Alles wat je wilt weten over de rechtsbijstand­verzekering.

Met een rechtsbijstand­verzekering ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Wanneer sluit je een rechtsbijstand­verzekering eigenlijk af? Wat is er precies mee verzekerd? En voor welke aanvullende dekking kan je kiezen? We leggen alles over de rechtsbijstand­verzekering uit in de video onder aan deze pagina. Of je leest de belangrijkste informatie in dit artikel.

Wat is een rechtsbijstand­verzekering?

Met een rechtsbijstand­verzekering ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Als je nu denkt, wat is een rechtsbijstand­verzekering precies? Hier komt het antwoord. Rechtsbijstand kan bijvoorbeeld een juridisch advies zijn, maar ook hulp van een jurist in een rechtszaak. Niet alleen de kosten van de jurist zijn verzekerd, maar bijvoorbeeld ook de proceskosten voor de rechtszaak.

Wil je weten wanneer je rechtsbijstand moet inschakelen?

Je kunt altijd in een juridisch conflict terechtkomen. Bijvoorbeeld als je ontslagen wordt of bij gebreken aan een gekochte woning, zoals een lekkage of slechte fundering. Of als je een auto hebt gekocht waarmee van alles mis is. Wanneer je recht hebt op rechtsbijstand, ben je verzekerd van hulp. Je staat er dan niet alleen voor.    

Een rechtsbijstand­verzekering is niet verplicht.

Is een rechtsbijstand­verzekering verplicht? Nee, dat is niet het geval. Is een rechtsbijstand­verzekering nodig? Dat ligt aan jouw situatie. Je sluit een rechtsbijstand­verzekering af als je geen risico wilt lopen. Juridische problemen en advocaten zijn vaak erg duur en niet iedereen kan dat zelf betalen. Een rechtsbijstand­verzekering geeft je zekerheid. 

Wat kost een rechtsbijstandsverzekering?

De kosten van een rechtsbijstand­verzekering hangen af van de dekking en je gezinssamenstelling. Onze rechtsbijstand­verzekering stel je zelf samen door je gezinssituatie op te geven en door naast je basisdekking te kiezen voor minimaal 1 van de 4 dekkingen. Wil je weten wat een rechtsbijstand­verzekering jou precies kost? Bereken dan je premie op de website van de Rabobank. 

Wanneer sluit je een rechtsbijstand­verzekering af?

Er zijn meerdere redenen om een rechtsbijstand­verzekering af te sluiten:

  • Als je van plan bent om een huis te kopen. Daar komt veel bij kijken. Je krijgt te maken met een makelaar die diensten verleent, voorwaarden in het koopcontract, nieuwe buren en eventuele aanvragen bij de gemeente voor bijvoorbeeld een uitbouw of dakkapel.

  • Bij een verbouwing kun je juridische hulp in sommige gevallen goed gebruiken. Denk aan een conflict met een leverancier of aannemer.

  • Voor je gezin. Bijvoorbeeld als een auto jouw kind aanrijdt of bij een conflict op school. 

  • Voor als je iets koopt. Denk aan problemen over garantie van gekochte producten of een verkeerde levering.

  • Conflicten rondom verkeerszaken. Als je betrokken bent bij een ongeluk of aanrijding. Niet alleen in de auto, maar ook als fietser of voetganger. Hoe actiever je rol in het verkeer is, hoe meer risico je loopt.

  • Zakelijk. Als je voor jezelf wil beginnen. Als ondernemer krijg je vaak te maken met leveranciers, klanten en eventueel medewerkers. Deze factoren vergroten het risico op een conflict. Bijvoorbeeld als een klant niet betaalt of een leverancier de producten niet levert. Met hoe meer partijen je samenwerkt, hoe nuttiger een zakelijke rechtsbijstand­verzekering is.

