Daar sta je dan: je wilt naar binnen, maar hebt geen sleutels bij je en er is niemand thuis. Je hebt jezelf buitengesloten. Wat doe je op dat moment? Vaak slaat de paniek toe. We zetten wat handigheidjes voor je op een rij over hoe te handelen én over hoe je deze situatie kunt voorkomen.
Controleer altijd voordat je de deur uitgaat of je jouw sleutels bij je hebt. Maak hier een routine van en voeg hier bijvoorbeeld ook nog je portemonnee en telefoon aan toe. Dan loop je altijd naar buiten met jouw belangrijkste spullen.
Er kan altijd iets gebeuren of misgaan waardoor je jezelf alsnog buitensluit. Zorg er daarom voor dat je een reservesleutel hebt liggen bij iemand die je vertrouwt. Het is handig als deze persoon in de buurt woont. Denk aan de buurvrouw met wie je een goede band hebt, je moeder die een paar straten verderop woont of een vriend(in) die je kunt bellen wanneer je voor een dichte deur staat.
Wanneer er geen buren of familieleden bereikbaar zijn met je reservesleutel kun je ervoor kiezen om een slotenmaker in te schakelen. Mocht je uiteindelijk een slotenmaker inschakelen is het belangrijk om goed op letten welke je kiest. Controleer altijd of de betreffende slotenmaker gecertificeerd is; dit staat vaak vermeld op de website. Zoek een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) erkende slotenmaker bij jou in de buurt. Ben ook kritisch op de kosten. Let hierbij op (voorrij)kosten en avond- en/of weekendtoeslagen. Hierdoor kunnen de prijzen die slotenmakers rekenen, namelijk erg verschillen. Ook de prijs van het type slot is erg variabel. Kies dus (prijs)bewust maar ook verantwoord.