De meestgebruikte inbraakmethodes en hoe je ze voorkomt

Inbrekers zijn vindingrijk als het op inbraakmethodes aankomt. Het tijdperk van de luidruchtige aanpak met bakstenen en glasscherven? Dat ligt al ver achter ons. De lijst van werkwijzen gaat tegenwoordig van gaatjes boren en het zogenoemde flipperen tot aan cilindertrekken en hengelen. Wij zetten veelvoorkomende methodes voor je onder elkaar, zodat je weet waar bij jou thuis de zwakke plekken zitten. En je de nodige maatregelen kunt treffen om inbraakschade te voorkomen.

Zoveel inbrekers, zoveel inbraakmethodes. Maar voor vrijwel alle methodes geldt: door de juiste preventiemaatregelen ben je insluipers nog altijd een stap voor. Daarom voorzien we je niet alleen van een lijst met veelgebruikte technieken. We vertellen je ook wat je ter voorkoming kunt doen. Want wordt het ze te moeilijk gemaakt? Dan is de kans groot dat ze het opgeven.

Veelvoorkomende inbraakmethoden

De inbraakmethoden in woonhuizen zijn in 3 categorieën in te delen:

  1. misleiding aan de deur;
  2. technieken om gesloten deuren of ramen te openen;
  3. insluiping via openstaande ramen of deuren.

Verzeker je woning 
Wil je jouw kostbare spullen tegen inbraak verzekeren? Dat kan met onze inboedelverzekering. Wil jij je verzekeren voor schade door inbraak en diefstal? Dat kan dat met onze woonhuisverzekering.

We lichten de bijbehorende methodes hieronder toe:

De babbeltruc
Onaangekondigd een reparateur aan de deur die je na binnenkomst geld of kostbaarheden afhandig maakt. Een pakketbezorger die om een kleine pintransactie vraagt voordat hij ‘jouw’ pakketje bij je achter mag laten, je pinpas verwisselt en je rekening plundert. Het zijn voorbeelden van babbeltrucs. Een vorm van misleiding waarbij criminelen proberen om met de slimste smoezen binnen te komen of toegang tot betaalrekeningen te krijgen.

Tips om geen slachtoffer te zijn van de babbeltruc:

  • Klinkt de deurbel, maar staat er geen bezoek op de planning? Gebruik een (digitale) deurspion en maak je voordeur enkel op een kier open. Met een deurketting of een kierstandhouder, bijvoorbeeld. Dat maakt het makkelijker om de deur te sluiten als je de situatie niet vertrouwt. Komt de persoon in kwestie langs voor bijvoorbeeld onderhoud of een reparatie? Ga dan bij jezelf na of je hiervan op de hoogte bent gebracht. Zo’n bezoek aan huis wordt namelijk altijd vooraf gemeld. 
  • Weet: babbeltrucs worden ook op klaarlichte dag uitgehaald. En lang niet alleen maar door onbetrouwbaar ogende figuren. Ook moeders met schattige kinderen kun je niet per definitie vertrouwen. 
  • Zorg dat je achterdeur altijd op slot is als je alleen thuis bent. En wees alert op afleidingstechnieken. Zo voorkom je dat iemand achterlangs je huis binnenkomt terwijl jij nietsvermoedend bij de deur staat te praten.

Meer informatie over de verschillende soorten babbeltrucs en hoe ze op tijd te herkennen? We schreven er eerder een artikel over.

Openbreken deur of raam
Het openbreken van een deur of raam; er is slechts een breekijzer of een schroevendraaier voor nodig. Het gereedschap wordt daarbij tussen de deur en de deurpost of het raam en het kozijn gezet. Door de speling ertussen heeft een inbreker voldoende grip om de boel los te wrikken.

Tips om je ramen en deuren te beveiligen tegen inbraak:

  • Rust je ramen en deuren met gecertificeerd hang- en sluitwerk uit.
  • Zijn de ramen die open kunnen niet standaard van een slot voorzien? Maak dan gebruik van losse opzetsloten. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Laat je dus door een expert adviseren. Die kan jouw specifieke situatie meenemen in zijn advies.
  • Heb ook aandacht voor dubbele deuren. Tuindeuren bijvoorbeeld. Die blijken vaak de zwakke plek van je woning te zijn. En dat weten inbrekers ook.
  • Plaats anti-inbraakstrips op je deuren en ramen. De strips zorgen ervoor dat de sluitnaad niet langer zichtbaar is aan de buitenzijde. Hierdoor is het onmogelijk voor een inbreker om bijvoorbeeld een breekijzer tussen het kozijn en de deur of het raam te plaatsen en het zo open te breken.
  • Sluit je ramen af als je van huis gaat. Ook al ben je maar even weg.

Cilindertrekken
Bij deze inbraakmethode wordt een schroef in de cilinder van een slot gedraaid. Met een zogenoemde ‘kerntrekker’ trekt de inbreker de cilinder vervolgens uit het beslag. Deze methode wordt om die reden ook wel de kerntrekmethode genoemd.

Preventietip tegen cilindertrekken:

  • Kies voor een deurbeslag met 3 SKG-sterren. Die exemplaren zijn met kerntrekbeveiliging uitgerust. 

