Top 3 waterschades en hoe ze te voorkomen

Weer of geen weer, bij Interpolis komen dagelijks de nodige claims binnen. Op het gebied van inbraak, brand én waterschade. In dit artikel vertelt schade-expert Particulier Marcel Swanink over de 3 meest geclaimde waterschades. En over de te nemen maatregelen om ze te voorkomen en beperken. Want 1 ding staat als een paal boven water: met wat extra maatregelen voorkom je een hoop leed.

De waterschades die het vaakst bij ons worden gemeld, hebben te maken met:

  1. neerslag
  2. kapotte waterleidingen en sanitair
  3. defecte rioolbuizen

'Neerslag staat vooralsnog met stip op nummer 1', zo laat schade-expert Marcel Swanink weten. Ook lekkende koperen leidingen staan volgens haar in de top 3. 'In nieuwbouwhuizen wordt met kunststof gewerkt. Maar de metalen leidingen in oudere woningen zijn vaak ook nog eens ín de muren verwerkt. Zo is een lekkage door bijvoorbeeld corrosie niet meteen zichtbaar. En is openbreken vaak de enige optie voor herstel. Daarmee wordt het ook meteen een flinke kostenpost.'

Hoe waterschades te voorkomen?

Helaas is niet iedere waterschade te voorkomen. Want al tref je nog zo veel maatregelen, er kan altijd iets misgaan. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de kans op een waterballet te verkleinen. Dat is ook voor de schades in de genoemde top 3 het geval. Hieronder vind je enkele preventietips. En adviezen om het leed te beperken in geval van nood.

1. Waterschade door neerslag voorkomen

  • Controleer je woning elk jaar op losliggende dakpannen.
  • Inspecteer regelmatig de nok van je dak. Let daarbij vooral op losliggende vorsten en scheuren in de specie.
  • Ook goed om met regelmaat te bekijken: de loodslabben van de schoorsteen. Sluiten ze nog goed op de dakpannen en muren aan?
  • Maak de goten van je dak geregeld schoon. Zo kan het hemelwater gemakkelijk richting de afvoer blijven stromen.
  • Werk met bladvangers in de goot en speciale bladafscheiders in de regenpijp, en leeg ze zo nu en dan. Dat voorkomt verstoppingen.
  • Voer jaarlijks een controle uit van jouw plat dak en de bedekking ervan. Let dan vooral op scheuren en gaten in het dakleer. Die kunnen namelijk ontstaan door uitdroging van het materiaal.
  • Controleer de loodaansluitingen van je plat dak. Ontdek je dat er regenwater achter het lood jouw huis kan binnendringen? Neem dan meteen contact op met een gecertificeerd dakdekker.
  • Verdiep je eens in de voordelen van een groen dak. Het sedum op zo’n dak houdt tijdens een flinke regenbui water vast. Hierdoor ontlast je je goten en riool en neemt de kans op waterschades aan je woning dus af.
  • Vergroen je tuin. Dat betekent tegels eruit, groen erin.
  • Laat je zonnepanelen plaatsen? Kies altijd voor een dakinspectie vooraf.

Is er al sprake van binnendringend water?

  • Als je last hebt van binnendringend water, dan is het belangrijk dat de schade zo snel mogelijk wordt gemeld en gerepareerd.
  • In de tussentijd is het zaak het lek tijdelijk af te dichten met een zeil of dakpannen terug te leggen. En emmers te plaatsen op de plekken waar het water het huis binnenkomt. Schakel bij een plat dak direct een dakdekker in om een noodvoorziening te laten treffen.

2. Schades door kapotte waterleidingen en sanitair voorkomen

  • Controleer met regelmaat de watermeter op een moment dat je géén water gebruikt. Loopt of draait de meter wel, dan kan er sprake zijn van een lekkage.
  • Ga je een weekend weg? Of op vakantie? Met de thermostaat op 12 graden voorkom je bevriezing van de leidingen bij (onverwachte) vrieskou. Want bevroren water zet uit, en kan voor scheurvorming zorgen.

Voor het vaststellen van lekkages zijn veel mogelijkheden te benoemen. Daarmee voorkom je ze niet, maar merk je ze wel eerder op. Waardoor je gevolgschades beperkt.

  • Plaats watersensoren op plekken waar lekkages kunnen ontstaan. Zo gaat er meteen een alarm af zodra er vocht gemeten wordt.
  • Natte plekken op muren of plafonds zijn een teken dat er iets mis is gegaan. Zie je er een? Sluit de hoofdkraan meteen af en schakel een professional in.
  • Dan is er nog de lekbak voor onder de wasmachine, die bij een defect erger voorkomt.
  • Gebruik een waterslot voor alle machines die op de waterleidingen aangesloten zijn. Zo’n slot zorgt ervoor dat er niet oneindig water naar je apparaat blijft stromen.
  • Een plotselinge lagere waterdruk – bijvoorbeeld als er minder water uit de kraan komt of als er weinig water beschikbaar is bij het doorspoelen van je toilet – is een reden om de watermeter te inspecteren en zo nodig de hoofdkraan tijdelijk af te sluiten. Op waterleidingen staat druk. Snel handelen kan veel problemen schelen.
  • Verwijder lekkagevocht zo mogelijk met doeken. Of zuig het water op met een speciale waterzuiger.

3. Schades door defecte afvoerleidingen voorkomen

  • Laat oude rioolleidingen preventief vervangen.
  • Spoel nooit harde voorwerpen of schadelijke stoffen door het toilet. Wat wel en niet mag? We schreven er eerder al over.
  • Een nieuwe wasmachine, droger of vaatwasser geïnstalleerd? Zorg dat alle afvoerslangen goed in de afvoerleiding vastzitten.
  • Een slecht doorlopende afvoer kun je het beste vroegtijdig laten aanpakken door een loodgietersbedrijf.

Erger voorkomen als er toch iets misgaat?

  • Bel met Interpolis, zodat wij kunnen beoordelen wat op dat moment de beste aanpak is. Een bouwbedrijf langs laten komen bijvoorbeeld, voor het vervangen van je riolering. Of een schoonmaakbedrijf voor het vakkundig opruimen van het water.

Hulp bij afwikkeling

Maak je telefonisch of via de website melding van een waterschade, dan neemt een medewerker de melding op en wordt de dekking beoordeeld. Vervolgens kijken we gelijk mee: wat is er nu nodig? Een bouwbedrijf dat herstelwerkzaamheden uit komt voeren? Of een bedrijf dat droogapparatuur plaatst? We pakken het probleem bij de kern aan. En beperken de schade waar mogelijk. 

Swanink: 'Het is dan zaak om altijd zo snel mogelijk een melding te maken. En om zelf de eerdergenoemde schadebeperkende maatregelen te nemen. Zie je gele plekken op het plafond van je uitbouw bijvoorbeeld? Dan kun je niet eerst nog op vakantie of de andere zaken op je lijst afvinken. Alleen door samen snel te handelen houden we de problemen in toom.'

Verzeker je tegen waterschade

Zeker weten dat je goed verzekerd bent tegen schades als gevolg van water? Met de woonhuis- en inboedelverzekering van Interpolis kun je opgelucht ademhalen. Lees er alles over.