Zoek steun bij anderen.

Zoals familie, vrienden of een professionele hulpverlener. Ook zijn er praatgroepen over rouwverwerking. Kijk of er 1 bij jou in de buurt zit. Praten over je gevoelens en herinneringen kan helpen. Aarzel niet om hulp te vragen als je dat nodig hebt. Mensen om je heen kunnen je steunen en troost bieden. Of lees een boek over rouw. Wil je meer lezen over rouwverwerking? We hebben een aantal boeken voor je op een rij gezet.

Zorg goed voor jezelf.

Het verlies van je partner zet je leven op zijn kop. Het is een uitdaging, maar probeer geleidelijk aan een nieuwe routine te ontdekken die bij jou en je gezin past. Structuur kan je helpen om stap voor stap je leven op te pakken. Zorg zowel lichamelijk als emotioneel goed voor jezelf. Probeer zo gezond mogelijk te eten, ook al staat je hoofd er niet naar. Zorg ook voor genoeg slaap, als het niet anders kan: over de dag verdeeld. En beweeg regelmatig. Een wandeling kan afleiding geven. Blijf deelnemen aan activiteiten die je een tevreden gevoel geven. En probeer verdriet niet te verdoven met alcohol of drugs.

Tip: maak gebruik van de Stamps app.

Staat jouw leven op zijn kop door het verlies van je partner? Familie en vrienden willen vaak weten hoe het me je gaat. Hoe voorkom je dat je veel tijd, en vooral energie, kwijt bent aan goedbedoelde appjes en telefoontjes van mensen die vragen hoe het met je gaat? Met de handige Stamps app houd je je familie en vrienden op de hoogte als jouw leven op zijn kop staat. De mensen die jij toegang geeft, beslissen zelf of en wanneer zij reageren. 

Geef ruimte aan nieuwe momenten.

Het verlies van je partner is heel zwaar. Maar dit betekent niet dat je nooit meer blij mag zijn. Stapje voor stapje, wanneer je er klaar voor bent, kun je openstaan voor nieuwe ervaringen en relaties. Het is volkomen normaal om geluk terug te vinden, zelfs als je iemand mist. Terwijl het leven doorgaat, is het waardevol om voorzichtig naar de toekomst te kijken.

Online zelfhulp bij rouw­verwerking.

Stichting Mirro biedt een online zelfhulpmodule rouwverwerking, voor mensen die een rouwproces doormaken door het overlijden van een naaste. Deze module helpt jou in dit proces op een manier die bij jou past. Je gaat zelfstandig en anoniem met tips en oefeningen aan de slag, en je kunt je laten inspireren door de persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen. Met een aanvullende zorgverzekering van Interpolis kom je in aanmerking voor een vergoeding van deze modules.

Hoe help je je kind het verlies van een ouder te verwerken?

Als je partner is overleden, ga je door een rouwproces. Je kind begrijpt misschien niet wat de dood is of rouwt op een andere manier. Het is daarom belangrijk om alles bespreekbaar te maken met je kind. Geef eerlijk antwoord op alle vragen, hoe moeilijk ze ook kunnen zijn. Samen boeken lezen, een film kijken of een spelletje doen kan een fijne manier zijn om er voor je kind te zijn als hij of zij er even niet over wil praten. Wij hebben een aantal boeken en films voor je op een rij gezet, die je mogelijk helpen.

Financiële gevolgen bij het overlijden van je partner: red jij het alleen?

Het verlies van een partner is 1 van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Hier sta je dan ook liever niet bij stil. Toch is het goed om dit wél af en toe te doen. Los van de emotionele gevolgen, is de financiële impact van het overlijden namelijk in 1e instantie vaak lastig in te schatten voor nabestaanden.

Boekentip: ‘Je mag mij altijd bellen’

Na de dood van 'haar betere ik', haar man en schrijver Karel Glastra van Loon, hoorde Karin plotseling tot dat lastige volkje van weduwen en weduwnaars. Op zijn veel te vroege dood volgde een periode van vallen en opstaan, waarin het verlies als zoutzuur doorvrat.

Boekentip: ‘Herinneringsboek’

Het delen van herinneringen kan veel troost geven na het verlies van een dierbare. Maar een herinnering op papier zetten is niet altijd even makkelijk. Dit invulboek inspireert om mooie verhalen en grappige anekdotes over een overleden dierbare vast te leggen.