Hier kun je op letten bij het vergelijken van rechtsbijstand­verzekeringen:

  1. Geschillen die al begonnen zijn of geschillen die je kon verwachten voordat je de verzekering afsluit, zijn niet verzekerd. Kom je in een conflict terecht terwijl je nog geen rechtsbijstand­verzekering hebt? Dan kun je bij Interpolis kiezen voor rechtshulp on demand. Deze optie biedt ook uitkomst voor mensen die niet gebonden willen zijn aan een verzekering, maar wel de mogelijkheid willen hebben om rechtsbijstand in te schakelen.

  2. Het is een groot voordeel als een vaste jurist jouw zaak behandelt. Deze jurist legt de informatie nauwkeurig vast en houdt je op de hoogte. Ook is het fijn als de jurist meegaat naar belangrijke besprekingen. 

  3. Het is belangrijk dat je kunt kiezen voor dekkingen die bij je situatie passen. Onnodig verzekerd zijn is zonde.

Een rechtsbijstand­verzekering biedt verschillende dekkingen.

Goed verzekerd zijn is belangrijk, maar onnodig verzekerd zijn is zonde. Kies dus alleen voor de dekkingen die bij jouw situatie passen. De rechtsbijstand­verzekering is de basisdekking. Bij de Interpolis Rechtsbijstand­verzekering kies je bijvoorbeeld uit de aanvullende dekkingen Verkeer, Consument & Wonen, Werk, Inkomen & Pensioen en Familie, Belasting & Vermogen. Hiervan kies je er minimaal 1. Welke rechtsbijstand­verzekering heb jij nodig?

Mag je zelf een advocaat kiezen bij een geschil?

Dit is afhankelijk van het geschil. Met de rechtsbijstand­verzekering van Interpolis krijg je in de meeste gevallen hulp van 1 van de ruim 700 juristen en advocaten van de Stichting Achmea Rechtsbijstand, ook wel SAR genoemd. Alleen als er een gerechtelijke of administratieve procedure gevoerd moet worden, mag je zelf een jurist kiezen. Je overlegt dan altijd eerst met SAR wat de beste keuze is in jouw situatie. Hiervoor geldt altijd een eigen bijdrage.

Ook persoonlijke zaken spelen een rol bij het maken van je keuze.

Het is natuurlijk niet niks om in een conflict te belanden. Je gevoel speelt hierbij een grote rol. Bij Interpolis vinden we het daarom belangrijk dat persoonlijke zaken goed zijn geregeld. Of het nu gaat om je bedrijf of om een rechtsbijstand­verzekering voor particulieren.

  • Een vaste jurist die jouw zaak behandelt.
    Er is niets vervelender dan jouw verhaal steeds opnieuw te moeten vertellen. Als je in een conflict komt, heb je namelijk al genoeg aan je hoofd. Een vaste jurist is op de hoogte van het verhaal en legt jouw informatie nauwkeurig en veilig vast. Hierdoor kan de jurist ook een proactieve houding aannemen en jou op de hoogte houden van ontwikkelingen. Bij Interpolis vinden we het daarom belangrijk dat een vaste jurist jouw zaak behandelt.

  • Voldoende duidelijkheid.
    Een geschil is iets dat je hopelijk niet vaak meemaakt. Het kan onzekerheid met zich meebrengen. Daarom is het extra belangrijk dat je geholpen wordt door een jurist die jou duidelijkheid biedt over de mogelijkheden en het advies.

  • Voldoende tijd en aandacht.
    In een juridisch conflict terechtkomen, kan heel spannend zijn. Je wilt dan een luisterend oor. Iemand die je voldoende tijd en aandacht geeft en die jou ontzorgt in het hele proces. Dit gaat verder dan alleen behulpzaam zijn aan de telefoon. Het is bijvoorbeeld fijn als je jurist meegaat als je een belangrijke bespreking of zitting hebt. Want dit zijn juist de momenten waar de steun van een jurist het verschil kan maken.

Rechtsbijstandverzekering uitgelegd: alle ins- en outs die je moet weten!