Cilinder afbreken
Heb je een cilinder die aan de buitenkant van de deur gedeeltelijk uit het slot steekt? Dan kan een inbreker deze met een tang vastpakken en afbreken. Op die manier krijgt hij of zij vrij toegang tot je huis want zonder cilinder is de deur zó te openen.

Preventietip tegen cilinder afbreken:

  • Zorg voor een veiligheidsbeslag over de cilinder heen. De cilinder steekt dan minimaal uit, waardoor afbreken niet langer mogelijk is.

Gaatjes boren
Inbrekers boren een gat in de buurt van de raam- of deursluiting. Via die opening kunnen ze een hulpstuk naar binnen steken. Om een achtergebleven sleutel in het slot mee om te draaien. Of de hendel van een raam mee in beweging te brengen. 

Tips zodat inbrekers niet bij je sleutel kunnen:

  • Zorg voor sloten die afsluitbaar zijn met een sleutel. 
  • Afgesloten? Laat de sleutel dan nooit aan de binnenkant van het slot zitten. Maar hang ‘m uit het zicht op. Aan een haakje aan de muur bijvoorbeeld. Meer informatie hierover, lees je in dit artikel

Flipperen
Een inbreker die flippert, zet een bankpas of ander stevig stuk plastic tussen de deurpost. Zo drukt hij of zij van buitenaf de sleuf van je slot terug. De deur gaat vervolgens eenvoudig open. Als die niet op slot gedraaid is, tenminste.

Tips om geen slachtoffer te worden van flipperen:

  • Draai je deur altijd op slot. Zo is flipperen onmogelijk.
  • Plaats een anti inbraakstrip (zowel verkrijgbaar voor je voor- als achterdeur). Op die manier kunnen inbrekers geen plastic meer tussen de deur en het kozijn plaatsen.


Hengelen
Hengelen is een methode die gebruikmaakt van een brievenbus of kattenluik in de deur. Met een ijzerdraad, magneet of kleerhanger wordt via zo’n opening de deurklink naar beneden getrokken. Of de sleutel van het slot bemachtigd. Zonder braaksporen.

Tips om hengelen te voorkomen:

  • Draai je deur altijd op slot. 
  • Laat de sleutel niet in het slot steken. 
  • Zorg dat een inbreker van buitenaf geen zicht heeft op de plek waar jij jouw sleutels bewaart. Hang ze dus uit het zicht aan een haakje aan de muur. Dat maakt hengelen minder aantrekkelijk. En het is ook beter voor de brandveiligheid in je woning. Lees meer over het hoe en waarom.  
  • Monteer een speciale brievenbusbeveiliger over de binnenkant van je brievenbus. 
  • Plaats een kattenluik zo dat een inbreker niet via de opening bij de deurhendel kan komen. En overweeg eens een luik met een timer. Zo regel je bijvoorbeeld dat het luik alleen opengaat wanneer je thuis bent. Dat verkleint het risico. 

Insluiping
De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Ze sluipen via open ramen, deuren of bovenlichten (de kleine raampjes boven een deur of raam) naar binnen. Zonder dat daar gereedschap of een tijdsinvestering aan te pas komt.

Tips om insluiping te voorkomen:

  • Sluit altijd je ramen en deuren. Ook als je maar heel even weg bent. Voor een snelle boodschap, het binnenhalen van de container of het ophalen van een pakketje bijvoorbeeld.
  • Voorzie bovenlichten van barrièrestangen. Daarmee blokkeer je de doorgang. Want inbrekers die klein van stuk zijn, hebben aan een opening van zo’n 15 centimeter al genoeg.

Ga voor nieuwe gewoontes en degelijk materiaal

Je merkt misschien wel dat sommige preventiemaatregelen dus een kwestie van jezelf nieuwe gewoontes aanleren zijn. Je deuren en ramen altijd dichtdoen als je niet in de buurt bent. En je sleutel op een veilige plaats ophangen of neerleggen bijvoorbeeld. Maar het gaat niet alleen om jezelf nieuwe gebruiken aanwennen. Ook de materialen zijn van belang. Jouw sloten bijvoorbeeld, en de veiligheid ervan. Veel van de bovenstaande inbraakmethodes kunnen ermee worden voorkomen. 

Wist je dat 60% van de huizen een onveilig deurslot heeft? Een beetje inbreker heeft zo’n slot binnen 3 minuten opengemaakt. Hoe veilig is dat van jou? Wij ontwikkelden de slotentool waarmee je dat binnen 2 minuten ontdekt. We geven je specifieke tips waarmee jij je voordeur veiliger maakt. En je krijgt aanvullend advies over inbraakveiligheid in en rondom je huis.

Blijf op de hoogte via de InbraakBarometer

In dit artikel behandelden we veelgebruikte inbraakmethodes. Met de preventiemaatregelen en onze slotencheck verklein je de kans op een inbraak en de bijbehorende schades. Maar er is meer wat je ter voorkoming kunt doen. Van kunstbloemen op tafel als je een paar dagen van huis bent tot de installatie van een aanwezigheidssimulator. Wil jij dus nog een stap verder gaan? Lees dan hier verder.

Heb je alle bovenstaande tips toegepast en jezelf helemaal ingelezen? Raadpleeg dan ook even onze InbraakBarometer. Die geeft je een actueel inzicht in het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt. Zo ben je nog meer op je hoede.