Veiliger wonen door artificial intelligence

Artificial intelligence; ook wel AI of kunstmatige intelligentie genoemd. Het is dé techniek waarmee slimme systemen het menselijk brein nabootsen. En zichzelf ondertussen steeds slimmer maken. Dat klinkt erg ingewikkeld en ver van je bed misschien. Maar ook jij hebt waarschijnlijk al dagelijks met AI van doen. Jouw persoonlijke kijktips op Netflix bijvoorbeeld. Je slimme thermostaat. En jouw online zoekmachine. Toch is kunstmatige intelligentie er niet alleen voor het gemak. Er worden ook veel schades mee voorkomen. Wij vertellen je er meer over.

De komst van AI leidt tot ander gebruik van woningen. Slimme berekeningen zorgen bijvoorbeeld voor beter en op tijd gepleegd onderhoud. Dit helpt inbraak-, water- en brandschades voorkomen. En het maakt dat we langer veilig thuis kunnen wonen. Neem bijvoorbeeld een slimme thermostaat. Hiermee stel je niet alleen de temperatuur in huis op afstand in. Het apparaat geeft ook een melding zodra de waterdruk in de cv-installatie te laag is of als er onderhoud nodig is. Artificial intelligence zorgt er zo voor dat je schade voorkomt en tijdig onderhoud pleegt. 

Wat de mogelijkheden op AI-vlak verder nog zijn? En wat ons in de toekomst te wachten staat? We gingen op onderzoek uit en delen de uitkomsten. Daarnaast spraken we met Jan-Willem Blank. Als data-analist bij Interpolis vertelt hij hoe kunstmatige intelligentie ingezet wordt om de kans op schades te verkleinen.

Zo werkt artificial intelligence

Geef AI-software data en het zoekt verbanden. Het ontdekt welke tv-series jij interessant vindt bijvoorbeeld. De tijden waarop jij je huis verwarmt. Of de websites die het beste passen bij jou en je online zoekopdracht. Computers voeren zo taken uit waarvoor wij mensen onze intelligentie moeten inzetten. De menselijke denkkracht wordt geautomatiseerd. En in een speciale code  – een algoritme – verwerkt. 

De systemen achter AI zijn zelflerend. Dat betekent dat ze op eigen houtje steeds slimmer worden. Want waar je ze eerst nog informatie moet ‘voeren’, verbeteren ze zichzelf gaandeweg. Draaien je systemen dus een periode op zo’n algoritme? Dan herkennen ze in de loop der tijd patronen in het gedrag van de gebruiker. De software speelt hierop in en lijkt zo dus zelf na te denken. Vandaar ook de benaming ‘slimme apparaten’.

De mogelijkheden bij jou in huis

Apparaten die zelf nadenken. Het duurt niet lang meer. De ontwikkelingen zijn nog in volle gang. Pas net van start, zou je zelfs kunnen zeggen. Maar de mogelijkheden zijn op dit moment al eindeloos. Wij zetten er een paar voor je op een rij:

  • Een deurbel met gezichtsherkenning
    Dankzij een camera zie je op je smartphone of tablet wie er voor de deur staat. En kun je op afstand in gesprek. Staat het gezicht in jouw ‘bekenden-database’? Dan geeft de deurbel bovendien meteen aan wie het is. Zo is de deur opendoen voor onbekenden er niet meer bij.
  • Een virtuele assistent
    Met een virtuele assistent in huis zet je jouw lampen op afstand aan en uit. Of je stelt zelf een tijdstip in waarop ze automatisch aanspringen. Duurzaam, want er blijft nooit onnodig licht branden. Maar vooral ook veilig. Want zo regel je de verlichting in huis bijvoorbeeld ook vanaf jouw vakantieadres. Het lijkt dan net alsof je gewoon thuis bent.

    Wil je meer lezen over inbraakpreventie? In dit artikel delen we 5 anti-inbraaktips. 
  • Een slimme thermostaat
    Met een slimme thermostaat regel je de temperatuur in huis op afstand. Beschikt het apparaat ook over een zelflerende functie? Dan past hij de temperatuur in huis na verloop van tijd automatisch aan. De thermostaat herkent jouw leefpatroon en wordt zo steeds slimmer. Hij leert wanneer je thuis bent en wanneer niet. En past de verwarming hierop aan. Staat er ergens een raam open? Ook dat ziet hij niet over het hoofd. Met een seintje word je hierover geïnformeerd. Dit houdt niet alleen inbrekers buiten de deur, ook de kou. En dat scheelt aanzienlijk in je energiekosten. 
  • De zorgrobot
    Zorgrobots dragen bij aan de zorg voor ouderen in huis. Ze herinneren hen bijvoorbeeld aan het nemen van medicijnen. Of ze bieden een geheugensteun voor afspraken. De robot brengt ritme en structuur. Zo kan de eigenaar langer veilig thuis blijven wonen.

