Hoe herken je de babbeltruc en hoe ga je ermee om?

Dieven en oplichters worden steeds creatiever. Zo ook op het gebied van babbeltrucs. Met een aantal tips helpen we je babbeltrucs en andere smoezen aan de deur te herkennen. Zo verklein je de kans op diefstal of oplichting.

Onaangekondigd bezoek voor je deur is vaak onschuldig, maar niet altijd.

Met de creatiefste smoezen proberen dieven huizen binnen te komen om bewoners vervolgens geld of kostbaarheden afhandig te maken. Onaangekondigd een reparateur aan de deur die je na binnenkomst geld of kostbaarheden afhandig maakt. Een pakketbezorger die om een kleine pintransactie vraagt voordat hij 'jouw' pakketje bij je achter mag laten. Je pinpas verwisselt en je rekening plundert. Het zijn voorbeelden van babbeltrucs die regelmatig voorkomen.

​​Voor slachtoffers heeft een babbeltruc veel impact. Als je dit overkomt kun je voor een vergoeding vaak terecht bij de inboedelverzekering. Natuurlijk wil je voorkomen dat je slachtoffer wordt. Om je daarbij te helpen delen we tips die ervoor zorgen dat je babbeltrucs aan de deur herkent.

Tips om de kans op een babbeltruc te verkleinen:

  • Klinkt de deurbel, maar staat er geen bezoek op de planning? Gebruik een (digitale) deurspion om te kijken wie er voor de deur staat. Met een deurketting of kierstandhouder kan je de deur op een kier openen. Dat maakt het makkelijker om de deur te sluiten als je de situatie niet vertrouwt. Komt de persoon in kwestie langs voor bijvoorbeeld onderhoud of een reparatie? Ga dan bij jezelf na of je hiervan op de hoogte bent gebracht. Zo’n bezoek aan huis wordt namelijk altijd vooraf gemeld.
  • Zorg dat je achterdeur altijd op slot is als je alleen thuis bent. En wees alert op afleidingstechnieken. Zo voorkom je dat iemand achterlangs je huis binnenkomt terwijl jij nietsvermoedend bij de deur staat te praten.
Man die door een deurspion (kijkgaatje in de deur) kijkt

Wees alert als je de deur opent.

Ken je de persoon die voor de deur staat niet of is het bezoek niet vooraf aangekondigd? Vraag dan om legitimatie. Doe dit bij twijfel altijd. Ook als de bezoeker bedrijfskleding draagt of een collectebus bij zich heeft. Afspraken met de energieleverancier, loodgieter of thuiszorg worden vooraf gemaakt. Dit bezoek zou dus nooit als een verrassing moeten komen.

Kan de persoon zich niet legitimeren? Of vertrouw je het niet? Wimpel de bezoeker dan af. Wat ook kan helpen, is doen alsof er nog iemand anders in huis is. Dit kan ervoor zorgen dat het onaangekondigde bezoek zich terugtrekt.
Man die zijn legitimatiebewijs toont

Licht meteen de politie in nadat de verdachte bezoeker vertrokken is.

Zij kunnen een kijkje komen nemen en de melding natrekken. Het is ook verstandig als je een buurvrouw, familielid of vriend(in) informeert. Zij kunnen je misschien helpen. En het is alleen al fijn om je verhaal te kunnen delen.

Maak je entree onaantrekkelijk voor oplichters.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Oplichters en dieven kiezen de locaties waar ze toe willen slaan, zorgvuldig uit. Je kunt een aantal dingen doen om jouw voordeur minder aantrekkelijk voor hen te maken:
  • Verlicht de entree.
    Zet je bezoek letterlijk in de schijnwerpers en zorg ervoor dat omwonenden ook zicht hebben op jouw voordeur. Het zichtbaar maken van je bezoek en de sociale controle kunnen ervoor zorgen dat de overvaller zich bedenkt.
  • Gebruik de sloten, ook als je thuis bent.
    Kies bij voorkeur voor sloten met het SKG-keurmerk. Een voordeur die niet met de sleutel op slot is gedraaid, kan eenvoudig met een pasje worden geopend. Laat de sleutel ook niet in het slot zitten. Met simpele trucs kan de overvaller via de brievenbus bij de sleutel komen en de deur ontgrendelen. Dit kun je ook voorkomen door inbraakwerende strips en een brievenbusbeveiliger te plaatsen.