Wereldwijd wekken we steeds meer duurzame energie op. Via grote zon- en windparken op zee of naast de snelweg bijvoorbeeld. Maar ook steeds meer aan huis. Met de welbekende zonnepanelen op daken. En inmiddels ook met mini-windturbines in woonwijken. Die laatste variant is bezig met een snelle opmars. En dus gingen wij op onderzoek uit. Van de mogelijkheden en de benodigde vergunningen tot aan de kosten en opbrengsten; in dit artikel lees je alles over het opwekken van windenergie met een molen aan huis.
De ontwikkelingen voor een kleine windmolen zijn nog in volle gang. Het opwekken van windenergie aan huis staat nog in de kinderschoenen. Maar mogelijkheden zijn er wel degelijk. Zo heb je de keuze uit 2 typen: die met een horizontale en een verticale as. Wij lichten ze hieronder kort toe. Zo weet je meteen welke windturbine de beste optie voor jouw situatie is.
Met draaiende wieken aan een horizontale as is dit exemplaar precies zoals we de klassieke windmolen kennen. Alleen dan wel een paar maten kleiner, zodat hij naast je huis of op je dak past. De optimale stand van deze traditionele windmolen is met de wieken naar de wind toe. Hij presteert ook het beste in landelijke gebieden, zoals op een open veld. En werkt minder goed in een onrustige omgeving. Dit omdat de molen dan telkens opnieuw naar de optimale stand moet zoeken.
Leuk en aardig, zo'n molen op je dak of in je achtertuin. Maar waarom zou je eigenlijk? En waar moet jouw woonomgeving aan voldoen? We sommen hieronder een aantal zaken voor je op:
Je leest het: de locatie voor een windmolen moet aan een lijst met voorwaarden voldoen. Hierdoor zijn veel huizen in Nederland ongeschikt. Daarbij komt dat de mini-windmolens zichzelf niet terugverdienen. Zelfs niet bij een optimale opbrengst. De aanschaf van een kleine turbine doe je dus vooral uit milieuoverwegingen, en niet vanuit financieel perspectief.
Dat het nú niet rendabel is, wil trouwens niet zeggen dat dit in de toekomst ook zo blijft. Want zoals al eerder gezegd: het opwekken van windenergie aan huis is iets nieuws. En de ontwikkelingen zijn in volle gang. Het rendement zal naar verwachting dan ook steeds verder worden verbeterd.
Wil je windenergie stimuleren? En er tegelijkertijd niet op toeleggen? Dan kun je op dit moment het beste kiezen voor 'winddelen'. Via een windenergieproject koop je dan een stukje windmolen op afstand. Waarbij je samen met medemoleneigenaren groene energie opwekt en deelt. Liever aan de slag met zonne-energie? Het plaatsen van zonnepanelen is dan de weg naar succes. En kies je voor de combinatie met een groen dak? Dan kun je nóg meer energie opwekken. Lees meer over energie opwekken met zonnepanelen en een sedum dak.