Slim, slimmer, slimst: waterschade voorkomen

Waterschade in je woning? Liever niet natuurlijk. Gelukkig is er van alles mogelijk om het te voorkomen. Van kleine aanpassingen tot aan de slimste gadgets; wij zetten de opties voor je onder elkaar. Met welke tips ga jij aan de slag?

Waterschades kunnen iedereen overkomen.

Een waterballet bij de wasmachine, een lekkende regenpijp of een volgelopen kelder. Het zijn vervelende verrassingen die je liever aan je voorbij laat gaan. Maar gelukkig zijn waterschades als deze tot op zekere hoogte te vermijden. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Om de mogelijkheden overzichtelijk te houden, verdelen we onze adviezen in de categorieën 'slim', 'slimmer' en 'slimst'. Van kleine handigheidjes tot aan de meest geavanceerde gadgets voor de doorgewinterde preventie-expert dus. Zo vind je gegarandeerd tips waar jij mee uit de voeten kunt. Succes!

Slim: kleine aanpassingen en handige tools.

  • Laat een terugslagklep installeren.
    Bij extreme regenval neemt de druk op de gemeentelijke riolering toe. Soms kan het riool al dat water niet aan. Het wordt in zo’n geval terug naar boven gedrukt, en kan dan via de wc je huis in stromen. Een terugslagklep voorkomt dit. Heeft de afvoer naar jouw toilet nog geen terugslagbeveiliging? Overweeg dan om er een te laten installeren door een loodgieter.
  • Gebruik een waterslot bij de was- en vaatwasmachine.
    Een waterslot is een vorm van beveiliging tussen de kraan en de toevoerslang. De beveiligingsklep sluit de watertoevoer af wanneer een vooraf ingestelde hoeveelheid bereikt is. Zo voorkom je dat bij lekkage water uit de kraan blijft stromen. Bij sommige apparaten is het slot al standaard ingebouwd. Zo niet, dan kun je een los exemplaar overwegen.
  • Toevoerslangen met slangbeveiliging gebruiken.
    Het is verstandig om voor watergrootverbruikers zoals je wasmachine of vaatwasser enkel toevoerslangen met slangbeveiliging te gebruiken. Deze exemplaren hebben een binnen- en een buitenslang. Zo heb je bij een lekkage aan een van de lagen niet meteen een waterballet te pakken.
  • Bescherm je afvoer met een zeefje.
    Of het nu om etensresten in je gootsteen in de keuken of om de haren in je doucheputje gaat; met een zeefje houd je het vuil eenvoudigweg uit je afvoer. Je hebt ze in alle soorten, maten en materialen. Zo is er dus altijd een te vinden die op jouw afvoer past.
  • Gebruik een ontstoppingsveer voor je gootsteen.
    Naast de overlast en bijbehorende stank, kunnen verstoppingen ook tot vervelende waterschades leiden. Gelukkig is daar de ontstoppingsveer; een flexibele ijzeren kabel die je in de afvoeropening steekt. Stuit je op de verstopping? Door eerst te draaien en vervolgens te duwen en trekken, wordt de blokkade losgemaakt. Trek de veer vervolgens voorzichtig uit de afvoer. En zet de kraan aan om te testen of de leiding nu schoon is.
  • Tap de buitenkraan af.
    Gaat het meerdere dagen achter elkaar vriezen? Dan is het slim om -indien je een buitenkraan hebt- deze af te tappen. Als je dat niet doet bestaat de kans dat het water bevriest, uitzet en dat daardoor het kraantje of de waterleiding barst. Dit doe je in 3 simpele stappen: 
    • Draai als eerste de stopkraan (deze zit binnen, niet buiten) dicht. Dat kan een hendel of draaiknop zijn. 
    • Draai daarna het groene, blauwe of zwarte kraantje dat eronder zit, open. Er loopt al een klein beetje water uit maar dit is nog niet genoeg.
    • Tot slot draai je de buitenkraan (of de kraan in kelder of schuur) helemaal open. Nu loopt het laatste restje water eruit. Het aftappen is klaar!

Slimmer: nét die stap extra met verschillende handigheden.

