In 2020 werd gemeente Hof van Twente gehackt. Alles was weg. Burgemeester Ellen Nauta-van Moorsel deelt haar verhaal in een openhartig interview. Ze vertelt over de zwakke schakel en haar principiële aanpak.
Het interview met Ellen Nauta-van Moorsel liever beluisteren? Dat kan in de nieuwe podcastreeks van Interpolis en BNR: 'Crisis de baas'.
Direct sloeg de paniek toe, herinnert Nauta-Van Moorsel zich. 'Ik heb zelfs het woord ontreddering gebruikt. We konden nergens meer bij. Gaandeweg bleek dat we ook echt alles kwijt waren. Mensen liepen huilend door de gang.'
Nu zijn gemeenten niet alleen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het uitgeven van paspoorten en rijbewijzen, maar ook het verwerken van onder meer uitkeringen. Niet zo gek dus dat de hack zo hard aankwam bij de gemeenteambtenaren.
Wat intern wordt gecommuniceerd, wordt ook aan de buitenwereld verteld
De hackers eisten 50 bitcoins. Met de koers van toentertijd zo'n € 750.000,-. Nauta-Van Moorsel: 'Daar ben ik nogal principieel over: je doet geen zaken met criminelen. Kijk, als bedrijf kan ik me dat nog voorstellen, maar als overheid is dat onacceptabel.' Al zorgde ze wel dat er gesprekken met experts aan dat besluit vooraf gingen, om alle mogelijke argumenten en tegenargumenten op tafel te kunnen leggen.
Laten we ervan leren in plaats van elkaar veroordelen