Doen of niet doen: de sleutel in je voordeurslot laten zitten

De sleutel overdag of ’s nachts in je voordeurslot laten zitten; er zijn een hoop mensen die dit doen. Anderen betwijfelen of het verstandig is. Want je mag dan snel buiten zijn bij brand, erg inbraakveilig kan het niet zijn. Wat is nou wijsheid: doen of laten? Wij zochten het voor je uit.

Wij vroegen de experts van Brandweer Nederland en de politie of het slim is om de sleutel in je voordeurslot te laten zitten.

Brand- én inbraakveilig

Gekeken naar brandveiligheid in huis, is het verstandig om niet in paniek naar je sleutels te hoeven zoeken, zo laat Jet Vroege-Gerth van Brandweer Nederland weten. 'Je moet de deur eenvoudig van het slot kunnen halen. Want je hebt maar enkele minuten om heelhuids buiten te komen. In die zin zou de sleutel aan de binnenkant van je slot laten steken dus een handige zet zijn. Maar zo simpel is het helaas niet. Want dan doet zich weer een ander probleem voor. Met een sleutel in je slot, ben je kwetsbaarder voor inbraken.'

Is er van buitenaf zicht op een sleutelbos in jouw deur? Dan hoeft een inbreker bijvoorbeeld het glas maar in te tikken om zichzelf gemakkelijk binnen te laten. Op slot of niet. En ook hengelen met kleerhangers en magneten door de brievenbus is een bekende inbraakmethode. Zo komen ze aan de sleutel uit jouw slot, zonder sporen van braak.

Verzeker je woning tegen schade door inbraak

Met onze woonverzekeringen zijn je huis en spullen verzekerd tegen inbraakschade.

Sleutels op afstand van de brievenbus

Brandweer Nederland adviseert om de sleutels van je voordeur op een vaste plek bij de deur te bewaren. 'Dat is de beste middenweg. Op een spijkertje aan de muur bijvoorbeeld. Uit het zicht. En op minimaal 1 meter afstand van de brievenbus. Zo kunnen inbrekers er niet bij, ook niet met een kleerhanger. Maar zo weet jij ze wel heel snel terug te vinden als er brand is. 'De brandweerwoordvoerster benadrukt nog even: 'Nooit mee naar boven nemen dus, je sleutel. Dat horen we nog veel te vaak. Want word je ’s nachts wakker van een brandalarm, dan vergeet je gegarandeerd in de paniek de sleutel van je nachtkastje te halen. En dat kan grote gevolgen hebben.'

Om de kans op woninginbraak te verkleinen, kun je het beste áltijd je deur op slot doen en je sleutel eruit halen. Ook wanneer je gewoon thuis bent. Zo luidt het advies op de website van de politie. Een woordvoerster van de organisatie bevestigt: 'Een goede middenweg is inderdaad je sleutel uit het zicht op een haakje aan de muur hangen. En bij voorkeur niet in een rommelig sleutelkastje. Want je moet ‘m altijd meteen kunnen vinden.' Heeft de inbreker geen sleutels in het vizier, dan zal het met dat hengelen snel gedaan zijn, zo schat ze in. 'De kans dat ze op goed geluk naar een sleutel rondom de deur gaan zoeken, is klein. Ze proberen het waarschijnlijk eerder ergens anders.’ En overweeg ook eens een speciale kap die je aan de binnenzijde over je brievenbus monteert. 'Dat maakt het hengelen nog moeilijker en dus minder aantrekkelijk.’


Leg de keyless entry-sleutel van je auto op afstand van de voordeur

Maak je gebruik van een keyless entry-systeem voor je auto? Je autosleutel zendt dan continu een signaal naar het voertuig uit. Leg ‘m apart van de voordeursleutel op een centrale plek in huis, zodat het signaal niet gekopieerd kan worden. En bewaar de sleutel in een speciaal opbergzakje, zoals de LoJack KeyJack, die het signaal om de auto open te maken blokkeert.

Maak een vluchtplan en oefen

En dan nog een laatste tip van Vroege-Gerth van Brandweer Nederland: 'Wil je je echt goed tegen brand wapenen, houd dan niet alleen de voordeursleutel in de buurt van je deur, maar maak ook een vluchtplan. Dat hoeft niet eens in documentvorm. Erover praten kan al voldoende zijn.' Bespreek in ieder geval wat de vluchtroute is en welk alternatief traject jullie nemen als de standaardroute niet mogelijk is. Spreek eventueel ook af wie welk kind meeneemt. En waar jullie elkaar weer treffen.

'Nee, je hoopt zo’n route nooit nodig te hebben. Maar als het wel zover komt, ben je blij dat je weet wat je te doen staat', aldus de brandweerwoordvoerster. 'Want had je 30 jaar geleden nog 20 minuten de tijd om bij brand veilig je huis uit te komen, tegenwoordig is dat nog maar 3 minuten. Vroeger hadden we veel meer massieve meubels. Nu staat onze woning vol met extreem brandbaar materiaal en veroorzaakt onze inboedel ontzettend veel rook. Efficiëntie is dus meer dan ooit van belang.' En heb je op een regenachtige zondag niets te doen? Breng het vluchtplan dan ook een keer ten uitvoer. 'Ga met al je huisgenoten – op 1 iemand na die alles in de gaten houdt – geblinddoekt op bed liggen, en vind vervolgens binnen 3 minuten jullie weg naar buiten toe. Inclusief het van het slot halen van de voordeur. In geval van nood heb je de route dan al een keer afgelegd. Dat kan levens redden.' Wil je meer lezen over het brandveilig maken van je woning en het oefenen van een vluchtplan? Lees dan dit artikel.

Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Wij willen samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Daarom geven wij je handige tips waarmee je de kans op die schades bij jou thuis verkleint. Als het gaat om woninginbraken, check je met de Interpolis InbraakBarometer het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt van de laatste 3 maanden. Zo weet je altijd welk risico je loopt en wat je kunt doen om de kans op inbraak te verkleinen.