We gaan in gesprek met Sietse en Evert over hun groene dilemma’s, wasbare luiers, vliegen en bomen planten.
Milieubewust leven is erg belangrijk voor de mannen. Ook hun families en gezinnen zijn betrokken, zo blijkt. Evert bijvoorbeeld komt uit een echte slagersfamilie. “Er is een punt gekomen waarop we elkaar zijn gaan inspireren om beter met het milieu om te gaan. Zo zijn we allemaal minder vlees gaan eten. En mijn zus stuurde laatst een berichtje over een nieuwe margarine zonder palmolie. Mijn ouders kopen die dan, ik koop ‘m, zij koopt ‘m. We stimuleren elkaar in het maken van andere keuzes. Ik vind het fijn om op die manier mijn steentje bij te dragen. En die margarine bijvoorbeeld is niet eens veel duurder dan onze vroegere variant. In tegenstelling tot wat mensen soms denken hoef je op veel vlakken helemaal niet in te leveren om goede keuzes te maken.”
Sietse en Evert hebben deze stickers opgeplakt om hun collega's op ludieke manier met hun neus op de feiten te drukken. En het werkt!
Sietse kreeg vorig jaar een dochtertje. Ook wat dat betreft maakt hij heel bewust groene keuzes. “Kledingbeurzen hebben een beetje een suf imago, maar daar kun je superleuke gedragen kleding kopen. En sinds begin dit jaar gebruiken we wasbare luiers. Want toen ik merkte hoe vaak ik met zakken vol wegwerpexemplaren naar onze vuilcontainer moest, besefte ik pas goed hoe onlogisch het gebruik van die dingen eigenlijk is."
"En dat is echt niet zo vreselijk als sommige mensen denken”, voegt hij eraan toe. “Als het nou het lappen vouwen was zoals vroeger, dan weet ik niet of ik eraan begonnen was. Maar wat mensen misschien niet weten, is dat het net ‘gewone’ luiers zijn. Het enige verschil is dat het elastiek en de sluiting van een veel betere kwaliteit zijn, omdat de luiers gemaakt zijn om veel langer mee te gaan. Het is dus financieel erg aantrekkelijk, maar het maakt ook meteen dat de herbruikbare varianten veel fijner zijn in het gebruik. Eigenlijk gewoon een veel logischere keuze dan de wegwerpvariant dus. Het mes snijdt aan twee kanten. Dat is op groen gebied overigens vaak zo. Denk maar aan zonnepanelen."
Daarnaast wordt er naar Everts smaak in het algemeen iets te veel gesproken over wat er niet meer mag of wat niet goed is; niet over de positieve kanten van groener leven. “Ik vind het vaak een hele pessimistische manier van de zaken benaderen. Eigenlijk zijn er voornamelijk heel veel dingen die juister fijn zijn. De besparingen bijvoorbeeld, lekkere vegetarische recepten of als ik groenten geweckt heb die ik anders weg had moeten gooien. En elektrisch rijden is ook zo’n voorbeeld; dat is toch te gek! Dan zijn we mooi ook van die stank af!"
Om die positiviteit erin te houden, tot slot een klein lijstje met initiatieven en ideeën waar Sietse en Evert ook erg enthousiast van worden: