Weer of geen weer, bij Interpolis komen dagelijks de nodige claims binnen. Op het gebied van inbraak, brand én waterschade. In dit artikel vertelt schade-expert Particulier Marcel Swanink over de 3 meest geclaimde waterschades. En over de te nemen maatregelen om ze te voorkomen en beperken. Want 1 ding staat als een paal boven water: met wat extra maatregelen voorkom je een hoop leed.
De waterschades die het vaakst bij ons worden gemeld, hebben te maken met:
'Neerslag staat vooralsnog met stip op nummer 1', zo laat schade-expert Marcel Swanink weten. Ook lekkende koperen leidingen staan volgens haar in de top 3. 'In nieuwbouwhuizen wordt met kunststof gewerkt. Maar de metalen leidingen in oudere woningen zijn vaak ook nog eens ín de muren verwerkt. Zo is een lekkage door bijvoorbeeld corrosie niet meteen zichtbaar. En is openbreken vaak de enige optie voor herstel. Daarmee wordt het ook meteen een flinke kostenpost.'
Helaas is niet iedere waterschade te voorkomen. Want al tref je nog zo veel maatregelen, er kan altijd iets misgaan. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de kans op een waterballet te verkleinen. Dat is ook voor de schades in de genoemde top 3 het geval. Hieronder vind je enkele preventietips. En adviezen om het leed te beperken in geval van nood.
1. Waterschade door neerslag voorkomen
Is er al sprake van binnendringend water?
2. Schades door kapotte waterleidingen en sanitair voorkomen
Voor het vaststellen van lekkages zijn veel mogelijkheden te benoemen. Daarmee voorkom je ze niet, maar merk je ze wel eerder op. Waardoor je gevolgschades beperkt.
3. Schades door defecte afvoerleidingen voorkomen
Erger voorkomen als er toch iets misgaat?