    Onlangs schreven we ook een artikel over toekomstbestendig wonen. Benieuwd of je woning klaar is voor jouw toekomst? Doe de 50Plus WoonTest
  • Slimme watersensoren
    Dit zijn sensoren die letterlijk nattigheid voelen. Plaats ze op een plek waar waterschade kan ontstaan. Op de grond in de keuken, badkamer of bij de wasmachine bijvoorbeeld. Of zet er een neer op het laagste punt in huis. De sensor waarschuwt als hij ‘natte voeten’ krijgt met een signaal naar je smartphone of tablet. Zo kun jij snel handelen om waterschade te voorkomen. 
 

Interpolis maakt gebruik van artificial intelligence

Ook achter de schermen bij Interpolis houden we ons met artificial intelligence bezig. Dit om de kans op schades bij onze klanten op allerlei manieren te verkleinen. Jan-Willem Blank is lid van onze zogenoemde AI-werkgroep. Samen met collega's ontwikkelde hij de InbraakBarometer; een tool die het inbraakrisico in een postcodegebied berekent. 'Dit systeem is een mooi voorbeeld van kunstmatige intelligentie in huis. Want de barometer combineert automatisch informatie over onder meer het soort woonwijk, de gemiddelde leeftijd van bewoners, het aantal auto’s, schoolvakanties en weerskenmerken op een bepaalde plek en een bepaald moment. Het systeem zet hier automatisch de inbraakhistorie van de afgelopen 10 jaar tegenover. Daar komt vervolgens een bepaalde risicocategorie uit voort.'

De InbraakBarometer is niet het enige hulpmiddel dat Interpolis met behulp van AI ontwikkelde. Ook de AutodiefstalBarometer is zo'n voorbeeld. 'En er komen nog 2 nieuwe varianten aan. Een die het risico op diefstal ín je auto inschat. En de ander berekent de kans op diefstal van je fiets. Daarnaast we zijn onze slotentool aan het automatiseren. Zodat het systeem enkel aan de hand van een foto kan bepalen hoe veilig jouw deurslot is. Artificial intelligence is dan ontzettend behulpzaam. Je stopt gegevens in het systeem. En het systeem creëert er iets mee. Door onze kennis beschikbaar te stellen, voorkomen we een hoop leed. En dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen.'

Dromen voor de toekomst

De ultieme AI-aanvulling op preventiegebied? Jan-Willem hoopt nog eens een hulpmiddel te ontwikkelen die het meest waarschijnlijke type schade in de specifieke situatie van een klant berekent. Op basis van het type woning bijvoorbeeld, de woonomgeving, gezinssamenstelling, enzovoort. ‘En dat je dan automatisch een overzicht ontvangt van alles wat je kunt doen om de risico’s te beperken. Dat lijkt me geweldig!’

Zo’n volledig profiel mag dan een toekomstdroom van hem zijn, hij is er eigenlijk al een aan het bouwen. Via een samenwerking met Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. 'We zijn samen een proef gestart om brandrisicoprofielen voor woningen op te stellen. Gebaseerd op de samenstelling van het huishouden, aanrijtijden van de brandweer, de bereikbaarheid van de woning, noem maar op. Deelnemers aan het proefproject beantwoorden een aantal vragen. Het systeem combineert het met bestaande informatie. En wat volgt is een uitspraak over de kansen en bedreigingen op brandpreventiegebied', zo stelt de expert. 'De brandweer heeft de benodigde gegevens, wij de ervaring met het delen van kennis. Samen hopen we de brandveiligheid in Nederlandse woningen te verbeteren. Door onze klanten aan te sporen tot actie. Maar ook door de werkwijze van de brandweer aan te passen aan de hand van de verkregen informatie.’

Aan de slag met artificial intelligence in je woning

Je leest het: AI is een bijzonder breed onderwerp met volop mogelijkheden. Voor het voorkomen van schades. Het klaarmaken van je woning voor je oude dag. Of om het jezelf gewoon wat makkelijker te maken, zo nu en dan. Wil jij er ook mee aan de slag? Overweeg dan eens een van de genoemde toepassingen in dit artikel. Wij zijn benieuwd wat jouw voorkeur heeft!

Meedoen aan de proef?

Woon je in deze regio en wil je bijdragen aan de proef van Interpolis en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland over brandprofielen? Dat komt mooi uit. Want hoe meer gegevens we aan het AI-systeem kunnen ‘voeren’, hoe bruikbaarder de uitkomsten zijn. Geef je op via slimthuis@interpolis.nl.