Wil je graag je eigen energie opwekken met zonnepanelen? Goed idee! In onderstaande video gaan we dieper in op waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen, hoe je ze onderhoudt, wat de kosten zijn en hoe je ze verzekert. Je kunt de belangrijkste informatie uit de video ook hieronder lezen.
De erkende installateur bekijkt tijdens de inspectie voorafgaand aan de installatie onder meer de draagkracht, kwaliteit, leeftijd en brandveiligheid van het dak. In geval van een plat dak controleert de installateur het dak ook op lekkages. Eventuele schades worden dan vooraf gerepareerd.
Ook de volgende zaken worden vooraf gecheckt:
De installateur bepaalt van tevoren samen met jou waar de omvormer gemonteerd wordt. Daarbij zijn er wel een aantal punten waar rekening mee gehouden wordt:
Denk tijdens de installatie aan een veilige bekabeling van de omvormer naar de zonnepanelen en de meterkast. Daarbij is het voor de veiligheid van belang dat de kabels buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren liggen.
Alle installaties aarden naar de huisinstallatie. Hierin zit een aardedraad. Mocht er onverhoopt een stroomdraad losraken, voorkomt deze dat je geëlektrocuteerd wordt als je de draad aanraakt. Belangrijk is dat er tijdens de installatie niet op de zonnepanelen wordt gestaan. Onnodige belasting van de panelen kan leiden tot microscheurtjes. Hierdoor kunnen de panelen op termijn kapot gaan of minder stroom opbrengen.
Plaats na de installatie een rookmelder in de buurt van de omvormer. Die waarschuwt je direct als er toch iets misgaat. Ook is het verstandig om een sticker in de meterkast te hangen, die aangeeft dat er een zonnepaneleninstallatie aanwezig is. Zo weten hulpdiensten, zoals de brandweer, dat ze een eventuele brand anders moeten aanpakken. Met zonnepanelen kunnen zij, door de continue stroomproductie, de stroom namelijk niet zomaar uitzetten.
Het is na de installatie noodzakelijk om je zonnepaneelinstallatie aan te melden bij de netbeheerder. De netbeheerder heeft deze gegevens nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren en veilig te houden. De meeste installateurs bieden de service om deze registratie te regelen. Vraag er dus naar hoe dat geregeld is en vooral wie dat doet.
Vaak worden panelen al voldoende schoongehouden door de regen. Mocht het toch nodig zijn om de panelen schoon te maken, ga dan zeker niet zelf aan de slag. Vraag hulp aan een professional.
De kosten van een schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen variëren tussen de 4 en 15 euro per paneel. Dit is sterk afhankelijk van de aantallen en de rijafstand. Een abonnement kan interessant zijn, vraag daarom altijd eerst offertes op.
Bij de meeste verzekeraars moeten zonnepanelen aan je woning of op je dak vastzitten. Alleen dan vallen ze onder je woonhuis- of opstalverzekering. Controleer wel of zonnepanelen standaard zijn meeverzekerd. Vraag ook na hoe het zit met je dekking als je van plan bent om je zonnepanelen in je tuin of op een ander stuk grond te plaatsen.
Bij Interpolis zijn zonnepanelen die op het dak, of in de tuin geïnstalleerd zijn, standaard meeverzekerd op de woonhuisverzekering. Als je al een woonhuisverzekering hebt en je laat zonnepanelen installeren, dan hoef je de woonhuisverzekering niet aan te passen.
Let op: niet zichtbare schade aan zonnepanelen, zoals haarscheurtjes, zijn niet verzekerd. Check altijd de verzekeringsvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit. Woon je in een huurwoning, bekijk dan altijd eerst het contract van je verhuurder. En het kan zijn dat de woonhuis- of opstalverzekering van de Vereniging van Eigenaren niet de schade aan jouw zonnepanelen vergoedt.