Op kamers gaan, waar moet je allemaal aan denken?

Het nieuwe studiejaar komt steeds dichterbij. Voor veel studenten in spé ook het moment om het ouderlijk nest te verlaten en op kamers te gaan. Heb je een fijne studentenkamer gevonden? Dan is er een aantal zaken om rekening mee te houden. Wij vertellen wat je nodig hebt als je op kamers gaat.

Als je als student voor het eerst op kamers gaat, breekt er een spannende tijd aan. Je krijgt te maken met een hoop nieuwe verantwoordelijkheden, maandelijkse huurkosten en andere vaste lasten zoals water, internet en elektriciteit. Wat je nog meer moet regelen als je op kamers gaat? Dat lees je in dit artikel. 

Verzeker je spullen en schade aan anderen.

Denk ook aan het verzekeren van de spullen in je studentenkamer. Er is een aantal studentenverzekeringen waar je aan kunt denken. Ten eerste een inboedelverzekering voor de spullen in je studentenkamer. Daarmee zijn je spullen, zoals je laptop, televisie, smartphone, meubels en kleding verzekerd tegen onder andere water, brand, storm en diefstal. Als student tot 25 jaar krijg je 20% korting op deze inboedelverzekering.

Ga je de deur uit? Denk dan aan een BuitenDeDeur verzekering; hiermee verzeker je schade, diefstal en verlies van spullen buiten je kamer. Óók de spullen die je van een medestudent of huisgenoot leent.

Overweeg daarnaast een aansprakelijkheidsverzekering voor studenten. Als je uitwonend bent voor studie, dan kun je verzekerd blijven op de polis van je ouders. Controleer wel of de juiste gezinssamenstelling op de polis staat. Daar vertellen we je meer over op onze pagina over op jezelf wonen. Stoot je per ongeluk koffie over de laptop van je studiegenoot, of valt je fiets tegen de auto van de buren, dan zijn de kosten van eventuele reparatie gedekt.

Overige studentenverzekeringen

Ben je 18 jaar geworden? Dan ben je ook verantwoordelijk voor je eigen zorgkosten. De studentenzorgverzekering ZorgCompact bestaat uit een basisverzekering en 1 aanvullende verzekering met tandzorg en fysiotherapie. In sommige gevallen heb je recht op zorgtoeslag, waardoor je tot wel € 110,- kunt terugkrijgen op je zorgpremie. Check of jij recht hebt op zorgtoeslag.

Ga je regelmatig op reis, of ben je van plan stage te lopen in het buitenland? Kies dan voor een reisverzekering voor studenten. De verzekering geldt ook voor een festival met overnachting en voor een weekendje weg in Nederland. Als student jonger dan 27 jaar ontvang je 25% korting op de doorlopende reisverzekering.

Verzeker je fiets.

In (studenten)steden waar veel fietsen staan is het risico op fietsendiefstal groot. Je kunt daarom kiezen voor een fietsverzekering. Wil je weten wanneer jouw fiets wel of niet verzekerd is bij diefstal? Lees het op onze pagina over de fietsverzekering

Tips voor de veiligheid van je studentenkamer en -huis

De tijd in je studentenkamer wil je natuurlijk wel veilig doorbrengen. Je kunt zelf een aantal veiligheidsmaatregelen treffen:

  • Zorg voor sloten met het SKG-keurmerk
    Om de kans op inbraak te verkleinen, is het belangrijk om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk. Check of de sloten van je studentenkamer en de (gezamenlijke) voordeur voldoen aan het SKG-keurmerk. Draai daarnaast elke keer als je je kamer of studentenhuis verlaat – ook al is het maar voor even – de deur op slot. Denk ook aan het afsluiten van ramen en deuren in de buurt van balkons. Meer anti-inbraaktips vind je hier.

  • Houd je aandacht bij het koken en wees voorzichtig met kaarsen
    Houd je aandacht bij het koken en draai het fornuis uit als je de keuken verlaat. Let ook goed op als je kaarsjes brandt. Zet deze niet op de vensterbank in de zon of in de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen of (tafel)kleden en blaas de kaarsen uit als je je kamer verlaat.

  • Onderhoud je rookmelders
    Zoals bij elke huurwoning geldt, ben je ook bij een studentenwoning deels verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Check voordat je de studentenwoning intrekt of er rookmelders hangen. Deze zijn sinds 1 juli 2022 namelijk verplicht. De verhuurder/huisbaas moet ervoor zorgen dat er voldoende werkende rookmelders aanwezig zijn, jij als huurder bent verantwoordelijk voor het onderhoud ervan, dus stof- en vuilvrij houden. In een studentenwoning is het aan te raden een rookmelder in de (slaap)kamer te hangen zodat je snel in actie kunt komen in geval van een (beginnende) brand. Lees alle tips voor het onderhouden van je rookmelder(s).

  • Gebruik originele opladers voor je elektrische apparaten
    Je hebt vaak meer apparaten met een accu in huis dan je denkt. Denk aan je smartphone, laptop, tablet, camera, elektrische tandenborstel of elektrische fiets. In dit artikel geven we tips voor het veilig opladen van deze apparaten.

  • Maak een vluchtplan
    Je wil er niet aan denken, maar in geval van brand moet je zo snel en veilig mogelijk je kamer en/of studentenhuis verlaten. Zorg daarom voor een vluchtplan. Stippel een route naar de voordeur of nooduitgang uit en test deze van tevoren. Stem de route af met eventuele huisgenoten zodat iedereen op de hoogte is. Meer weten over wat te doen bij brand? Lees dan de tips in dit artikel.