Sinds 1 juli 2022 zijn ze verplicht in ieder huis; rookmelders. Sinds 2003 was dat in nieuwbouwwoningen al het geval. Maar nu is een melder op iedere verdieping ook voor bestaande bouw de norm. Moet jij nog op pad om aan de nieuwe verplichting te voldoen? En wil je graag wat advies inwinnen? In dit artikel vertellen we je waar op moet letten bij het aanschaffen van een rookmelder.
In veel woningen hangen de melders nog niet op hun plek. "In ons land worden er al jaren veel verkocht", zo vertelt Michielsen. "Maar veel exemplaren verdwijnen in de kast. Of ze worden 'tijdelijk' weggelegd in afwachting van een nieuwe batterij, die er vervolgens nooit meer komt." Ook wanneer ze wel op hun plek hangen gaat het vaak mis. "Er zijn er misschien wel miljoenen die al veel te oud zijn en niet meer goed werken. In theorie wordt dan voldaan aan de verplichting. Maar het zorgt absoluut niet voor brandveiligheid in huis."
Welke rookmelder je het beste kunt kopen, hangt vooral af van jouw persoonlijke situatie. Een miskoop doen kan eigenlijk niet. Want in principe zijn alle melders voldoende veilig, zo laat de expert weten. "Alle melders die op de Nederlandse markt verschijnen, zijn NEN 14604-gecertificeerd. De fabriek toonde dan eenmalig aan dat hun rookmelders aan alle eisen voldoen." Het is vooral de gebruiker die het apparaat onveilig kan maken, zo legt ze uit. "Door hem niet of op een onjuiste plek op te hangen. Of door de melder onvoldoende schoon te maken, bijvoorbeeld. Wil je echt voor veilig gaan? Dan is het een kwestie van aanschaffen, plaatsen én onderhouden."
Ga je op pad voor het aanschaffen van melders? Dan merk je al snel dat de keuze reuze is. Van de standaardrookmelder tot gekoppelde exemplaren. Wij sommen de meest gekozen voor je op. En we vertellen je wat ze precies doen. Zo weet je meteen welke rookmelder de beste optie voor jou is:
Het begin is er: je weet nu welke rookmelders er te koop zijn. Ben jij van plan het helemaal veilig aan te pakken? Dan heeft Michielsen nog een aantal tips voor je. Zo weet je precies hoeveel en welke exemplaren jij het beste kunt kopen:
Jouw ideale rookmelders aangeschaft volgens de bovenstaande tips? En ze op de juiste manier opgehangen? Dan ben je er bijna. Het enige wat je dan nog moet doen is onderhoud plegen, zo nu en dan. In de vorm van een test, meestal maandelijks. "Maar", zo laat Michielsen weten, "de fabrikant adviseert je over de frequentie voor jouw specifieke exemplaar. Dat advies is leidend." Test je niet? "Dan raakt je batterij onder een bepaald spanningsniveau en verliest hij z'n werking. En dat heeft consequenties voor de brandveiligheid bij jou thuis. Dat herhaaldelijk testen is dus een belangrijk punt voor de productveiligheid. En ook een mooi moment om het onderwerp weer eens met je gezin te bespreken. Want weten jullie de vluchtroutes nog? En wie is waar verantwoordelijk voor?"
Ook een maandelijkse schoonmaakbeurt met behulp van de stofzuiger of een licht vochtige doek is essentieel, zo vertelt de expert. "Het voorkomt dat de melder opeens niet of niet goed meer werkt. Door een probleem met de statische lading, bijvoorbeeld. Of vanwege de detectie van een insect of stof." Dat schoonmaken is vaak het struikelblok, zo laat Michielsen weten. "Ik merk het zelf al: ook ik krijg af en toe vals alarm omdat ik te lang niet heb schoongemaakt. En dat terwijl brandveiligheid mijn werk is, en het eigenlijk maar 1 minuut van mijn tijd kost." Ze snapt dan ook dat het er bij veel Nederlanders bij inschiet. "Maar alsjeblieft, doe het wel. Want het kan levens redden."