Slim, slimmer, slimst; tips om brandschade te voorkomen

Brand in je woning? Liever niet natuurlijk! Want het is niet alleen levensgevaarlijk en een bedreiging voor je waardevolle spullen. Brandschades zijn ook een enorme kostenpost. Gelukkig is er van alles mogelijk om brand te voorkomen. Van kleine aanpassingen tot aan de slimste gadgets; wij zetten de opties voor je op een rij. Welke raad neem jij ter harte?

Het zal je maar gebeuren; brand in je woning. Allereerst natuurlijk levensgevaarlijk. Maar ook een enorme kostenpost en een bedreiging voor jouw waardevolle spullen. Je kunt brand dus maar beter voorkomen. Wij zetten een aantal preventietips voor je op een rij.

Bij brandschade kun je vaak terugvallen op een inboedelverzekering  of woonhuisverzekering. Maar brand voorkomen is natuurlijk veel beter. We hebben onze adviezen in 3 verschillende categorieën ondergebracht. Van kleine handigheden tot aan de meest geavanceerde gadgets voor de doorgewinterde preventie-expert. Lekker overzichtelijk in 1 artikel. Zo zitten er altijd wel tips tegen brand tussen waar jij iets mee kunt.

Slim: kleine aanpassingen en handige tools.

  • Abonneer je op een schoorsteenveegservice.
    33% van de woningbranden begint in een schoorsteen. De deeltjes die na het stoken aan de binnenkant van de haard blijven zitten kunnen opnieuw vlam vatten. Een brand in de schoorsteen is lastig te blussen en kan overslaan naar andere delen van de woning. Omdat je zonder een schoon schoorsteenkanaal niet veilig kunt stoken, is een jaarlijks bezoek van een schoorsteenveger absoluut geen slecht idee. Abonneer je je op zo'n service, dan zit je goed. Je weet dat het onderhoud er dan niet bij inschiet. En het scheelt vaak ook nog in de kosten.

  • Overspanningsbeveiliging voor meterkast en stekkerblokken.
    Met overspanningsbeveiliging in je meterkast kun je schades aan je apparatuur en zelfs brand voorkomen. Bij blikseminslag bij jou in de buurt bijvoorbeeld. Want overspanningen hebben een bereik tot wel 2 kilometer vanaf het inslagpunt. De piekstroom die dan vrijkomt en het tot jouw meterkast brengt, wordt met behulp van de beveiliging afgevoerd. Erg verstandig om mee aan de slag te gaan dus.

    Er zijn ook overspanningsbeveiligers geïntegreerd in stekkerdozen te verkrijgen. Ze lijken op gewone stekkerblokken, maar voorkomen dat de maximale capaciteit wordt overschreden. Want overbelasting door te veel of te zware apparaten of een grote stroomstoot bij blikseminslag kan ook in een stekkerdoos tot kortsluiting en brand leiden. Wil je weten of jouw stekkerblokken beveiligd zijn tegen overspanning? Ze hebben dan meestal een 'protected'- of 'protection'-lampje dat brandt als ze in het stopcontact zitten. Ook het vaak aanwezige etiketje op de achterkant kan je verder helpen. 

  • Voer een woningcheck uit met de brandweer-app.
    De app 'Woningcheck' van de brandweer neemt je kamer voor kamer door je woning mee en stelt in iedere ruimte verschillende vragen. Aan de hand van beeld en tekst krijg je intussen uitleg over de mogelijke gevaren. En je ontvangt tips over hoe je de risico's verkleint. De applicatie zet vervolgens de kwetsbaarheden van jouw specifieke woning op een rij. En met een persoonlijke takenlijst weet je precies hoe je meters kunt gaan maken om brand te voorkomen.

Slimmer: nét die stap extra met verschillende handigheden.

