De risico’s in de bouw zijn hoog. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kreeg 4,3% van alle werknemers in de bouw in 2020 een ongeluk. Daar kwamen zelfs 19 mensen bij om het leven. Dit is een stijging van 2,9% ten opzichte van 2019. Een ongeluk in de bouw kan je letterlijk fataal worden. Als ondernemer wil je dit natuurlijk voorkomen. Daarom geven wij je tips van onze risicodeskundige Mirjam van Helvoirt om het risico op ongelukken in de bouw te beperken.
Mirjam van Helvoirt, risicodeskundige bij Interpolis in de bouw, herkent deze top 4 en geeft tips om ongelukken te voorkomen.
Van Helvoirt: 'Veel ongelukken hebben te maken met het gedrag en de veiligheidscultuur op de bouw. Hoe meer aandacht er is voor de veiligheid, hoe kleiner het risico dat het misgaat. Stel protocollen en duidelijke instructies op voor de veiligheidsvoorzieningen en bespreek deze regelmatig met je medewerkers. Controleer of ze de veiligheidsregels goed naleven en vraag ook of ze elkaar erop aanspreken als dat niet gebeurt. Het kan helpen om iemand ervoor verantwoordelijk te maken om toezicht te houden op het naleven van de veiligheidsregels en het regelmatig bespreken ervan’.
Bij Interpolis hebben we een speciale e-learning ontwikkeld voor bedrijven die willen werken met een preventiemedewerker. Deze gratis online cursus duurt een uur en legt alles uit over het belang, de rol en verantwoordelijkheden van de preventiemedewerker.
Voor werkgevers in bestaat er de verzuimverzekering. Deze verzekering vergoedt de loonkosten in de periode dat een medewerker door uitval niet kan werken. Daarnaast krijg je hulp bij het begeleiden en re-integreren van de medewerkers die zijn uitgevallen.
Voor zzp’ers bestaat er de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook deze verzekering keert uit bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. De hoogte en periode van de uitkering wordt door de ondernemer zelf bepaald. Wil je meer weten? Lees verder over hoe om te gaan met ziekteverzuim.