Afvinklijst voor meer inbraakveiligheid.

De gevolgen van een inbraak kunnen heftig zijn. Niet alleen in de hoogte van de kosten maar vooral ook emotioneel. Om de kans op inbraak te verkleinen geven we je een afvinklijst met allerlei anti-inbraakmaatregelen, - trucs en -hulpmiddelen.

In de winter ligt het aantal inbraken hoger dan in de zomer. De donkere dagen zijn voor inbrekers het moment om vaker toe te slaan. Wij spreken met risico- en preventie-expert Sjak van Nieuwkuijk en stelden een afvinklijst samen. Zo krijg je inzicht in de inbraakveiligheid van je woning. Welke punten kun jij al afvinken? En waar valt bij jou thuis nog winst te behalen? Doe er je voordeel mee.

Anti-inbraakmaatregelen en -trucs:

  • Berg je trap en containers op.
    Een inbreker grijpt ieder hulpmiddel aan om binnen te komen. Berg ladders daarom op in je schuur of berging. En plaats containers zo ver mogelijk van je huis vandaan. Als het mogelijk is zelfs aan een ketting. Zo voorkom je dat je tuin een klimparadijs wordt.
  • Draai de voor- en achterdeur op slot.
    Hengelen; het is een veelvoorkomende inbraakmethode via de brievenbus. Met bijvoorbeeld een ijzerdraad zoekt een insluiper door een opening naar de deurklink. Eenmaal beet? Dan opent hij de deur eenvoudig met een beweging naar beneden. Heb je jouw deur op slot gedraaid? Dan werkt deze methode niet. Hengelen tegengaan zit hem dus simpelweg in het gebruiken van je sloten.
  • Open en sluit regelmatig je raamwering.
    Ga je op vakantie? Creëer dan een situatie waarin het lijkt alsof je er gewoon bent. Continu gesloten jaloezieën en gordijnen dragen daar niet aan bij. Vraag daarom je omgeving om hulp. En laat ze je raambekleding zo nu en dan openen en sluiten.
  • Berg waardevolle spullen op.
    Van je laptop en autosleutel tot je portemonnee en sieraden; leg ze niet in het zicht als lokaas. Maar berg ze juist op. Zo verleid je een gelegenheidsinbreker niet tot een inbraak.
  • Doe alsof je thuis bent.
    De indruk wekken dat je thuis bent wanneer je even de deur uitgaat. Het is en blijft met afstand de beste manier om de kans op een inbraak te verkleinen. Laat bijvoorbeeld led-kaarsen branden. Houd je gordijnen geopend. Of plaats een waterkan met gevulde glazen op tafel. Hiermee zet je inbrekers op het verkeerde been. En is de kans groter dat ze jouw huis overslaan.
    Meer tips om te doen alsof je thuis bent lees je hier.
  • Sluit ramen en deuren.
    Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar sluit altijd je ramen en deuren. Ook als je maar even de deur uit bent. Voor het binnenhalen van je container bijvoorbeeld. Of wanneer je naar boven gaat voor het leeghalen van de wasmachine. Een inbreker is sneller dan je denkt. En heeft maar 3 minuten nodig om de buit binnen te halen.
  • Vraag je buren om hulp.
    Ga je een week op skivakantie? Of ben je vanwege een andere reden voor langere tijd van huis? Schakel dan de hulp van je buren in. Laat ze hun auto voor jouw deur of op de oprit parkeren. Vraag ze om de opgestapelde post op de deurmat weg te halen. En toets of ze een oogje in het zeil willen houden. Staan ze daar voor open? Zorg er dan wel voor dat de heggen en struiken rondom je huis gesnoeid zijn. Zo is je woning vanaf de straatkant goed zichtbaar voor je buurman of -vrouw. En tegelijkertijd ook voor andere omwonenden.

Anti-inbraakhulpmiddelen:

  • Gebruik een digitale videodeurbel.
    Een digitale videodeurbel aan de gevel van je woning. Steeds meer mensen zien er de voordelen van in. En dat is niet voor niets het geval. Want buiten dat het handig is om te weten wie er voor je deur staat, geeft het ook een gevoel van veiligheid. Belt er bijvoorbeeld een onbekende bij je aan? Dan bepaal je zelf of je de deur opendoet. En wanneer er zich een verdachte situatie voordoet, heb je die altijd op beeld staan.
  • Plaats een brievenbusafschermer.
    Je las het al; hengelen tegengaan begint bij het gebruiken van je sloten. Maar wil je nog minder risico lopen? Overweeg dan de plaatsing van een brievenbusafschermer. Deze speciale kap plaats je aan de binnenkant van de deur, over je brievenbus heen. Waardoor hengelen vrijwel onmogelijk is.
  • Kies voor gecertificeerd hang- en sluitwerk.
    De kerntrekmethode is een van meest voorkomende inbraaktechnieken. Ga daarom voor deurbeslagen met een 3 SKG-sterrencertificering. Deze zijn hiertegen opgewassen omdat ze uitgerust zijn met een kerntrekbeveiliging.

