Stappenplan: zo maak jij je huis herfstklaar 

Niets is zo fijn als lekker warm binnen zitten tijdens een flinke herfstbui. Een kop thee erbij en genieten van de sfeer. Als je woning tegen het herfstweer is opgewassen tenminste. Want achterstallig onderhoud kan leiden tot vervelende schades en lekkages. Wij vertellen je hoe je jouw woning voorbereidt op de natte, koude maanden. In slechts enkele stappen maak jij je huis helemaal herfstklaar.

De Nederlandse herfst kent vele vormen

Van heerlijke nazomeravonden tot aan flinke buien en noodweer. Rukwinden, omgevallen bomen, losse takken en hevige regenval veroorzaken ieder jaar weer flinke schades aan Nederlandse woningen. Maar ook een dakgoot vol bladeren en vuil kan opeens de oorzaak van overlast zijn. Wil jij er warmpjes en droog bij zitten tijdens dit natte en winderige seizoen? Gebruik dan de onderstaande checklist en maak je huis klaar voor de herfst.

Controleer je dakpannen

Kapotte dakbedekking en scheve dakpannen kunnen leiden tot vervelende lekkages en waterschade. Controleer daarom met enige regelmaat of alle pannen nog heel zijn, er netjes uitzien en goed op elkaar aansluiten. Dit doe je bijvoorbeeld met een verrekijker vanuit de tuin of je dakraam. Of, als je ervaring en een niet al te hoog dak hebt, met een ladder. Kijk ook of je nokvorsten (dit zijn de speciale, halfronde dakpannen bovenop jouw schuine dak) nog in een rechte lijn liggen. Zo niet, dan krijgt de wind er misschien vat op. Met allerlei mogelijke schades als risico.

Controleer de loodslabben

Misschien moest je even fronsen bij de term ‘loodslabben’. Geen nood, je bent niet de enige. Een loodslabbe is een strook lood die een waterdichte aansluiting maakt tussen bijvoorbeeld een schoorsteen of dakkapel en het dak. Tegenwoordig zijn ze er ook in kunststof, maar de werking blijft gelijk. Loodslabben moeten goed aansluiten voor een optimaal resultaat. Ook dat is vanaf de grond met een verrekijker te zien. Sluiten de uiteinden niet goed meer aan? Schakel dan een aannemer in om de loodslabben te repareren.

Reinig je dakgoot

Maak je jouw dakgoot regelmatig schoon? Dat is geen overbodige luxe. Want een verstopte afvoer kan tot overstromingen en drek langs de muren van je woning leiden. Gelukkig is dat leed vrij eenvoudig te voorkomen door gevallen bladeren en takjes op tijd te verwijderen. Het advies luidt om dit 1 keer per jaar te doen. Maar woon je in een boomrijke omgeving, dan raden we 2 keer per jaar aan.
Regenwater dat op een plat dak blijft liggen

Maak je boldraadroosters schoon

Heb je boldraadroosters bij de instroom van jouw regenpijp? Dan verzamelen zich daar gaandeweg een hoop bladeren en ander vuil. Het rooster voorkomt dat alles in het riool terechtkomt of op weg daarnaartoe tot verstoppingen leidt. Door het rooster schoon te maken, begin je met een schone lei en wordt regenwater weer netjes afgevoerd. Boldraadroosters worden ook gebruikt in de afvoeren van platte daken. Leeg ze ook dan met regelmaat. In het beste geval volstaat een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar of dat voldoende is, hangt af van omgevingsfactoren. Zoals de aanwezigheid van bomen.

Heb je een plat dak? Maak dit vrij van takken en vuil

Harde wind of een flinke storm kan een hoop troep op je platte dak opleveren. Met takken en bladeren in de afvoer tot gevolg. Maar heb je kiezels op je dak liggen, dan vormt ook zand mogelijk een probleem. Er kan plantengroei door ontstaan, waarbij de wortels in kleine kiertjes van de dakbedekking gaan groeien. En dat leidt weer tot vervelende lekkages. Er zijn veel varianten van een plat dak, maar bij alle soorten geldt hetzelfde advies: verwijder takken, vuil en onbedoelde plantengroei. En heb aandacht voor rare situaties. Houd dus je ogen open en wees alert op dat wat er niet hoort te zijn. 

Controleer buitenmuren op nattigheid

De laatste tip, maar zeker niet de minst belangrijke: controleer je buitenmuren op nattigheid. Want de muren onder je dakgoot behoren droog te zijn. Zo niet, dan lekt er iets. Door een verkeerd liggende dakpan of een goot die lekt bijvoorbeeld. Plan hiervoor een inspectie in. Een specialist onderzoekt dan waar de nattigheid vandaan komt en hoe het zo snel mogelijk verholpen kan worden.

Stuit je op scheefliggende dakpannen, vochtige buitenmuren of vuil in je dakgoot?

Er zijn bedrijven die je probleem vakkundig en snel verhelpen. Ben je niet gewend aan grote hoogtes of werken op een ladder, dan is dat een uitkomst. Daarbij zijn sommige klussen ook erg specialistisch van aard. Ben je handig en durf je zelf je dak op? Bijvoorbeeld voor het leeghalen van je boldraadroosters? Zorg dan voor goed materiaal. Want een metalen ladder tegen een zinken dakgoot gaat bijvoorbeeld makkelijk schuiven. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: veiligheid eerst!

Verzeker schade die ontstaat door water, brand, inbraak of storm

Een lekkage aan je dak, een ruitbreuk of stormschade aan je schutting. Je denkt er liever niet aan, maar je kunt ermee te maken krijgen. Met de Interpolis Woonverzekering verzeker je jouw woning voor schade die ontstaat door water, brand, inbraak of storm.