Op een stormachtige zomerdag stort het dak van het stadion van voetbalclub AZ in. Gelukkig was er niemand aanwezig toen het gebeurde, maar als algemeen directeur moet je dan aan de bak. Robert Eenhoorn vertelt over alle beslissingen die volgden en het belang van goed advies.
In de serie 'Crisis de Baas' vertellen ondernemers over leiderschap in turbulente tijden: wat doe je als alles opeens op zijn kop komt te staan? De BNR reeks 'Crisis de Baas' is mede mogelijk gemaakt door Interpolis.
Het interview met Robert Eenhoorn liever beluisteren? Dat kan in de nieuwe podcastreeks van Interpolis en BNR: 'Crisis de baas'.
'Het eerste wat me te binnen schoot was dat we niet thuis speelden dat weekend. Het was geen wedstrijddag. En ook niet de dag voorafgaand aan een wedstrijddag, want dan zijn er ook altijd mensen met de voorbereidingen bezig. Tegelijkertijd weet je dat er alsnog iemand kon hebben gelopen.'
Nadat hij zelf direct naar het stadion was gespoed en een kijkje had genomen, wist Eenhoorn direct wat hem te doen stond: mensen met expertise opzoeken die de feiten boven tafel konden krijgen zodat er juiste beslissingen konden worden genomen.
De waardevolle relatie tussen de club en de supporters is te merken aan het percentage dat afzag van financiële compensatie die de voetbalclub vanwege de coronacrisis aanbood. Liefst 80% wilde geen geld voor het niet kunnen bijwonen van wedstrijden door de maatregelen.
Eenhoorn: 'Ik denk dat het komt doordat we alles eraan hebben gedaan om het de supporters zo gemakkelijk mogelijk te maken en dat zij dat ook zagen, dat we het zo goed mogelijk wilden oplossen. In contact blijven met de achterban is heel belangrijk.'
Het vervangen van het dak was niet verzekerd, maar samen met hoofdsponsor AFAS - van wie AZ nota bene net het stadion in eigendom had genomen - kwamen ze er financieel toch uit. Uiteindelijk zijn er zelfs 2.000 plekken bijgekomen, die bijdragen aan het verdienmodel. Ook is al rekening gehouden met toekomstige uitbreidingen.
Zijn sterkste moment als leider was naar eigen zeggen het stukje 'powerplay' naar de gemeente toe, aldus de algemeen directeur. 'Het was het moment dat we weer veilig in het stadion konden spelen, maar de gemeente toch weer nieuwe dingen naar voren haalden die dat belemmerden.'
'Het algehele gevoel was dat het niet om veiligheid ging, maar om het gegeven dat ze op dat moment gewoon die wedstrijd niet wilden hebben. Nou ja, dan ga je een andere weg bewandelen.' Robert Eenhoorn vertelt hoe hij, in overleg, besloot om de situatie via hun eigen social media-kanaal kenbaar te maken.
'Toen is de zaak in een stroomversnelling geraakt en hoefden we nog maar een paar simpele dingen op te lossen. Zo konden we uiteindelijk toch op 15 december weer die eerste thuiswedstrijd tegen Ajax spelen.’