    3 op de 5 huizen in ons land heeft een onveilig voordeurslot. Ben je benieuwd hoe veilig dat van jou is? Wij ontwikkelden de Slotentool waarmee je dat ontdekt. Aan de hand van 5 vragen brengen we de situatie bij jou thuis in kaart. En geven we je vervolgens tips waarmee jij je voordeur veiliger maakt.
  • Plaats anti-inbraakstrips.
    Flipperen; bij deze insluipwijze schuift een inbreker een stevig stuk plastic tussen de deur en het kozijn, richting het slot. Om zo het sluitmechanisme van de voordeur eenvoudig open te duwen. Een anti-inbraakstrip voorkomt dit. De sluitnaad van de deur zit dan namelijk dicht aan de buitenkant. En daar krijgt niets of niemand dan meer iets tussen.
  • Kies voor verlichting met bewegingssensoren.
    Heb jij al automatische verlichting rondom je woning? Zoals een schemerschakelaar of een bewegingssensor bijvoorbeeld. Het is aan te raden want het schrikt inbrekers af. De lampen springen aan zodra ze beweging detecteren. En dat zet een indringer letterlijk in de schijnwerpers.
  • 'Pas op, hier waak ik'-bord ophangen.
    De 'Pas op, hier waak ik'-borden zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Of het dier ook daadwerkelijk aanwezig is? Dat blijft voor een insluiper altijd gissen. Maar alleen de gedachte kan al afschrikken. Zo'n bord kan voor een inbreker dus voldoende zijn om zijn poging te staken.
  • IJzeren barrièrestang monteren.
    Een metalen beveiligingsstang tussen de stijlen van een kozijn monteren. Het is ontzettend effectief tegen insluipers. Je verkleint hiermee de doorgang, van een toiletraam bijvoorbeeld.
  • Alarmsysteem aanleggen.
    Een alarm; het laat van zich horen met een luid signaal zodra er ongewenst bezoek je woning binnendringt. Die melding schrikt niet alleen de insluiper af. Het alarmeert tegelijkertijd ook jou en je buurtgenoten. Een heuse win-winsituatie dus.
  • Voeg bijzetsloten toe aan ramen en deuren.
    Een bijzetslot, je monteert hem op je raam of deur. En brengt hiermee een aanvullende beveiligingslaag toe aan je hang- en sluitwerk. Dit maakt het forceren van je deur lastiger.
  • Zet Whatsapp Buurtpreventie in.
    Met Whatsapp Buurtpreventie vorm je samen met je buren een front tegen inbrekers. Via een groepschat waarschuwen wijkgenoten elkaar over verdachte situaties op straat. Dit verkleint de slagingskans en vergroot de pakkans van criminelen.

    Controleer of er in jouw postcodegebied al een groep in de lucht is. Is dat het geval? Dan kun jij je hierbij aansluiten. Is er nog geen groep actief, dan zijn er 2 opties. Je sluit je aan bij een groep die binnen een straal van 500 meter rond je woning actief is. Of je begint zelf een nieuw initiatief. Meer weten? Lees ons artikel over WhatsApp BuurtPreventie.
  • Breng sluitkommen aan.
    Een sluitkom; misschien heb je er al eens van gehoord. Je monteert hem in je deurkozijn met als resultaat een betere vergrendeling van je slot. En dat is geen overbodige luxe om indringers buiten de deur te houden natuurlijk.
  • Slimme lampen aanschaffen.
    Overweeg de aanschaf van slimme verlichting. Hiermee bedien je op afstand de lampen in huis. Of laat je dit geheel automatisch verlopen door een vooraf ingesteld lichtschema. Ideaal, wanneer je met vakantie bent maar de indruk wilt wekken dat je thuis bent.

De balans opmaken.

Welke anti-inbraakmaatregelen, -trucs en -hulpmiddelen kun jij al afvinken? En welke nog niet? Ga met deze punten aan de slag voor meer inbraakveiligheid. Dan kun jij je focussen op wat belangrijk is: onbezorgd wonen in je eigen huis.

Verzekeren tegen inbraakschade.

Soms is een woninginbraak simpelweg niet te voorkomen. Of heb je gewoon een keer pech. Met onze Woonhuisverzekering verzeker je jouw huis tegen inbraakschade. En met de Inboedelverzekering is schade aan, of diefstal van je kostbare spullen verzekerd.

Waarom houdt Interpolis zich hiermee bezig?
Je huis is een plek voor ontspanning en waar je je fijn en veilig wilt voelen. Wij willen samen met jou zorgen voor een thuis met minder brand-, inbraak- en waterschade. Daarom geven wij je handige tips waarmee je de kans op die schades bij jou thuis verkleint. Als het gaat om woninginbraken, check je met de Interpolis InbraakBarometer het aantal inbraken en pogingen tot inbraak bij jou in de buurt van de laatste 3 maanden. Zo weet je altijd welk risico je loopt en wat je kunt doen om de kans op inbraak te verkleinen.