  • Slimme, koppelbare rookmelders installeren.
    Bijna een derde van de Nederlanders laat zijn huis niet met een gerust gevoel achter. Vanwege de kans op inbraken. Maar ook vanwege mogelijke brandschades. Met de installatie van slimme, koppelbare rookmelders ondervang je dat laatste probleem. Want vanwege de koppeling met je telefoon krijg je een notificatie wanneer zo’n melder rook opmerkt. Waar je ook bent. Of de buren krijgen een seintje bij brand. Zo kunnen ze ingrijpen als jij niet thuis bent. Je bent er dus hoe dan ook vroeg bij en kunt op tijd de brandweer waarschuwen. Zo kun je brandschade beperken of de brand zelfs voorkomen.

  • Stap over op nepkaarsen.
    Kaarsen zijn de ultieme sfeermakers in huis. Maar hoe je het ook wendt of keert, brandgevaarlijk zijn ze wel. Wil je het effect van kaarsen, maar op een veilige manier? Stap dan over op led-kaarsen met een kunstmatige vlam. Vaak zó vormgegeven dat ze van een afstandje net echt lijken. En tevens effectief ter voorkoming van een inbraak als je ze laat branden als je niet thuis bent.

  • Gebruik brandvertragend impregneermiddel.
    Breekt er brand in je woning uit, dan zijn je gordijnen, vitrages en rieten stoelen voeding voor de vlammen. Behandel je ze met een brandvertragend impregneermiddel, dan ontvlammen die materialen pas veel later dan normaal. Het geeft je tijd om de brandweer te bellen en zo de schade te beperken. En om zo nodig te vluchten, uiteraard. Er zijn ook producten te koop die in de fabriek al geïmpregneerd zijn. Brandvertragende kunstkerstbomen en gordijnen bijvoorbeeld.

Slimst: grotere aanpassingen en de meest geavanceerde gadgets.

  • Investeer in een brandwerende kluis.
    Velen van ons hebben een inbraakwerende kluis. Voor waardevolle bezittingen of belangrijke documenten. Maar die kluizen mogen dan tegen inbrekers opgewassen zijn, een brand kan de spullen erin alsnog verwoesten. Investeer dus niet alleen in een inbraakwerend, maar ook in een brandwerend exemplaar.

  • Ontdoe je droger van stof met de ‘drogerstofslang’.
    Blijft er stof achter in je droger? Dan kan dat tot brand in het apparaat leiden. De wasdroger staat zelfs op nummer 1 als het om elektrische apparaten gaat die brand kunnen veroorzaken. Belangrijk dus dat je al het vrijgekomen stof regelmatig verwijdert. Want als je dit niet doet kan de droger zijn warmte niet kwijt en kan deze oververhit raken wat kan leiden tot brand. Het pluizenfilter − vaak in de deur of deuropening van de machine − is een bekend fenomeen. Maar met een 'drogerstofslang' kom je moeiteloos in alle hoeken en gaten en verwijder je echt ál het stof uit jouw machine. Je sluit de zuigmond met smalle slang makkelijk op je stofzuiger aan.

  • De brandblusser binnen handbereik.
    Brandblussers zijn essentieel voor de brandveiligheid in je woning. Je zou ze dus het liefste overal neerzetten. Maar een traditionele brandblusser centraal in je woonkamer ontsiert nogal. Een brandblusser in de vorm van een bruikbare bloemenvaas is een heel ander verhaal. Ontstaat er brand, dan blus je het vuur door 'm erin kapot te gooien. Jammer van de vaas, maar effectief om een beginnende brand te blussen. En daarmee een geweldige gadget voor de echte preventie-expert.

Welke tips ga jij gebruiken? 

Dat was weer een hele rits aan manieren om veiliger en onbezorgder te wonen. Laat je ons weten met welke van deze tips jij brandschade gaat bestrijden? Mail ons vooral via klantenservice@interpolis.nl. Wil je meer lezen over de Interpolis-dekking bij brandschade? Alles over onze woonhuisverzekering, vind je hier. Informatie over je inboedel verzekeren, lees je hier.

Tips voor brandveiligheid: brandveilig wonen doe je zo!