Een goed werkende meterkast is cruciaal voor een veilige woning. Het is een plek waar kortsluiting kan ontstaan en waar gasleidingen voor extra brandgevaar zorgen. Maar het is ook de plek waar je - als het goed is - belangrijke informatie voor hulpdiensten hebt hangen. Gebruik jij jouw meterkast nu vooral als opslagplek, schoenenkast of voor het verzamelen van oud papier? In slechts 5 stappen maak je van jouw meterkast een goed werkend en veilig punt in huis.
In je meterkast komt een hoop samen. Aardgas, elektriciteit en in de nieuwere meterkasten ook de wateraansluiting. De wateraansluiting kan lekkage veroorzaken, en elektriciteit kortsluiting. Aardgas is op zijn beurt een brandbare en zelfs explosieve stof. Geen goede combinatie met een doos oud papier of potten brandbare verf die er misschien wel staan. Veel van de ongevallen met elektriciteit beginnen in de meterkast. Wist je dat onveilige situaties voornamelijk ontstaan door onvoldoende controle, overbelasting, onvakkundige montage, een losgetrilde gas- of wateraansluiting en jawel: de opslag van brandbare materialen?
In Nederland zijn netbeheerders verantwoordelijk voor de energieaansluitingen en meters in onze meterkasten. Ze geven ons toegang tot het net en zijn verantwoordelijk voor een juiste verbruiksregistratie. De steekproeven die ze uitvoeren zijn dan ook vooral op de juistheid van de meterstanden en de veiligheid van de meters zelf gericht. Om gas, elektra en water te kunnen gebruiken, heb je een groepenkast nodig. Net als leidingen en kabels naar alle delen van je woning. Die groepenkast én dat kabel- en leidingennetwerk zijn eigendom van de huiseigenaar. Ze zijn dus ook de verantwoordelijkheid van jou of je verhuurder. Om zéker te weten dat jouw groepenkast veilig is, moet je zelf aan de slag of een installateur in de armen nemen.