Elke DBC heeft een eigen tarief dat bestaat uit het salaris van de specialist en de kosten van het ziekenhuis. Voor bijna alle behandelingen maken ziekenhuizen prijsafspraken met de zorgverzekeraars, waardoor de prijzen per ziekenhuis kunnen verschillen. Alleen voor een klein deel van de zorg worden er door de NZa vaste prijzen vastgesteld, waar alle ziekenhuizen zich aan moeten houden. Dit is vooral voor ingewikkelde ingrepen.
De prijs van een DBC is een weergave van de gemiddelde kosten van het zorgtraject dat patiënten met dezelfde diagnose en behandeling hebben ondergaan. Er zijn patiënten die minder zorg nodig hebben dan gemiddeld. En er zijn patiënten die meer nodig hebben. Ze betalen allemaal dezelfde standaardprijs.
Het kan dus zo zijn dat je betaalt voor behandelingen of onderzoeken die je niet hebt gekregen. En die wel vallen binnen het behandeltraject zoals dat is vastgelegd in de DBC. Hierdoor kan een rekening onverwacht hoog uitvallen. In dat geval zou je een kleine ingreep beter zelf kunnen betalen. Bekijk ook informatie over de zorgnota op
www.zorgwijzer.nl.
Deze zorgverleners maken gebruik van DBC's:
- ziekenhuizen
- zelfstandige behandelcentra
- dialysecentra
- audiologische centra
- epilepsie-instellingen
- radiotherapeutische centra
- revalidatiecentra
- GGZ-instellingen