Oplichters gaan met hun tijd mee, en maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden van het internet. Voor nietsvermoedende gebruikers liggen daar dan ook de nodige risico's op de loer. Online identiteitsfraude is er 1 van. Wij vertellen je er alles over.
Online winkelen met de optie 'achteraf betalen'. Een bankrekening, lening of creditcard aanvragen. Of het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement. Stel je voor dat een oplichter dat uit jóúw naam doet. Die is vervolgens nergens te bekennen, en jij krijgt de ene na de andere rekening gepresenteerd. Deze vorm van oplichting komt helaas vaker voor dan je denkt. En dus doken wij in de wereld van online identiteitsfraude. Want wat is het precies? Hoe beperk je schade? En belangrijker nog: hoe voorkom je dat criminelen met je gegevens aan de haal gaan?
Identiteitsgegevens: ze kunnen uit je tas, laptop of telefoon worden gestolen. Verzameld zijn door misleiding via bijvoorbeeld een valse advertentie, e-mail of babbeltruc. Of misschien heb je ze met de beste bedoelingen zelf online gedeeld. Met persoonsgegevens zoals je naam, adres en burgerservicenummer, kunnen criminelen heel wat aanrichten. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over het hoe en wat. En ben je beter gewapend tegen het leed dat online identiteitsfraude heet.
We beginnen bij het begin. Bij identiteitsfraude - ook wel gegevensmisbruik genoemd - doet iemand anders zich voor als jou. Zonder dat jij daar zelf van op de hoogte bent. Maar de kans is groot dat je er op een gegeven moment achter komt. Omdat je rekeningen ontvangt voor spullen die jijzelf nooit bestelde bijvoorbeeld. Of omdat een incassobureau of deurwaarder bij je op de stoep staat. Helaas is het kwaad dan al geschied. Een gewaarschuwd mens telt dus écht voor 2.
Oplichters die zich schuldig maken aan identiteitsfraude doen dat via verschillende wegen. Afhankelijk van de gegevens die ze bij elkaar verzameld hebben, kunnen ze onder andere op jouw naam:
Criminelen zijn vindingrijk. Ze proberen bijvoorbeeld op onderstaande manieren aan jouw persoonlijke informatie te komen. Om ze vervolgens online te misbruiken.
Je kunt nog zo goed weten wat de gevaren zijn; ze in de praktijk daadwerkelijk herkennen is het allerbelangrijkste. Hieronder zetten wij een aantal signalen voor je onder elkaar:
Voorkomen is beter dan pleisters plakken. Daarom enkele tips om online criminelen een stap voor te zijn: