Dit is je huis over 20 jaar

Het huis van de toekomst gaat verder dan alleen technologische snufjes. Huizen worden steeds meer ‘productiebedrijven’ voor het opwekken van stroom en het kweken van je eigen groenten.

Sluit je ogen en reis 20 jaar de toekomst in, zo tot het jaar 2040

Beeld je nu in dat je voor je huis staat. Loop maar naar je voordeur. Nee, je hoeft niet te zoeken: die sleutel ga je niet vinden. Die heb je niet meer nodig. Je opent de deur op afstand, met een smart lock. Al zal dat in 2040 niet meer zo heten waarschijnlijk. Je vraagt je gordijnen om open of dicht te gaan en dat doen ze dan ook. De koelkast houdt zelf de voorraad bij, dus je zit nooit meer zonder melk, yoghurt of bier. Handig toch? Via je mobiel kun je de situatie thuis altijd en overal live bekijken.

Doe nu je ogen maar weer open. Zag je het voor je of klinkt het toch nog als toekomstmuziek? Veel van deze dingen zijn nu al mogelijk. Het huis van de toekomst gaat zelfs vele malen verder dan deze technologische snufjes.

Klimaatvriendelijk, slim én nodig

De groeiende bevolking en het veranderende klimaat, met extremere regenval, droogte en hitte, hebben effect op hoe we over 20 jaar wonen en leven. De verwachting is dat toekomstige huizen gemaakt worden van herbruikbare, natuurlijke materialen, zoals hout. Niet alleen omdat er meer schaarste is aan stenen en grondstoffen op oliebasis, maar ook omdat deze grondstoffen beter bestand zijn tegen het veranderende klimaat.

Huis als 3D-puzzel

De levensfase waarin jij je bevindt, bepaalt hoeveel ruimte je in huis nodig hebt. Als starter heb je genoeg aan een klein huis. Komen er kinderen, dan breid je het met een paar ruimtes uit. En weer wat jaren later, heb je juist weer minder ruimte nodig. Alle onderdelen van een huis worden straks in een fabriek geproduceerd. Op de plek waar je huis komt te staan, zet je al deze onderdelen als het ware als een 3D-puzzel in elkaar. Zie het als een bouwpakket. Je steekt vervolgens de stekkers in het stopcontact en… klaar is Kees!
Dak met zonnepanelen

APK voor je huis

De manier waarop we wonen verandert dus. Deze ontwikkelingen kun je vergelijken met die van de mobiele telefoon. Daar waar 20 jaar geleden bijna niemand er een ‘mobieltje’ had, heeft bijna iedereen nu een smartphone op zak. Het verschil zit ‘m in de systemen. Een telefoon draait op 1 besturingssysteem, een huis op meerdere. De voorspelling is dat alles in een huis straks ook op eenzelfde platform draait. Voor de installatie hiervan moet je betalen. Net als dat er in een auto een navigatiesysteem zit, maar dat je moet betalen om dit te activeren. Al deze technologie in huis vraagt om onderhoud, waardoor je huis straks jaarlijks een APK krijgt.

Zelf voedsel en stroom produceren

Het ziet ernaar uit dat we straks minder afhankelijk zijn van anderen voor onze energie- en voedselvoorziening. We gaan in de toekomst massaal andere energiebronnen gebruiken. Het gas raakt op en benzine is niet rendabel genoeg. Zonne-energie en wind gaan onze huizen in de toekomst verwarmen en koelen, auto’s opladen en andere huisapparaten van energie voorzien. Daarnaast wordt ons huis vergaand geautomatiseerd. Zo bevat een huis straks een soort boordcomputer die berekent wanneer de zon de meeste energie levert. Is dat punt bereikt, dan zet de computer huishoudelijke apparaten automatisch aan. Huizen worden dus steeds meer een soort productiebedrijf voor het opwekken van stroom en het kweken van eigen groenten.

De tijd zal het leren

Het huis van de toekomst: het klinkt allemaal leuk, maar het blijft natuurlijk gissen. Welke ontwikkelingen daadwerkelijk plaats gaan vinden, zal de toekomst uitwijzen.