Gemiddeld genomen is ieder huishouden goed voor zo'n 93 elektrische apparaten. Stuk voor stuk fijne hulpmiddelen. Maar hoe zit het met kortsluiting en elektriciteitsschade?
Kortsluiting: iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Maar hoe ontstaat het precies? Van der Hoorn licht toe: "Een elektrisch apparaat bevat altijd minstens 2 draden. Ook wel de fase- en nuldraad genoemd. De stroom komt via de ene draad en vertrekt via de andere. Tussen beide zit een elektrisch toestel dat op stroom werkt. Te denken aan bijvoorbeeld een waterkoker of wasmachine. Zodra de draden met elkaar in contact komen heeft dit kortsluiting als gevolg. In zo’n geval springen, bij een veilige groepenkast, direct de stoppen. En wordt de elektriciteit in de betreffende groep automatisch uitgeschakeld."
Alle stappen doorlopen? Dan is het belangrijk om de oorzaak van de kortsluiting op te sporen. "Koppel alle apparaten 1 voor 1 weer aan je elektriciteitsnet. Slaat je stop bij een bepaald apparaat door? Trek die stekker dan direct weer uit het stopcontact. De aanstichter van de kortsluiting is nu bekend. Gebruik dit apparaat niet meer."
Koppel je de apparaten aan het stroomnet en gebeurt er in de tussentijd niets? Schakel de apparaten dan om de beurt ook in. "Blijft de situatie stabiel, dan is het probleem verholpen. Is dit niet het geval en stuit je alsnog op een gesprongen zekering? Dan geldt ook hier dat je van dat apparaat afscheid moet nemen."
Verklein de kans op elektriciteitsschade en dus ook de kans op schade en brand:
Brandschade door overbelasting van je elektriciteitsnet of het gebruik van onveilige of verouderde apparaten. Je hoopt dat je het nooit meemaakt. Maar soms is het simpelweg niet te voorkomen, of heb je gewoon pech. Met onze Woonhuisverzekering verzeker je jouw woning hiertegen. En met onze Inboedelverzekering is (brand)schade aan je spullen gedekt.