  • Gebruik een vulautomaat met regentonkraan.
    Een regenton gebruiken is altijd een goed idee. Om water te besparen, maar ook om het riool een beetje te ontlasten. En dan het liefst een exemplaar met een zogenoemde vulautomaat en een kraantje. Het kunststoffen vulhulpstuk zorgt dat het water weer terug de regenpijp in stroomt zodra de ton vol zit. Zo voorkom je dus overstromingen. En met een draaiknop erop kun je de buis openen of afsluiten. Handig voor wanneer het gaat vriezen.
  • Een lekbak onder de wasmachine plaatsen.
    Heb jij al een lekbak onder je wasmachine staan? Wanneer je een wat oudere machine hebt, is dat erg aan te raden. Je vormt op die manier een waterbeveiliging die in de nieuwste apparaten al is ingebouwd. Is er sprake van een slangbreuk of ander lek? Dan voorkomt de bak dat het water je huis in stroomt en je vloer aantast. Raadpleeg dus vooral even de handleiding van jouw machine. En ga zo nodig tot actie over.
  • Absorberende waterzakken klaarleggen.
    Een extra veiligheidsmaatregel: leg een absorberende waterzak in de buurt van je wasmachine (of vaatwasser) klaar. Ze zijn erg handzaam als ze nog niet met vocht in contact zijn geweest. Maar bij een lekkage absorberen de korrels snel grote hoeveelheden water en worden de zakken hard. Zo voorkom je dat het water zich naar andere plekken in huis verplaatst.
  • Plaats een bladvanger in de regenpijp.
    Ligt je dakgoot vol met bladeren en raakt het riool verstopt, dan kiest het water de weg van de minste weerstand. Grote kans dus dat jouw toilet vervolgens overloopt. Dit is gemakkelijk te voorkomen met een bladvanger in je regenpijp. Geregeld legen, en je hebt een zorg minder.
  • Een vogelschroot onder de dakvoet bevestigen.
    Een vogelschroot is simpel gezegd een stuk kunststof voor onder de dakvoet van je dak. Het voorkomt dat grotere vogels onder de dakpannen en het dakbeschot kruipen om er nesten te bouwen. Er is ook een variant waarmee kleinere vogels zoals de huismus nog wel welkom zijn; de vogelvide. Die is in samenwerking met Vogelbescherming Nederland ontwikkeld.

Slimst: grotere aanpassingen en de meest geavanceerde gadgets.

  • Wasmachine met ingebouwde bodemsensor.
    Is jouw wasmachine binnenkort aan vervanging toe? Overweeg dan een apparaat met ingebouwde bodemsensor. De sensor registreert vrijgekomen water en zet de machine dan automatisch uit. Wasmachines met bodemsensor hebben altijd een ingebouwde lekbak. En sommige modellen sluiten ook zelf automatisch de watertoevoer af. Daarmee worden een hoop maatregelen in 1 keer overbodig.
  • Gebruik een watermelder.
    Watermelders kunnen een hoop leed besparen. Je plaatst ze op de grond bij apparaten die veel water gebruiken, zoals de wasmachine of vaatwasser. Of zet ze neer op het laagste punt in huis. De sensoren detecteren vocht. Dus lekt het ergens, dan gaat er meteen een alarm af. Online zijn tal van slimme watermelders te vinden; die sturen ook een melding naar je smartphone. Zo ben je bij een lekkage in je woning altijd meteen op de hoogte.
  • Plaats een infiltratiekrat in je tuin.
    Groot liefhebber van wat tegels in je tuin en te weinig ruimte voor een regenton? Een infiltratiekrat onder je terras kan dan uitkomst bieden. Hemelwater wordt via een pijp of goot naar een ondergrondse opvangvoorziening geleid, en kan van daaruit langzaam in de grond wegzakken.
  • Een groen dak aanleggen.
    Ook een groen dak is een mooie manier om waterschades te voorkomen. De sedumplantjes nemen veel water op en houden het tijdelijk vast. Zo wordt het riool ontzien. Zo’n groen dak hoeft overigens geen klauwen met geld te kosten. Vanwege het duurzame karakter ervan kun je in veel gemeenten en bij waterschappen subsidie krijgen voor de aanleg. Lees meer over groene daken.
  • Plaats een regenwaterschutting.
    Een echte gadget voor de preventie-expert is de regenwaterschutting. Een soort regenton in de vorm van een schutting, die je aan je regenpijp koppelt. Via het kraantje in de wand kun je het opgevangen water voor de planten in je tuin gebruiken. Klein beginnen? Deze oplossing komt in modules en is dus gemakkelijk uit te breiden.

Welke tips ga jij gebruiken?

Zo… een hele rits aan mogelijkheden om veilig, duurzaam en onbezorgd te wonen. Nu zijn wij natuurlijk benieuwd: op welk preventieniveau stap jij in? En welke van deze tips ga jij ter harte nemen om waterschades in de toekomst te voorkomen? Laat het ons weten via klantenservice@interpolis.nl.

Dit artikel is het eerste van het drieluik 'Slim, slimmer, slimst' om schade aan je woning tegen te gaan. In het volgende deel lees je over tips om brandschade te voorkomen.