tot 6 jaar oud, eentje voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud en eentje voor auto’s vanaf 10 jaar. Hoe ouder de auto, hoe minder premie je betaalt. Ook je schadevrije jaren hebben invloed op de hoogte van de premie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt.

Voor elektrische auto’s is er een elektrische autoverzekering. Handig: daarbij is een laadkabel automatisch meeverzekerd.

6. Bespaar op brandstof door je rijstijl aan te passen

Hoe zuinig je auto ook is, je rijstijl bepaalt voor een groot deel de werkelijke gebruikerskosten. Zuinige rijders besparen tot wel 10 procent op hun brandstofgebruik. Rustig optrekken, je auto uit laten rollen voor een rotonde of stoplicht, op tijd overschakelen naar een hogere versnelling en een constante snelheid aanhouden (of cruise control gebruiken) helpen je om kosten te besparen én het is beter voor het milieu.

7. Andere mogelijkheden om op brandstof te besparen

Naast het aanpassen van je rijstijl, zijn er nog andere manieren om je auto zo zuinig mogelijk te laten rijden. Neem zo min mogelijk bagage mee zodat de auto minder zwaar is, controleer tijdig de banden en houd deze op de juiste spanning en probeer het gebruik van de airco zoveel mogelijk te beperken.

Conclusie

Heb je genoeg budget en wil je een zuinige auto, dan is een nieuwe elektrische auto een goede koop. Je bespaart op brandstofkosten, wegenbelasting en brandstof. Volgens onderzoek van MilieuCentraal is een elektrische auto inmiddels goedkoper dan een benzineauto. In het onderzoek namen ze aanschafkosten en gebruikskosten mee.

Lees meer over andere voordelen van elektrische auto’s en hoe je ze veilig gebruikt. Wil je minder uitgeven bij de aanschaf, maar wel zo min mogelijk kwijt zijn aan terugkerende kosten? Dan is een lichte, maar niet al te oude auto een zuinige keuze. Niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor natuur en milieu.