Vakantiefoto’s, familiekiekjes, schoolportretten en selfies; door het digitale tijdperk komen we erin om. Maar hoe bewaar je ze nu het veiligst én privé?
Sinds de introductie van de mobiele telefoon en digitale fotografie, is het aantal foto's dat jaarlijks geschoten wordt explosief toegenomen; we klikken er met z'n allen lustig op los. Maar waar de één er een goed doordacht back-upsysteem op nahoudt, weet een ander niet precies wat veilig is en blijft het vooralsnog vooral bij hopen dat het goedkomt met de kiekjes.
Wij vroegen een panel van 500 mensen te reageren op een 6-tal stellingen over het opslaan van foto's. We delen de uitkomsten hiervan en lieten Joris van de Sande, webdeveloper bij Freshheads, aan het woord over wat nou echt wijsheid is.
37,5% van de ondervraagden zegt dat ze dit niet doen. 62% zegt dit wel te doen.
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; een foutieve back-up, een corrupte harde schijf of een telefoon die plotseling het leven laat. Niets aan de hand als je je foto's ook op andere plaatsen bewaart. Maar daar blijkt het bij sommigen wel spaak te lopen. 37,5% van de ondervraagden maakt geen back-up.
Volgens Joris valt daar sowieso al winst te behalen. Want: 'Foto's op meerdere plekken opslaan is een absolute must.' Maar ook voor diegenen die er 1 kopie op nahouden, heeft hij een suggestie. 'Maak er liever 2. Door je foto's op minimaal 2 plekken op te slaan, spreid je het risico. Crasht je harde schijf, dan kun je bestanden altijd nog via je andere back-up dupliceren.' Volgens Joris kun je overigens het beste voor automatische back-ups kiezen; zo zijn ze altijd actueel. 'Of je ze in de cloud, op een externe harde schijf of via een andere weg opslaat maakt daarbij niet uit. Zorg er wel voor dat de back-ups zich niet op dezelfde plek bevinden. Want liggen jouw 2 back-ups op 2 externe schrijven in de kast, dan heb je alsnog een probleem als er brand uitbreekt.'
70,2% van de ondervraagden is het hiermee eens. 25,2% is het hier niet mee eens en 4% geeft aan foto's ergens anders te bewaren.
Een ruime meerderheid is het met de stelling eens; persoonlijk beeldmateriaal kun je het beste op een harde schijf bewaren. Toch zegt een kwart dat het 'niet waar' is. Volgens een kleine groep is het allemaal niet zo zwart-wit. Zo worden cd-roms als alternatief benoemd, en vult iemand aan dat de schijf dan wel versleuteld moet zijn. Volgens anderen is het opslaan op een harde schijf even veilig als andere alternatieven.
Als Joris er zijn licht over laat schijnen, sluit hij zich aan bij de 4% die 'overig' invulde. 'Het maakt niet zo veel uit waar je je foto's opslaat, want ook je telefoon, computer en ruimte in de cloud zijn eenvoudig te beveiligen. Wat belangrijker is, is dat je voor betrouwbare back-ups zorgt; op verschillende plekken dus, zodat er geen problemen ontstaan als er eentje wegvalt.'
29,1% van de ondervraagden is het eens met deze stelling. 66,4% doet dit wel.
De meerderheid (66,4%) heeft wel genoeg vertrouwen in de beveiliging van de cloud om er een grote hoeveelheid foto's aan toe te vertrouwen. De rest van de respondenten is naar eigen zeggen onder meer 'te lui om ze naar de digitale omgeving te uploaden', denkt er niet aan of heeft geen ruimte in de cloud. Joris is het oneens met de stelling en bestempelt net als de meerderheid de cloud als voldoende veilig.
'De cloud-providers zijn hartstikke veilig. Het is daarbij wel zaak om een sterk wachtwoord en liefst 'Twee-factor-authenticatie' in te stellen, zodat het voor derden niet mogelijk is om de gegevens te benaderen'. Bij twee-factor-authenticatie wordt de identiteit van een gebruiker op basis van 2 factoren vastgesteld; niet 1, maar 2 beveiligingslagen dus. Naast een gebruikersnaam en wachtwoord wil het systeem bijvoorbeeld nog een sms-code of een vingerafdruk van je hebben.
41,6% van de ondervraagden heeft de map of het programma inderdaad beveiligd met een wachtwoord. 58,4% heeft dit niet.
De map met foto's op de computer van Joris is niet met een wachtwoord beveiligd. Iemand die toegang tot zijn computer heeft, kan daarmee ook meteen zijn foto's inzien. Maar zijn beveiliging springt al eerder in. 'Vaak bestaat de mogelijkheid om je persoonlijke gegevens op je computer (Windows/Mac/Linux) of op je telefoon (iOS/Android) versleutelen; de gebruiker kan de gegevens alleen inzien door de computer of telefoon te unlocken. Pas als het apparaat ontgrendeld is, is er dus vrije toegang. Dat is een goede basisbeveiliging. Het voorkomt dat iemand die je telefoon of computer in handen krijgt ook meteen toegang heeft tot je foto’s.'
27,3% weet niet of dat inderdaad kan, 59,6% geeft aan dat ze dat kunnen en 13,1% zegt dat ze de telefoon niet kunnen blokkeren.
Het overkomt de besten; een telefoon verliezen. Maar een deel zou het apparaat dan niet meer kunnen blokkeren, of ze kunnen het wel maar weten niet hoe. Vaak is het in het geval van verlies of diefstal van je telefoon mogelijk om het apparaat op afstand te locken of zelfs de data die erop te vinden is te wissen. 'Maar je kunt er niet van uitgaan dat je telefoon dan nog op internet kan. Want als de telefoon gestolen is, wordt de simkaart er waarschijnlijk heel snel uitgehaald.'
Tip van Joris: Zorg ervoor dat je telefoon automatisch na een x-aantal minuten vergrendelt. Dat kan via je telefooninstellingen.