Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat thuiswerkende medewerkers mentaal en fysiek fit blijven?

Hoe kun je als ondernemer of leidinggevende je medewerkers helpen om fysiek en mentaal fit te blijven tijdens het werken op afstand? We gingen erover in gesprek met twee bedrijven en een productiviteitsexpert.

Thuiswerken blijft, zo blijkt uit onze Interpolis Bedrijvenmonitor. Bijna 60% van het groot-mkb en 45% van het klein-mkb zegt thuiswerken ook na de pandemie te blijven stimuleren. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de gezondheid en welzijn van personeel tijdens het thuiswerken. En over mogelijk verzuim, laten de ondernemers weten.

Jonge werknemers moeten nog leren werken

Leola de Vries is Chief People & Culture bij digital marketingbedrijf Storm Digital. Zelf is ze 33, een flink aantal van haar negentig collega’s zijn jonge twintigers en dertigers. Het team werkt grotendeels vanuit huis. Dat is nog best lastig, legt ze uit: ‘Jonge professionals moeten nog léren werken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met werkdruk? Je hebt daar rolmodellen voor nodig: ervaren collega’s waarvan je fysiek op de werkvloer afkijkt hoe zij het doen.’

Meer schermtijd leidt tot technostress

‘Creatief zijn vanachter je keukentafel is gewoon lastiger’, zegt Henk-Jan Verkaik. Als Head of Delivery bewaakt hij de kwaliteit van de dienstverlening bij Storm Digital. ‘Je zit soms als een zombie achter je scherm.’ Hij spreekt van technostress, de wetenschappelijke term voor een combinatie van minder sociale interactie, minder beweging en meer schermtijd.

De kracht van vragen stellen

Productiviteitsexpert Patrick Stastra adviseert ondernemers om proactief aan verbinding te werken en regelmatig te polsen hoe het met medewerkers gaat. Hij haalt een methode uit de duursport aan, Rate of Perceived Exertion (RPE). Sporters beantwoorden daarbij wekelijks vragen op zowel fysiek als mentaal vlak. Uit onderzoeken blijkt dat de gerichte en steeds terugkerende vragen sporters helpt om zelf beter te leren inschatten wat ze aankunnen. Organisaties kunnen via dergelijke terugkerende vragen beter inzicht krijgen in de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Vanuit zelfinzicht kunnen medewerkers en leidinggevenden gericht in gesprek gaan over samenwerken op afstand.

Geluk en productiviteit gaan samen

Geluk, productiviteit en vitaliteit gaan hand in hand, ziet productiviteitsexpert Patrick Stastra. ‘Steeds meer mensen doen ontspanningsoefeningen. Van meditatie tot een rustige wandeling. Stimuleer medewerkers om te visualiseren hoe zij de dag eruit willen laten zien. Wat staat er op de agenda, hoe ga je dat aanpakken? Wie zich goed voelt, kan meer bereiken, en andersom.’

Zo houdt een snelgroeiende start-up haar team op afstand fit en gezond

Het bedrijf Lightyear begon de verplichte thuiswerkperiode met 120 man personeel en komt straks misschien wel uit de lockdown met het dubbele aantal mensen. De start-up kwam voort uit een studententeam van TU Eindhoven dat deelnam aan de World Solar Challenge. Nu ontwikkelt Lightyear elektrische auto’s die zelf stroom opwekken met een geïntegreerd zonnedak.

Blij en fit blijven met de hulp van een chatbot

Lightyear koos voor een innovatieve insteek met het chatprogramma Daily Bot, dat op willekeurige momenten bij medewerkers incheckt en vraagt hoe ze zich mentaal en fysiek voelen. Zodra blijkt dat mensen niet goed in hun vel zitten, worden er binnen het bedrijf extra activiteiten georganiseerd. Medewerkers komen daarvoor zelf met ideeën. Bijvoorbeeld een Lightyear-logo wandeling of een handstand maken op een bijzondere plek. ‘We besteden veel aandacht aan ergonomie, met name voor de thuiswerkers. Met kromme rug boven een laptop zitten, is vragen om klachten. Daarom bieden we onze mensen graag een goed bureau, een goede stoel, een goed scherm – ook thuis’, vertelt Facilities & Vitality Manager Jet Rubingh.

Productiviteitsexpert Patrick Stastra geeft tips

In onderstaande podcast geeft Stastra praktische tips om productiever te kunnen werken. Hij gaat hierbij in op het thuiswerken, het geluksgevoel, het ‘nieuwe’ communiceren en uitdagingen van deze tijd.

 

Als het toch mis lijkt te gaan

Maar wat kan je als werkgever doen je als je merkt dat het een of meerdere personeelsleden alsnog teveel wordt? ‘De allereerste stap is het verkleinen van iemands takenpakket’, legt Patrick Stastra uit. ‘Neem de situatie serieus en bekijk wat er wel en niet mogelijk is. Neem verantwoordelijkheden weg en spreek bijvoorbeeld af dat iemand echt alleen binnen werktijd mail beantwoordt.’

Wat als een of meer medewerkers toch uitvallen? Wat komt er dan als ondernemer allemaal op je af? Daar geven we graag antwoord op. In dit artikel over ziekteverzuim staan tips en meer informatie.
Als onderneming wil je van betekenis zijn. Ook als het om een bijdrage aan een gezonde en duurzame toekomst gaat. Daar helpt Interpolis graag bij. Daarom faciliteren we gesprekken tussen ondernemers en werken we samen met bedrijven aan oplossingen om medewerkers fysiek en mentaal fit te houden. Waarom we dit belangrijk vinden? Je kunt er hier meer over lezen.