Er druppelen dagelijks heel wat waterschademeldingen bij ons binnen. Wij vertellen je wat de meest voorkomende oorzaken hiervan zijn. En we geven tips om de kans erop te verkleinen. Opgesomd per letter van het alfabet.
Een vochtig plafond in je woning door een flinke regenbui. Een volgelopen kelder vanwege een kapotgevroren waterleiding. Of een kromgetrokken houten vloer na een lekkage in je afvoer. Je wilt het allemaal liever voorkomen. Wij gingen dan ook in gesprek met Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventie-expert bij Interpolis. In dit abc neemt hij ons mee in de wereld van waterschade. Wat zijn de meest voorkomende meldingen? En belangrijker: hoe verklein je de kans erop? Wij sommen het van a tot z voor je op.
Komt er onweer aan? Is er een hevige regenbui in aantocht? Of verschijnen er fikse hagelbuien op de radar? Dan spreken we van extreem weer. 'In zo'n geval is een goede voorbereiding het halve werk. Want onder zulke weersomstandigheden neemt de kans op vervelende waterschade flink toe. Neem dus de volgende maatregelen:
Loodslabben zijn kort gezegd stroken die je woning tegen lekkages beschermen. Ze vormen namelijk een waterdichte aansluiting tussen een schoorsteen of dakkapel en het dak. 'Zoals de naam al doet vermoeden zijn de stroken gemaakt van lood. Al zijn er tegenwoordig ook kunststof varianten op de markt verkrijgbaar. Controleer 1 keer per jaar of ze nog goed aansluiten. Dit is van belang voor een optimaal resultaat. Net zoals bij je dakpannen is dit met een verrekijker ook vanaf de straat te beoordelen. Zit de loodslab los, is hij opgewaaid of vertoont hij scheuren? Schakel dan een aannemer in.'