Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor. Weet jij welke soorten cybercrime er bestaan? We vertellen je waar je mee te maken kunt krijgen én hoe je jezelf online kunt beschermen.
Doe de CyberCheck!
En ontvang tips om jouw online veiligheid te vergroten.
De CyberCheck geeft inzicht in jouw online veiligheid. Vul op 3 thema’s een vragenlijst in. Je ontvangt direct een score én persoonlijke tips. Zo kun je snel aan de slag om jouw online veiligheid te vergroten.
Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit.
Cybercriminaliteit kent vele vormen. Denk aan criminelen die toegang proberen te krijgen tot je persoonlijke gegevens of digitale apparaten. Oplichting via WhatsApp of aankoopfraude zijn enkele voorbeelden. We zetten de meestvoorkomende vormen van cybercrime op een rij.
Phishing
Bij phishing ontvang je een digitaal bericht, zoals een e-mail of WhatsApp, met een link. Als je hierop klikt, word je naar een valse website gelokt. Dit is vaak een kopie van een echte website. Hier krijg je dan de vraag om (persoonlijke) gegevens achter te laten.
Malware
Malware is software die wordt ingezet om je computer te hacken of vertragen. Of om gevoelige informatie te stelen. Cybercriminelen plaatsen malware vaak via verouderde software op je systeem. Bijvoorbeeld in de vorm van een computervirus. Ook onbetrouwbare websites zijn een bron van malware.
WhatsApp-fraude
Bij deze vorm doen criminelen zich voor als een familielid, bijvoorbeeld een zoon of dochter. Ze beweren een nieuw nummer te hebben en vragen je om met spoed geld over te maken.
Aan- of verkoopfraude
Aankoopfraude is een vorm van oplichting waarbij je geld overmaakt naar een persoon of bedrijf, zonder het gekochte product te ontvangen.
Helpdeskfraude
Bij deze vorm doen criminelen zich voor als medewerkers van een bekend bedrijf. Ze bellen op of sturen je een WhatsApp-bericht. Dan beweren ze bijvoorbeeld dat er een probleem is met je computer, internetverbinding of software.
Identiteitsfraude
Bij identiteitsfraude doet iemand anders alsof hij jou is. Het kan iedereen overkomen. Bijvoorbeeld wanneer je je portemonnee kwijtraakt met daarin je rijbewijs, paspoort of ID. Maar criminelen kunnen ook gebruikmaken van je identiteit als je jouw rijbewijs online deelt.
Voorkom dat jij slachtoffer wordt van cybercrime.
Slachtoffer worden van cybercriminelen: je hoopt dat het jou nooit overkomt. Bekijk de video en ontdek wat je kunt doen om de kans daarop te verkleinen.
Zo voorkom je een cyberaanval.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven wij jou tips en maatregelen om je cyberrisico's te beperken. En zo je digitale weerbaarheid te vergroten.
Kies een veilig wachtwoord
Achterhalen criminelen je wachtwoord? Dan is het voor hen een koud kunstje om bij je vertrouwelijke informatie te komen.
Doe de ScamCheck
Twijfel je over een link in een e-mail? Of vertrouw je een webshop niet? De ScamCheck helpt je verder.
Ook handig om te weten!
Wat weet jij van cyberveiligheid?
7 stellingen over cyberveiligheid: waar of niet?
Niemand zoekt bewust problemen op als het gaat om cyberveiligheid. Toch is er altijd een kans dat het misgaat. Ook al ben je nóg zo zorgvuldig. Door een verkeerde inschatting bijvoorbeeld. Of door onwetendheid. De hoogste tijd dus om je in het onderwerp te verdiepen. We legden 7 stellingen voor aan een IT-expert en vroegen hem om raad. Weet jij of een stelling juist of onjuist is?
Of je een vergoeding krijgt en wat de hoogte hiervan is, verschilt per bank. Wil je weten wat de richtlijnen zijn van jouw bank? Neem dan contact met ze op.
Vergroot de digitale veiligheid van kinderen.
HackShield is een game die kinderen digitaal veilig gedrag aanleert.
Tijdens het spelen van de game, leren kinderen tussen 8 en 12 jaar op een veilige manier alle online technologische mogelijkheden te gebruiken. Ook worden de kinderen geactiveerd om vrienden, klasgenoten, ouders en grootouders te vertellen hoe zij ook veilig online kunnen zijn. Interpolis en HackShield geloven dat onderwijs de basis is om een cyberveilige generatie te versterken.