Geef eerlijk antwoord op vragen.

Gebruik makkelijke woorden die je kind begrijpt en leg duidelijk uit wat er aan de hand is. Sommige kinderen hebben veel vragen over de dood. Probeer altijd eerlijk te antwoorden en geef aan wanneer je het antwoord niet weet. Laat je kind voelen dat vragen serieus worden genomen en moedig aan om ook zelf na te denken over antwoorden. Sluit aan bij de belevingswereld van je kind. Bij twijfel kun je altijd advies vragen aan een kinderrouwtherapeut.

Verdriet mag er zijn.

Het is belangrijk dat je kind de ruimte krijgt om al zijn of haar emoties te uiten. Als je kind geen vragen stelt, probeer dan op een creatieve manier te ontdekken welke gevoelens er spelen. Gebruik hiervoor boeken, spelletjes of vragenkaartjes.. Het tonen van emoties, zoals huilen, is natuurlijk normaal. Geef dit ook aan bij je kind, laat zien dat verdriet er mag zijn. Ook jouw tranen kunnen je kind helpen bij het verwerken van het verlies.

Lees samen een boek of kijk een film.

Er zijn verschillende boeken en films die kunnen helpen bij het bespreekbaar maken van de dood en het verwerken van het verlies:
  • Films: Achtstegroepers huilen niet, Coco, The Fault in our stars.
  • Boeken: Alles wat was (8+), Woezel en Pip, dag lief muisje (2+), Een boom vol herinneringen (4+), Als verdriet op bezoek komt (3+), Kikker en het vogeltje (2+), Het leven is als de wind (0-12 maanden).

Wat kan jou helpen?

Hoe praat je over verlies met je kind? Wat helpt je kind bij de verwerking van een verlies? Wanneer schakel je professionele hulp in? Ouders, verzorgers, familieleden, leerkrachten of andere begeleiders hebben vaak allerlei vragen en voelen zich onzeker als ze te maken krijgen met een rouwend kind. 2 boeken die voorbeelden en praktische tips geven en antwoorden op de meest uiteenlopende vragen zijn ‘Rouw bij kinderen’ en ‘Jong verlies’.

Ook interessant:

Financiële gevolgen bij het overlijden van je partner: red jij het alleen?

Het verlies van je partner is 1 van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Hier sta je dan ook liever niet bij stil. Toch is het goed om dit wél af en toe te doen. Los van de emotionele gevolgen, is de financiële impact van het overlijden namelijk in 1e instantie vaak lastig in te schatten voor nabestaanden.

Zo deden anderen het.

Wanneer er kinderen in het spel zijn, wil je hen financieel goed achterlaten. Dit kan zijn als je nu een partner hebt, maar ook als je alleenstaande ouder bent. Zo voorkom je financiële zorgen. Wij hebben onze klanten gevraagd waarom zij het risico van overlijden verzekeren.

Boeken over rouwverwerking.

Boeken over rouw kunnen je op verschillende manieren helpen. Sommige boeken geven hoop door te laten zien hoe mensen weer geluk kunnen vinden na verdrietige gebeurtenissen. En tot slot geven veel van deze boeken tips en advies over hoe je met verdriet om kunt gaan en hulp kunt vinden.