Bescherm je woning tegen onweer- en bliksemschade.

Wanneer de lucht donker kleurt en de eerste donder klinkt, weten we dat er onweer of bliksem op komst is. Dit kan indrukwekkend zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee voor je woning, spullen, tuin en jezelf. Of het nu gaat om blikseminslag of wateroverlast: een goede voorbereiding helpt om ongelukken en schade te voorkomen. In dit artikel lees je onze belangrijkste veiligheidstips voor onweer en bliksem.

Blikseminslag kan leiden tot schade aan je woning of apparaten in huis.

Als de bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan. Het is daarom belangrijk om je woning te beveiligen met rookmelders. De meeste schades worden veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem slaat dan niet direct op je woning in, maar bijvoorbeeld in een boom in de buurt. Via leidingen in de grond kan de spanning zich dan naar jouw huis verplaatsen en doorslaan op je elektrische apparaten.

Bliksem kan ook direct op je huis inslaan. Dat kan leiden tot brand, ontzette muren of schade aan je dak of dakpannen. Blikseminslag zelf kun je helaas niet voorkomen, maar gelukkig zijn er wel manieren om de schade die het oplevert, te beperken.

De makkelijkste manier om de kans op schade te verkleinen is door bij aankomend onweer stekkers uit het stopcontact te halen. Maar ook: de aansluitingen van je vaste telefoon, router en de centrale antenne aansluiting. Sjak van Nieuwkuijk, Risico- en Preventie expert bij Interpolis adviseert om regelmatig een back-up te maken van de bestanden op je telefoon of laptop. 'Mocht het apparaat door bliksem beschadigen, dan zijn in ieder geval jouw bestanden veilig.'

Heb je veel gevoelige apparaten? Dan kun je ook overspannings­beveiligingen gebruiken, die beschermen tegen pieken in het stroomnet als gevolg van bliksem. De spullen in je huis verzeker je met onze inboedelverzekering.

Zorg voor goede bliksembeveiliging in je meterkast.

Een goede manier om het risico op overspanning te beperken, is door bliksembeveiliging in je meterkast te laten aanleggen. De beveiliging zorgt ervoor dat de hoge spanning die door de (indirecte) blikseminslag op het stroomnet komt, via de aarde wordt weggevoerd. De overspanning bereikt je apparaten dus niet. Zo voorkom je schade aan bijvoorbeeld je laptop of televisie. Met goede bliksembeveiliging in je meterkast is je huis ook beschermd als je zelf niet thuis bent. 

Plaats een bliksemafleider op je huis.

Bliksem slaat over het algemeen in op de hoogste plaatsen in een gebied. Ligt je woning in een omgeving waar geen of weinig hogere gebouwen, masten of bomen staan? Dan is het plaatsen van een bliksemafleider op je huis een verstandige zet. Zo verklein je de kans dat de bliksem op het dak zelf inslaat.

Neem deze maatregelen bij onweer.

Het is belangrijk om niet te wachten tot de onweersbui al boven je huis hangt, maar vooraf maatregelen te nemen. Met deze stappen zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Het is slim om bij dreigend weer het weerbericht in de gaten te houden. Apps en nieuwsberichten geven meestal tijdig waarschuwingen. Door de voorspellingen te volgen, kun je snel handelen en je voorbereiden.
  • Bij onweer kunnen harde windstoten schade aanrichten in je tuin. Losse voorwerpen zoals tuinmeubilair, plantenbakken of trampolines kunnen bij windstoten wegwaaien en gevaar veroorzaken. Zorg ervoor dat je alle losse objecten in de tuin op tijd vastzet of binnenhaalt. Vergeet ook niet om tijdens tuinonderhoud dode of zwakke takken van bomen te verwijderen, want bij een harde windvlaag of directe blikseminslag kunnen deze snel afbreken en schade aanrichten.
  • Zorg ervoor dat tijdens onweer alle ramen en deuren goed dicht zijn. Dit lijkt misschien een inkopper maar het beschermt niet alleen tegen de regen, maar ook tegen windstoten die vaak met een onweersbui gepaard gaan. Een klein open raam kan voldoende zijn om flinke schade te veroorzaken. Ontstaat er toch schade? We vertellen wat je kunt doen.

Zorg voor een veilige omgeving.

Mocht je tijdens het onweer buitenshuis zijn, blijf dan weg van open plekken zoals sportvelden, weilanden of andere grote, open gebieden. Bliksem zoekt vaak het hoogste punt, en op een open veld kun jij dat zijn. Vermijd ook bomen. Het kan verleidelijk zijn om onder een boom te schuilen, maar dit is gevaarlijk. Als bliksem inslaat, kunnen zware takken afbreken en is het risico op verwondingen groot. Zoek zo snel mogelijk een pand op waar je kunt schuilen (binnen dus).

Wat kun je doen bij schade?

Helaas is schade niet altijd te voorkomen. Met een inboedelverzekering zijn de spullen die in je huis staan, zoals de tv, computer en andere elektrische apparaten, verzekerd wanneer bliksem inslaat. Ook je kleding en meubels zijn verzekerd in het geval dat de blikseminslag brand veroorzaakt.

Met een woonhuisverzekering of opstalverzekering verzeker je schade aan je huis, tuin, garage en bijgebouwen door blikseminslag. Door blikseminslag kan er namelijk brand ontstaan, kunnen muren ontzet raken of kunnen er dakpannen van het dak vallen.